Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Longi

Hoe zelf zonnepanelen plaatsen

Inleiding

Zo voordelig mogelijk profiteren van zonnepanelen? Zelf zonnepanelen plaatsen is een optie die vaak overwogen wordt. Maar hoe gaat het installeren van zonnepanelen in z’n werk en is dat wel zo voordelig als je denkt?

In onderstaand artikel vind je een stappenplan en ontdek je erg waardevolle informatie en tips. Zo begin je perfect voorbereid aan het plaatsen van jouw zonnepanelen.

Voordelen zelf zonnepanelen installeren

Het grootste voordeel is de verminderde kostprijs. Wie zijn zonnepanelen zelf correct kan plaatsen spaart heel wat geld uit. Je spaart gemiddeld zo’n 2.500 euro uit die je anders aan een installateur kwijt bent. Wie zelf zonnepanelen installeert betaalt enkel voor het bouwpakket. Voorts stop je er natuurlijk ook heel wat van je eigen waardevolle tijd in.

Dat financiële voordeel is ook het enige noemenswaardige voordeel. Voor iets anders dan het besparen van kosten hoef je het niet te doen. Op alle andere vlakken ben je beter af met een ervaren zonnepanelen installateur. Die bespaart tijd, geld, zorgen en heel wat moeite. Er zijn heel wat argumenten op te noemen waar een professionele vakman beter is voor jou en je dak.

Hoe plaats je zelf zonnepanelen? (Handleiding met stappenplan)

Zelf zonnepanelen plaatsen is zeker niet makkelijk. Het is zeker geen werk voor hobbyklussers of beginners.

Onderstaand stappenplan helpt je bij het installeren van zonnepanelen. Volg deze stappen minutieus voor een zo goed mogelijke plaatsing. Er zijn namelijk enkele zaken die je wil vermijden, die worden verder in deze tekst opgesomd.

  1. Bereid je optimaal voor

    Goed begonnen is half gewonnen, een goed begin is het halve werk. Ook bij zonnepanelen plaatsen is dat zo. Voordat je begint met het effectief plaatsen van de fotovoltaïsche panelen dien je bepaalde zaken te controleren.

    Inspecteer zeker je dak. Zorg dat je weet hoeveel gewicht je dakconstructie aan kan, controleer ook of hij nog voldoende stevig is. Ook de dakbedekking kijk je best even na.
  2. Maak je legplan op

De volgende stap is het opstellen van je legplan. Dit is van essentieel belang voor een optimaal rendement. Hoe leg je de zonnepannen voor een maximale benutting van het vermogen? Bepaal hoeveel zonnepanelen je nodig denkt te hebben en hoeveel piekvermogen ze dienen te halen.

Hou bij het bepalen van het legplan rekening met je dakoriëntatie, de hellingsgraad en je jaarlijks stroomverbruik. Bereken met deze zaken de terugverdientijd. Als je dit correct doet en je berekening juist is bespaar je hiermee ook op productkosten.

Op basis van deze info ga je vervolgens beslissen welke soort zonnepanelen, draagstructuur, centrale omvormer en bekabeling je nodig hebt.

  1. Plaatsen draagconstructie

Nadat je een duidelijk legplan opgemaakt hebt is het tijd om aan het ‘echte’ werk te beginnen. Op het dak moet je eerst de draagconstructie monteren. Breng dakhaken aan en koppel de rails eraan vast.

Let er zeker op dat je het frame met de juiste dakoriëntatie en hellingsgraad plaatst. Anders kan er heel wat rendement verloren gaan. Ten slotte voeg je ballast toe.

Indien je een plat dak hebt zorg je het best voor extra ballast. Anders kunnende panelen wel eens wegwaaien. Dit doe je door ballast op het steunmandje van de rails te leggen.

  1. Plaats de zonnepanelen

Wanneer de draagstructuur in orde is kan je starten met het plaatsen van de zonnepanelen. Monteer de panelen voorzichtig op het dak, richt naar het Zuiden. Zo behaal je het meeste rendement.

Beschadig de zonnecellen zeker niet, dat maakt je zonnepanelen minder sterk. Extra voorzichtig zijn is dus de boodschap. Schroef de eindklemmen op de profielen, maak ze niet te vast. Leg het eerste paneel op het dak. Hierna zet je het paneel vast door ze onder de eindklemmen te schuiven en ze aan te spannen.

Vervolgens klik of draai je het zonnepaneel vast in de eindklemmen en leg je de koppeling tussen de rails. Dit doe je bij elk individueel paneel. Leg je zonnepanelen niet in tegengestelde richting. Hoe zie je dat? Controleer of de kant van de kabels steeds dezelfde is.

  1. Plaatsen van bekabeling en dakdoorvoer

Na de plaatsing van de panelen zelf monteer je de nodige DC-kabels. Deze kabels moeten vanop het dak tot in je woning geraken, zodat je ze kan aansluiten op de omvormer. Dit gebeurt meestal via een dakdoorvoer, maar kan eventueel ook via boorgaten in de buitenmuur of door het verschuiven van enkele dakpannen.

Verleng de kabels tot in de ruimte waar de omvormer hangt. Koppel je omvormer aan de elektriciteitskast. Hiervoor is een AC-kabel nodig.

Let op: heb je gekozen voor een parallelle schakeling? Dan moeten alle zonnepanelen individueel aan de omvormer gekoppeld worden.

Omvormer plaatsen en op meterkast aansluiten

Kies niet meteen de ruimte die het makkelijkst te bereiken is voor de kabels. Het best plaats je de omvormer in een goed geventileerde ruimte. Wanneer er goed geventileerd wordt koelt een omvormer sneller terug af. Plaats de omvormer volgens het stappenplan op de handleiding, dit is niet zo’n heel moeilijke klus.

Koppel vervolgens de AC-kabel aan op de elektriciteitskast en sluit de DC-kabels van de panelen aan op de omvormer. Als alles goed werkt zouden je zonnepanelen zo zonne-energie moeten afgeven. Voor deze laatste stap zit vaak ook een handleiding bij het pakket van de omvormer. Het is aangeraden deze goed door te lezen.

Mag je zelf zonnepanelen plaatsen?

Is zelf zonnepanelen installeren wel legaal? Het antwoord hierop is volmondig ja. Sterker nog: intussen kan je verschillende doe-het-zelf bouwpakketten vinden. Wel zijn er verschillende risico’s verbonden bij zelfinstallatie.

Beroep doen op een erkende, ervaren vakman die weet waar hij mee bezig is en blijft het veiligste. Er zijn namelijk meerdere nadelen aan zelf zonnepanelen plaatsen verbonden. (Link)

Zelf zonnepanelen plaatsen is in veel gevallen niet de juiste keuze. Een erkende vakman verzekert je van goed geplaatste zonnepanelen met een optimaal rendement. Ook gaan zonnepanelen die je niet zelf plaatst gemiddeld langer mee.

Het plaatsen van zonnepanelen uit handen geven is dus veiliger, neemt (ook financieel) minder risico’s met zich mee en bespaart heel wat moeite.

Via deze link kom je makkelijk in contact met verschillende installateurs van zonnepanelen.


Laatste nieuws