Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
zonnepanelen stormschade

Je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen om groene energie op te wekken en je energierekening te verlagen. Maar wat gebeurt er als je zonnepanelen schade oplopen tijdens een hevige storm? Zijn ze verzekerd, en wat zijn de kosten om ze te vervangen? In dit artikel duiken we in de details om je te helpen begrijpen wat je kunt verwachten als het gaat om zonnepanelen stormschade.

Verzekeringsdekking voor zonnepanelen stormschade

Het goede nieuws is dat de meeste huiseigenarenverzekeringen dekking bieden voor zonnepanelen stormschade. Dit betekent dat als je zonnepanelen beschadigd raken door harde wind, hagel, bliksem, of andere weersomstandigheden, je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding. De exacte dekking kan echter variëren afhankelijk van je verzekeringspolis en de specifieke voorwaarden die daarin zijn opgenomen. Het is hiervoor wel belangrijk dat de panelen vast gemonteerd zijn aan het huis om in aanmerking te komen voor de opstalverzekering. 

Het is belangrijk om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij en je polis door te nemen om te begrijpen welke vormen van stormschade gedekt zijn. Sommige polissen dekken bijvoorbeeld alleen directe schade aan de panelen zelf, terwijl andere ook dekking bieden voor de kosten van eventuele reparaties aan het dak of andere structurele schade die tijdens de storm is opgetreden.

Zorg ervoor dat je de waarde van je zonnepanelensysteem goed documenteert, inclusief de kosten van aanschaf en installatie. Dit kan helpen bij het vaststellen van de juiste vergoeding in geval van schade. Neem foto’s van je zonnepanelen en bewaar alle relevante documenten op een veilige plek, zodat je ze gemakkelijk kunt overleggen als dat nodig is.

Eigen Risico en Vergoedingen

Houd er rekening mee dat de meeste verzekeringspolissen een eigen risico hebben. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekering begint te vergoeden. Het eigen risico varieert meestal van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van je polis. Zorg ervoor dat je begrijpt wat je eigen risico is voordat je een claim indient, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Als je zonnepanelen stormschade oplopen, moet je onmiddellijk contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij om een claim in te dienen. Ze zullen een inspecteur sturen om de schade te beoordelen en de vergoedingsprocedure in gang te zetten. Het is belangrijk om alle reparaties en vervangingen alleen uit te voeren nadat je de goedkeuring van je verzekeringsmaatschappij hebt ontvangen, anders loop je het risico dat je vergoeding wordt geweigerd.

Kosten voor Vervanging van Zonnepanelen

Als je zonnepanelen aanzienlijke schade hebben opgelopen en vervanging noodzakelijk is, is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de kosten. De prijs van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type panelen, de kwaliteit, het merk en de installatiekosten. Over het algemeen kunnen de kosten voor de vervanging van zonnepanelen enkele duizenden tot tienduizenden euro’s bedragen.

Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden met betrekking tot de kosten voor vervanging van zonnepanelen:

  • Verzekeringsvergoeding: Als je zonnepanelen zijn beschadigd door een gedekte stormschade en je hebt een goede verzekering, zal je verzekeringsmaatschappij de kosten van de vervanging grotendeels dekken. Het eigen risico is het bedrag dat je uit eigen zak moet betalen.
  • Kwaliteit en Type: De kosten variëren op basis van de kwaliteit van de panelen die je kiest. Hoogwaardige panelen kunnen duurder zijn, maar ze bieden vaak betere prestaties en een langere levensduur.
  • Installatiekosten: Naast de kosten van de panelen zelf, moet je ook rekening houden met de kosten voor installatie. Het is belangrijk om een gecertificeerde installateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat de nieuwe panelen correct worden geïnstalleerd.
  • Garanties: Controleer of je nieuwe zonnepanelen worden geleverd met garanties. Dit kan je gemoedsrust geven dat eventuele problemen in de toekomst worden gedekt.
  • Financiële hulp: Sommige regio’s bieden financiële steun of belastingvoordelen voor huiseigenaren die zonnepanelen willen vervangen of upgraden. Het is de moeite waard om te onderzoeken of dergelijke programma’s beschikbaar zijn in jouw omgeving.

In het geval van stormschade aan je zonnepanelen is het belangrijk om snel te handelen en contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. Zij zullen je begeleiden bij het indienen van een claim en je helpen bij het verkrijgen van de vergoeding die je nodig hebt om je zonnepanelen te vervangen.

Vergeet niet te vergelijken

Het vervangen van zonnepanelen kan een investering zijn, maar het is een investering in duurzame energieopwekking en de waarde van je huis. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over je verzekeringspolis en de kosten van vervanging, zodat je voorbereid bent in geval van onverwachte stormschade aan je zonnepanelen.

Om te besparen op de kosten is het verstandig om eerst offertes te vergelijken voordat je gelijk een bedrijf kiest. Door te vergelijken bespaar je tot wel 30% op de totale kosten. Momenteel wordt er ook nog eens 0% btw berekend op de aanschaf van zonnepanelen, wees er dus snel bij!


Laatste nieuws