Zonnepanelen

Zonnepanelen subsidie 2021, wat gaat er gebeuren?

Het is geen geheim dat er een oplossing gevonden moet worden voor de manier waarop we energie opwekken. Op dit moment zijn we in Nederland nog erg afhankelijk van grijze energie en is de overheid druk bezig om dit te vervangen voor groene energie. Groene energie is energie die afkomstig is van onuitputtelijke bronnen, zoals de zon, het water en de wind. Niet alleen is het de bedoeling dat de regering hier verandering in aanbrengt, maar wij als particulieren kunnen daar ook een steentje aan bijdragen. Daarom is er bekend gemaakt dat er in 2020 een nieuwe subsidie zal worden voorgesteld die in 2021 moet worden geïntroduceerd. Deze subsidie is specifiek voor mensen die zonnepanelen willen aanschaffen en al bezitten en zal het aantrekkelijker maken om zelf groene stroom op te gaan wekken, ook in grote getalen.

Wat is de huidige situatie?

Op dit moment kun je op twee manieren financiële steun verwachten. Allereerst kun je de btw die je betaald hebt over je zonnepanelen en de plaatsing ervan terugvragen van de belastingdienst. Deze regeling zal niet veranderen. Nadat je dat gedaan hebt en je energie aan het opwekken bent met je zonnepanelen kun je alle kWh die je genereert aftrekken van het aantal kWh die je betaalt. Dit wordt salderen genoemd. Eigenlijk krijg je dus per kWh de energieprijs terug die je hebt afgesproken met je energieleverancier. In Nederland is deze gemiddeld €0,23 per kWh.

Lees ook:

Een voorbeeldsituatie:

Dit jaar als je zonnepanelen hebt dan worden het aantal kWh die je opwekt afgetrokken van het aantal kWh die je gebruikt. Stel, je wekt jaarlijks 3000 kWh op en je hebt 3750 kWh gebruikt, dan betaal je maar voor 750 kWh. Dat is dus gemiddeld 750 x €0,23 = €172,50. Dit wordt momenteel allemaal verrekend en betaald door de energieleverancier op je jaaroverzicht.

De salderingsregeling is gedateerd

Deze huidige salderingsregeling is oud en eigenlijk voor deze tijd erg gedateerd. Hier zijn twee redenen voor en dit zijn ook de problemen die met de nieuwe regeling moeten worden opgelost.

  • Duur: sinds de salderingsregeling is geïntroduceerd zijn er erg veel zonnepanelen geplaatst. Nederland is in de ban van zonne-energie en particulieren investeren hier in grote getalen in. Wat veel mensen niet weten is dat de kale energieprijs gemiddeld maar €0,07 is en dat de rest, dus €0,16, gaat naar belastingen en de netbeheerkosten. Deze €0,16 wordt op dit moment bijgelegd door de energieleveranciers bij het vereffenen van de rekening. Dat heeft de overheid in 2017 bijvoorbeeld ruim 150 miljoen euro gekost. Het is tijd dat deze financiële situatie wordt aangepast op de toekomst.
  • Grotere installaties zijn niet aantrekkelijk: een probleem voor de particulier is dat er eigenlijk twee salderingsregelingen zijn. Aan de ene kant is er de regeling waarmee je je energie vergoed krijgt, maar als je meer gaat opwekken dan je eigenlijk nodig hebt treedt er een verandering in. Voor elke kWh die je ‘te veel’ hebt opgewekt krijg je niet meer €0,23 terug, maar alleen de kale energieprijs, dus €0,07. Dit is exact de reden waarop het nu eigenlijk niet aantrekkelijk is om een grote installatie aan te schaffen en je hele dak vol zonnepanelen te zetten.

Hoe wordt dit opgelost?

Op dit moment is de salderingsregeling eigenlijk erg tegelstrijdig. Het ‘te veel’ opwekken van energie krijgt een negatieve ondertoon terwijl dit juist zou moeten worden aangemoedigd. Als jij groene energie die je zelf niet gebruikt kunt terug leveren, dan kan iemand anders daar gebruik van maken en daarvan worden we allemaal beter. Nu word je hier eigenlijk van ontmoedigd en dat is onterecht. Daarnaast is er een grote verschuiving nodig van de financiële middelen zodat de overheid heen geld verliest en zodat eigenaren van zonnepanelen op de juiste manier worden gecompenseerd. Hiervoor zal in 2021 een subsidie worden gestart en deze moet de huidige salderingsregeling gaan vervangen. De aankondiging hiervan zal in 2020 plaatsvinden en dan wordt ook de exacte invulling bekend gemaakt.

Wat je kunt verwachten in 2021

Er zijn echter al enkele zaken bekend over deze nieuwe subsidie en ze zien er voor particulieren goed uit. Hij bestaat uit een aantal onderdelen.

  1. Voor alle kWh die je opwekt krijg je van de energieleverancier de kale energieprijs terug. In dit geval is dat dus €0,07. Dit wordt hoogstwaarschijnlijk op je jaaroverzicht verrekend.
  2. De overige €0,16 wordt vergoed middels een subsidie en deze moet je waarschijnlijk jaarlijks aanvragen bij de overheid.
  3. De overheid stort vervolgens het verschuldigde bedrag dat je aan belastingen en netwerkkosten hebt betaald terug op je rekening.

Twee voorbeeldsituaties:

Het is niet slecht om deze situaties naast elkaar te leggen en om te zien wat voor jou het verschil gaat zijn. We gaan ervan uit dat je een grote zonnepanelen installatie hebt waarmee je jaarlijks 4800 kWh kunt opwekken. Aangezien je maar 4000 kWh gebruikt jaarlijks, heb je dan dus 800 kWh terug geleverd aan het energienetwerk.

Vergoeding 2019 Vergoeding 2021
Eigen verbruik 4000 x €0,23 = €920 Teruggave energiebedrijf 4800 x €0,07 = €336
Extra opgewekt 800 x €0,07 = €57 Subsidie 4800 x €0,16 = €768
Totale vergoeding €902 + €57 = €977 Totale vergoeding €336 + €816 = €1104

Wat betekent dit voor jou?

Deze nieuwe regeling maakt het zeker aantrekkelijker om in zonnepanelen te investeren en zal voor de mensen die deze nog niet gekocht hebben een aansporing zijn om een grotere installatie aan te schaffen. Ook als je meer kWh opwekt dan dat je nodig hebt krijg je hier een volledige vergoeding voor. Voor de huidige eigenaren van zonnepanelen die op dit moment te veel opwekken is dit ook een welkome verandering. Alleen mensen die een kleinere installatie hebben gaan er niet op vooruit. Voorheen werd het verschil automatisch verrekend via de jaarrekening en nu moet je hier een subsidie voor aan gaan vragen. Vervolgens wordt dit bedrag mogelijk pas later teruggestort, wat betekent dat je de €768 uit het voorbeeld boven dus mogelijk eerst zal moeten voorschieten.

Vergelijk offertes

Nu is het moment om zonnepanelen aan te schaffen. Met een mooie subsidieregeling en een nog steeds dalende prijs wordt dit nog aantrekkelijker. Vraag hier daarom nu offertes voor op via onze vergelijkingstool en zet de bal in beweging.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%