Zonnepanelen BTW

Hoe zit het met de belasting van zonnepanelen?

Toen de Nederlandse overheid besloot om de landelijke subsidie op zonnepanelen (2012 en 2013) definitief naar de eeuwige jachtvelden te verwijzen zaten heel veel woningeigenaars die wensten te investeren in een systeem met zonnepanelen met de handen in het haar. De landelijke subsidie zorgde er namelijk voor dat de investering in zonnepanelen ook voor mensen met een enigszins beperkter bedrag perfect tot de mogelijkheden bleef behoren. De vraag die velen zich vandaag de dag dan ook stellen is of investeren in zonnepanelen anno 2021 nu al dan niet nog wel interessant is. Wij geven je graag een antwoord op deze vraag en vertellen je alles wat je moet weten over het terugvragen van de BTW op zonnepanelen.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Vooraleer je een systeem met zonnepanelen aan zal kopen spreekt het voor zich dat je eerst een goed beeld zal willen hebben van de gemiddelde kostprijs die aan een dergelijke installatie verbonden is. Deze kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat het type zonnepaneel een niet onbelangrijke rol speelt, maar dat geldt ook voor de capaciteit en zelfs het merk waar deze over beschikt. Alle mogelijke invloeden op de kostprijs op een rijtje zetten zal er al snel voor zorgen dat je als potentiële koper door de bomen het bos niet meer zal zien. Omwille van deze reden hebben we door middel van onderstaande tabel een overzicht gemaakt van de gemiddelde kostprijs van een installatie met zonnepanelen die is gebaseerd op het aantal inwoners.

  X aantal panelen De kosten (gemiddeld) Besparing per jaar
1 persoon 8 € 3.400 – € 4.100 € 420,-
2 personen 13 € 5.200 – € 6.300 € 680,-
4 personen 18 € 6.400 – € 7.700 € 930.-
6 personen 21 € 7.300 – € 8.800 € 1.110.-

Voor een uitgebreide kostenanalyse ga je naar de pagina: zonnepanelen kosten.

Zoals aangegeven dien je er rekening mee te houden dat bovenstaande kosten slechts een gemiddelde zijn. Het merk van de zonnepanelen in kwestie kan bijvoorbeeld reeds een aanzienlijk verschil vormen. Door het uitvoeren van een objectieve vergelijking kan je er in ieder geval voor zorgen dat je steeds bent verzekerd van de best mogelijke prijs.

Hoeveel BTW op zonnepanelen?

Veel mensen staan er vaak niet bij stil, maar het totale kostenplaatje van een systeem met zonnepanelen bestaat uit meer dan enkel en alleen de panelen en de arbeidskosten. Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat de overheid op alle verkopen een bepaalde winst moet maken. Deze winst wordt ingecalculeerd in de totale prijs waardoor het voor de consument vaak niet duidelijk is hoeveel BTW ze wel niet betalen. Net als op tal van andere artikelen het geval is bedraagt de BTW ook bij een systeem met zonnepanelen een slordige 21 procent. Dit wil zeggen dat zomaar even meer dan één vijfde van het totale prijskaartje naar de overheid gaat. Vandaag de dag kan je hier als consument echter je voordeel mee doen!

BTW op zonnepanelen terugvragen

Wanneer je er vandaag de dag voor kiest om een systeem met zonnepanelen aan te kopen heb je het voordeel dat je de BTW van 21 procent kan terugvragen. De Nederlandse overheid zou echter de overheid niet zijn wanneer hier geen voorwaarden aan verbonden zouden zijn. Vooraleer het geld terug zal worden gestort op je bankrekening dien je de BTW uiteraard eerst gewoon te betalen. Vervolgens zal je een BTW-aangifte moeten indienen voor kleine ondernemers. Dat klinkt misschien een beetje vreemd in de oren, maar in theorie ben je vanaf het ogenblik dat je zonnepanelen plaatst een ondernemer. Een systeem met zonnepanelen levert namelijk letterlijk stroom terug aan het stroomnet waardoor er een bepaalde handelstransactie plaatsvindt. In de praktijk spreekt het uiteraard voor zich dat je als gewone consument geen echte ondernemer bent waardoor de BTW-aangifte veelal slechts één keer moet worden uitgevoerd. Voor de volgende jaren kan je dan eenvoudig een vrijstelling aanvragen die in nagenoeg alle gevallen gewoon wordt toegestaan.

Bij bovenstaande schuilt er evenwel ook een addertje onder het gras. Veel mensen die er voor hebben gekozen om een systeem met zonnepanelen aan te kopen en te laten plaatsen op het dak van hun woning hebben namelijk helemaal geen weet van deze regel. Het gevolg laat zich al raden. Er wordt geen BTW-aangifte gedaan (deze is immers niet wettelijk verplicht) waardoor de overheid niet op de hoogte wordt gesteld van je systeem met zonnepanelen. Dit zorgt er voor dat de aangifte niet echt heeft plaatsgevonden, maar zonder aangifte ook geen teruggave van de betaalde BTW. Licht je hierover dus goed in vooraleer er voor te kiezen om een systeem met zonnepanelen aan te kopen!

Update:

Per 1 januari 2020 is er een wijziging voor de Kleine Ondernemers Regeling.

  1. De omzet mag niet hoger dan 20.000 euro zijn.
  2. Rechtspersonen zoals verenigingen, stichtingen en BV’s kunnen ook gebruik maken van de nieuwe regeling.
  3. De ontheffing van de administratieve verplichtingen vervalt per 1 januari 2020

Terugwerkende kracht

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie (datum 20 juni 2013) en een uitspraak van de Hoge Raad (datum 15 december 2017) kon je de btw onbeperkt met terugwerkende kracht terugvragen. Het ging dus ook om voorgaande jaren. Nu geldt er sinds 1 januari 2019 een nieuwe regeling, namelijk:

  1. De btw van 2019 kun je terugvragen voor 1 juli 2020
  2. De btw van 2014 tot 2018 tot 1 juli 2019
  3. De btw van 2013 en ouder tot uiterlijk 1 juli 2019!

Ben je als belastingplichtige te laat? Dan kan je de inspecteur verzoeken de terugvraag van btw ambtshalve te verlenen. Dit geldt voor particulieren die voor het eerst een btw- nummer aanvragen. Mocht je al een btw nummer hebben? Dan kun je zogenaamde 5 jaarstermijn gebruiken. Tenzij er in dat jaar waarover er btw wordt terug gevraagd nog geen btw nummer toegekend was.

Besparing van 21 procent

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat het terugvragen van de BTW op een installatie met zonnepanelen eigenlijk geen enkel probleem hoeft te zijn. Het is vrij eenvoudig en dat terwijl je er toch zomaar een besparing van 21 procent mee kan realiseren. Toen de landelijke subsidie voor zonnepanelen werd afgeschaft vreesden veel mensen opeens dat een dergelijke investering niet meer op een dermate korte termijn rendabel zou zijn. De mogelijkheid om de BTW terug te vragen zorgt er voor dat het tegendeel wordt bewezen. Bovendien kan je buiten deze teruggave ook nog eens gebruikmaken van regionale subsidies. Door beide mogelijkheden optimaal te benutten kan er probleemloos voor worden gezorgd dat een systeem met zonnepanelen niet alleen zeer betaalbaar blijft, bovendien wordt de terugverdientijd ook zo beperkt mogelijk gehouden.

Verlies de teruggave van de BTW niet uit het oog!

Bovenstaande maakt het reeds duidelijk dat je zomaar als eigenaar van een woning de BTW op zonnepanelen terugvragen uit het oog kan verliezen. Dat is een gemiste kans, want hoewel de éénmalige BTW-aangifte voor ondernemers je misschien in eerste instantie kan afschrikken zorgt ze er wel voor dat je kan rekenen op een zeer degelijke besparing op je systeem met zonnepanelen. Bovendien is het eveneens aan te raden om even navraag te doen bij de stad of gemeente waarin je woonachtig bent. De kans is namelijk bijzonder groot dat zij je zomaar ook nog een bepaalde subsidie of financiële compensatie zullen aanbieden. Door al deze financiële tegemoetkomingen blijft een investering in zonnepanelen ook vandaag de dag nog steeds zeer rendabel.

Snel doorklikken naar:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!