Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je wil graag een zonnepanelen installateur vinden om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Daar komt wel wat bij kijken? Wat zit er allemaal in een offerte? Hoe gaat het in zijn werk? Is een offerte of afstand voldoende of laat je beter iemand een bezoekje brengen? Waarop letten bij het kiezen van een installateur en hoe vergelijk je offertes?

In onderstaand artikel vind je een antwoord op al deze vragen. Graag verschillende vakmannen contacteren? Via deze link kom je vrijblijvend in contact met meerdere professionele installateurs van zonnepanelen. Offertes aanvragen duurt maar enkele luttele minuten en kan je heel wat geld besparen.

Hoe gaat een offerte in zijn werk?

Om niet voor onaangename verrassingen te staan en goed mee te zijn met het proces, is het belangrijk te weten hoe een offerte werkt. Meestal gaat het offerteproces op volgende manier:

Offertes aanvragen

Het begint bij het begin. Na het besluit om zonnepanelen aan te schaffen neem je de eerste stap zelf. Je vraagt offertes aan bij installateurs. Het is aangeraden meerdere offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Zo krijg je een goed inzicht in de gangbare prijzen die gehanteerd worden. Het voordeel hiervan is dat je kan vergelijken en de voordeligste optie kan kiezen, zodat je op vlak van prijs-kwaliteit er het meeste uit haalt. Meestal gebeurt het aanvragen van offertes online.

Het is handig dat je bepaalde zaken al weet. Het type dak dat je hebt of je gaat bouwen, het gemiddelde verbruik van je woning en de oriëntatie naar de zon zijn enkele belangrijke zaken. Zo hebben installateurs meteen een eerst concreet zicht op de zaken om een richtprijs te kunnen geven.

Offertes aanvragen doe je makkelijk via dit invulformulier.

Plaatsbezoek en bespreken van mogelijkheden

Vervolgens zal je gecontacteerd worden door enkele vakmannen uit jouw regio. Ze geven een schatting van de kostprijs om aan jouw wensen te voldoen. Ook vragen ze meestal of ze op bezoek kunnen komen.

Bij jou thuis kijken ze verschillende zaken na. Het dak, de dakconstructie, de beschikbare ruimte, eventuele schaduwen, de oriëntatie naar de zon,… Zo kunnen ze bepalen welke soort zonnepanelen het meest geschikt zijn.

Indienen officiële offerte

De zonnepanelen installateur gaat terug naar de tekentafel. Hij tekent alles in detail uit, maakt een offerte op en bezorgt die. Nu weet je exact hoeveel een zonnepanelen set en installatie bij die aannemer kost. In het beste geval krijg je verschillende offertes binnen.

Vervolgens kan je gaan vergelijken. Je kiest de beste optie en geeft je akkoord met het prijsvoorstel aan die leverancier.

Hoe je prijsoffertes dient te vergelijken wordt verderop in het artikel nog duidelijk. Wel is het aangeraden met erkende zonnepanelen installateurs samen te werken. Dit heeft enkele redenen.

Waarom erkende zonnepanelen installateur?

Wie zonnepanelen wil installeren, gaat best in zee met een erkende installateur van zonnepanelen. Om te controleren of de installateur erkend is vraag je naar een certificaat van bekwaamheid.

Waarom is dit van belang? Dit heeft diverse redenen:

  • Een certificaat van bekwaamheid toont dat de installateur kennis van zaken heeft. Zonnepanelen zijn best een investering, dus je wil natuurlijk wel dat er kwalitatief werk geleverd wordt. Met zo’n certificaat kan je gerust op beide oren slapen, technische bekwaamheid is verzekerd.
  • Wie met een erkende zonnepanelen installateur in zee gaat doet ook financieel zijn voordeel. Je hebt namelijk recht op een verlaagd btw-tarief. Dit is van toepassing op de arbeids- en installatiekosten, maar ook op de kostprijs van de zonnepanelen zelf.

Geen zorgen, wie offertes via zonnepanelen-info.nl aanvraagt komt uitsluitend in contact met erkende zonnepanelen installateurs.

Offerte op afstand of bezoek op locatie?

Tegenwoordig bestaan er verschillende softwareprogramma’s die een gerichte offerte op afstand kunnen opstellen. Met satellieten en vrij beperkte info kunnen ze een inschatting maken van een gepaste oplossing voor jouw noden en de kostprijs ervan.

Wat is nu het beste: een offerte vanop afstand ontvangen, of toch maar een ouderwets bezoek op locatie?


Voor- en nadelen offerte op afstand

De voordelen van een offerte hebben vooral met tijdsefficiëntie te maken. Een offerte op afstand bespaart tijd, moeite en kosten.

Voordelen van een offerte op afstand:

  • Het is sneller: bij een offerte op afstand verloopt alles digitaal. Daardoor kan alles dus vrij snel opgestart en afgerond worden. Zo kan ook de plaatsing sneller gebeuren.
  • Geen reistijd: zonnepanelen installateurs hoeven een verplaatsing minder te doen.
  • Je hoeft geen tijd vrij te maken voor een afspraak. Tijdens de werkuren kan een afspraak maken erg lastig zijn. Zo kan er tegen de eerste afspraak al heel wat tijd voorbijgaan. Ook hebben zonnepanelen plaatsers een vrij drukke agenda.
  • Je kan digitaal gerichte vragen stellen en persoonlijke toelichting krijgen.
  • Er zijn minder bijkomende kosten aan een offerte op afstand.
  • Je hebt bijna meteen een richtprijs. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

Helaas staat het concept van een offerte op afstand nog niet zo op punt dat er geen nadelen aan verbonden zijn.

Nadelen van een offerte op afstand:

  • Offertes via een satelliet of Google Maps lijken op het eerste zicht erg mooi, maar in de praktijk kan dat nog wel eens tegenvallen. Exacte metingen zijn soms net niet correct. Denk aan een hellingshoek die een paar graden scheelt, de ligging van het dak die een tikkeltje anders is of schaduwen die anders uitvallen. Zo krijg je een foutief geschat rendement. Je kan op afstand nog geen exacte berekening van de situatie maken.
  • Soms extra kosten achteraf: soms moeten er achteraf nog dingen aangepast worden. Hierdoor wijzigt dan ook weer de prijs, wat soms voor onaangename verrassingen zorgt.
  • Het volledige installatieproces is bij een offerte op afstand zeker niet altijd sneller. Dan zijn er andere zaken die voor vertraging zorgen.

Voordelen bezoek op locatie

De voordelen van een bezoek op locatie zijn talrijk.

Voordelen van een bezoek op locatie:

  • Je weet meteen waar je aan toe bent. Vakmannen kunnen meteen een gerichte schatting geven. Adviseurs hebben meteen een vrij juiste offerte voor je klaar. Bij een bezoek op locatie kunnen ze meteen correct rekening houden met verschillende zaken. Denk aan de stand van de zon, schaduwinval en de kenmerken van je dak.
  • Persoonlijk contact met de installateur zorgt voor een fijner, veiliger en vertrouwder gevoel. Niet onbelangrijk bij een investering in je woning. Ook blijf je niet achter met technische of financiële vragen.
  • De effectieve plaatsing is zeker niet altijd trager dan bij een offerte op afstand.
  • Je sluit de kans op bijkomende kosten en onaangename verrassingen uit.

Conclusie

De conclusie is vrij duidelijk: een bezoek op locatie krijgt nog steeds de voorkeur. Het zorgt voor meer zekerheid. Bij de investering die zonnepanelen zijn neem je best zo weinig mogelijk risico.

Eigenaars van zonnepanelen geven ook aan dat een bezoek aan huis hun voorkeur bedraagt.

Waaruit bestaat een offerte?

Welke diensten op een offerte staan verschilt wel eens van bedrijf tot bedrijf. Op een offerte staan meestal volgende zaken:

  • Kosten van zonnepanelen zelf
  • Installatie, montage & arbeidskosten
  • Reiskosten
  • Garanties

Hoe vergelijk je offertes? + tips

Waar dien je op te letten bij het vergelijken van offertes? Wie onderstaande tips volgt komt al een heel eind:

  • Let niet alleen op de totaalprijs. Kijk ook zeker naar de prijs per paneel en de bijkomende kosten apart. Verifieer ook of de installateur met een prijs per uur werkt, of een vast tarief hanteert.
  • Lees de kleine letters. Dit kan later nog van groot belang zijn.
  • Controleer de offerte. Check bijvoorbeeld of er geen fouten in staan en of de afgesproken panelen in de offerte genoemd zijn.
  • Kijk na bij welke installateur je de meeste garanties en de beste service na aankoop krijgt.

Vergelijk verschillende zonnepanelen installateurs!

Van plan om zonnepanelen te plaatsen? Doe meteen je voordeel met bovengenoemde tips en vraag meerdere offertes aan bij verschillende erkende zonnepanelen installateurs!



Laatste nieuws