Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Er is goed nieuws voor het opwekken van duurzame energie in Nederland. Vergeleken met 2018 hebben de Nederlandse boeren in 2019 bijna 50% meer energie opgewekt met zonnepanelen. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) recentelijk bekend gemaakt. Dit is voldoende energie om 215.000 huishoudens te voorzien van hun jaarlijkse stroombehoefte. En deze ontwikkeling komt goed op tijd, want in 2030 moet Nederland 70% van alle energie opwekken uit duurzame energiebronnen, zoals de zon.

Boeren dragen een grote steen bij

Boeren in Nederland doen massaal mee aan het opwekken van groene energie. Dat is maar goed ook, want ons land is dicht bevolkt en er is weinig ruimte voor grote zonne- en windparken. Veel van het onderzoek naar duurzame energie kijkt dan ook naar de zee. Op dit moment wekt al 1 op de 3 boeren in Nederland energie op met zonnepanelen en dit zal alleen nog maar meer worden in de toekomst. De daken en velden die zij tot hun beschikking hebben zijn ideaal voor zonnepanelen.

Twee vliegen in één klap

Het is niet alleen voor het opwekken van duurzame energie op landelijk niveau een goed idee voor boeren om zonnepanelen aan te schaffen. Zij worden er zelf ook volledig zelfvoorzienend van, want de grote zonnesystemen die ze plaatsen wekken meer dan voldoende energie op om ook de boerderij te voorzien. De rest wordt teruggeleverd aan het energienetwerk en kan over de Nederlandse huishoudens worden verdeeld. Boeren maken dus ook voor zichzelf grote besparingen door in zonnepanelen te investeren.

Een voorbeeld

Stel, je hebt een boerderij en je plaatst 1140 zonnepanelen op het dak van je stallen. Met dat aantal kun je 100 huishoudens jaarlijks voorzien van stroom. Als je met de stroom je eigen boerderij ook energieneutraal wilt maken, dan heb je ongeveer 60% van de stroom die je met die installatie op kunt wekken nodig voor je eigen behoefte. Denk dan aan het voorzien van elektriciteit aan de ventilatoren in de stallen en de warmtelampen voor pasgeboren dieren. Op boerderijen wordt dag en nacht elektriciteit gebruikt. De overige 40% lever je voor een vergoeding terug aan het energienetwerk.

Nog meer besparingen met warmteterugwinning

Aangezien veel boeren al een groot ventilatiesysteem hebben aangebracht in de stallen, is het ook mogelijk om daar met warmteterugwinning te werken. De ventilatoren zorgen voor frisse lucht in de stallen en een goed klimaat. De lucht die wordt afgevoerd bevat warmte die gewonnen kan worden en waarmee bijvoorbeeld water kan worden opgewarmd. Het kan ook worden gebruikt om stallen met pasgeboren dieren te verwarmen, bijvoorbeeld. Het resultaat is een besparing van soms wel 70% op het gasverbruik van de boerderij én gezonde en blije dieren op de koop toe.

Op de wachtlijst

Aan de ene kant zijn dit natuurlijk goede verhalen, maar er is ook een keerzijde. Boeren wonen logischerwijs voornamelijk in buitengebieden in Nederland en daar krijgen de netbeheerders te maken met een grote toename aan teruggeleverde stroom. Het netwerk daar is niet geschikt voor deze grote getallen. Het is gemaakt om met veel kleinere hoeveelheden energie te werken, omdat het in de buitengebieden veel minder druk bevolkt is. Netbeheerders moeten helaas aan veel boeren vertellen dat het plaatsen van zonnepanelen momenteel niet mogelijk is. Deze komen op een wachtlijst en pas als de netbeheerders hier klaar voor zijn kunnen ze overgaan op het plaatsen van een zonnesysteem.

Er zijn oplossingen

Uiteraard zijn de netbeheerders druk op zoek naar een oplossing voor dit probleem en aanpassingen aan het elektriciteitsnetwerk zijn in volle gang. Als in 2030 70% van alle energie die we opwekken duurzaam moet zijn, dan hoort daar ook een netwerk bij dat dit aankan. En het is nu eenmaal een feit dat de buitengebieden in Nederland de plekken zijn bij uitstek waar zonnesystemen toekomst hebben. Naast het aanpassen van het netwerk zijn er ook andere oplossingen voor de grote toename aan stroom.

  1. Een thuisbatterij

In plaats van de energie terug te leveren aan het elektriciteitsnetwerk kan het ook in grote batterijen worden opgeslagen. Hier kun je dan zelf stroom van gebruiken als je het nodig hebt. Zonnepanelen leveren de grootste hoeveelheid stroom als de zon het hoogste staat en als het avond is leveren ze niet. Met een thuisbatterij heb je ook groene stroom tot je beschikking op tijden dat de panelen niet of minder leveren. Voor boeren kan dat een uitkomst bieden.

  1. Een oost-west opstelling

De dagelijkse piek in de opbrengsten van zonnepanelen is voor de netbeheerders een groot probleem. Tijdens die uren kan het netwerk de stroom die wordt teruggeleverd niet aan en dat veroorzaakt opstoppingen. Met een oost-west opstelling zijn er twee kleinere pieken, namelijk in de ochtend en in de namiddag. De zonnepanelen staan niet naar het zuiden opgesteld, maar gedeeltelijk naar het oosten en gedeeltelijk naar het westen. Op die manier wordt er op andere momenten stroom aangeleverd en dat verlicht de druk op het netwerk ook.

Goed nieuws voor de toekomst

Terwijl de netbeheerders met oplossingen bezig zijn wordt de wachtlijst met boeren die in zonnesystemen geïnteresseerd zijn alleen maar groter. En dat is goed nieuws voor de toekomst van Nederland en groene energie. Het is de bedoeling dat we in 2050 volledig energieneutraal zijn en dat we dus zelf even veel duurzame energie opwekken als we gebruiken. De Nederlandse boeren zijn er klaar voor.


Laatste nieuws