Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend
zonnepanelen bij brand

Eind juli 2020 ontstond er een grote brand bij Wit Flowerbulbs in Moerbeek. Twee van de vijf schuren waar net geoogste bollen waren opgeslagen brandden af, wat resulteerde in het verwoesten van nagenoeg de hele bollenkraam. Het werk wat ze de afgelopen 30 jaar in het bedrijf hebben gestoken is verwoest. De eigenaren van het bedrijf hebben de zware taak om de schadeafhandeling te verwerken en om over een nieuwbouw of herbouw van het bedrijf na te denken. Nadat het sein “brand meester” was gegeven en het nablussen was begonnen, werd men zich bewust van een groter probleem.

Deze was zo ernstig dat Kamerleden Jacco Geurts en Agnes Mulder (CDA) hier vragen over stelden aan de minister van Economische Zaken en Klimaat en aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Want tijdens de brand zijn ruim 2000 zonnepanelen verbrand waarbij miljoenen scherven en foliedeeltjes door de warme lucht werden meegevoerd. Deze bedekten uiteindelijk een strook van 5 kilometer lang en een halve kilometer breed. “Klopt het dat niemand op dit moment een oplossing weet?” vroegen de twee Kamerleden zich af.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met beleggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

Schade door scherven en folie

De scherven en folie die tijdens de brand zijn verspreid zijn ondertussen opgeruimd door medewerkers van Wit Flowerbulbs en saneringsbedrijf Boy Limmen. Zij hebben hier een methode voor moeten gebruiken die vergelijkbaar is met het verwijderen van asbest. De afmetingen van de stukken glas die werden aangetroffen varieerden van een paar millimeter tot vijftien bij vijftien centimeter groot. De scherven zijn inmiddels opgeraapt en de rest is met speciale apparatuur opgezogen en vernietigd. De grote vraag die blijft hangen is: “Hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen?”

Een nieuw probleem ontstaat

Na de brand bij Wit Flowerbulbs is er een probleem ontstaan waar nog geen oplossing voor is. Geurts en Mulder vragen zich af waarom niemand daar nog over na heeft gedacht en of er ook schade kan ontstaan aan de gezondheid voor mens en dier. Glasscherven en foliestukken die rondzwerven veroorzaken een gevaarlijke situatie, waar momenteel nog geen oplossing voor is. Ze vragen zich af of er een protocol bestaat voor het aanpakken van een brand waarbij zonnepanelen aanwezig zijn. En aangezien er steeds meer schuren, kassen en velden vol zonnepanelen worden aangelegd, is dit geen vreemde vraag.

Nog geen antwoord

De staatssecretaris en minister moeten nu een antwoord en een plan van aanpak gaan formuleren voor dit probleem. Omgevingsdienst Noord-Holland heeft al eerder aangegeven dat er een landelijke aanpak nodig is, vooral nu er steeds meer zonnepanelen installaties worden gebouwd. Daar komt bij dat dit niet de eerste brand is waarbij stukjes glas werden verspreid. Een brand in Rutten Flevoland had hetzelfde gevolg. De glasstukjes zijn licht en ze brokkelen als je ze aanraakt. Dat kan ernstige gevolgen hebben als grazers deze binnen krijgen. Zijn we met zijn allen te druk bezig om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken en hebben we de veiligheid over het hoofd gezien?

Een snelle oplossing is nodig

Het is een feit dat de brand bij Wit Flowerbulbs een probleem omhoog heeft gebracht dat al bestond, maar waar op landelijk vlak nog geen actie op ondernomen is. Het is nu afwachten op het antwoord van minister Wiebes op de vragen die aan de kamer werden gesteld.

Brand in zonnepanelen bij particulieren

De bovenstaande voorbeelden hebben te maken met brand op schuren. Deze brand is niet ontstaan in de zonnepanelen, maar ergens anders en de panelen raakten erbij betrokken. Dit kan natuurlijk ook gebeuren bij particulieren. In 2018 is er in 12 huizen met zonnepanelen in Nederland brand ontstaan. Gelukkig is het nog niet nodig om je zorgen te maken over je veiligheid als je zonnepanelen op je dak wilt laten plaatsen, want je kunt de kans dat daar brand ontstaat gemakkelijk minimaliseren.

Oplossingen voor brand in zonnepanelen op particuliere daken

Als jij van plan bent om zonnepanelen op je particuliere dak te laten plaatsen, dan zijn er enkele manieren waarop je deze installatie veilig maakt. Deze hebben voornamelijk te maken met het voorkomen van ophoping van stroom (en dus hitte) en het ontstaan van kortsluiting.

  • Vakwerk: kies altijd een vakkundig bedrijf voor het installeren van je zonnepanelen. Zorg ervoor dat ze bewijs kunnen leveren van kwaliteit, zowel van het werk dat ze uitvoeren als de materialen die ze gebruiken.
  • Dezelfde merken: het is erg belangrijk dat de bekabeling van hetzelfde kwalitatieve merk is. Dan weet je zeker dat deze goed op elkaar aansluiten en dus geen kortsluiting kunnen veroorzaken. Een oorzaak van brand in het verleden was het gebruik van bekabeling van verschillende merken.
  • Aarding: omdat zonnepanelen met elektriciteit werken is er altijd een kans dat er kortsluiting of een ophoping van elektriciteit ontstaat. Daarom is het erg belangrijk dat je zonnepanelen geaard zijn en deze extra stroom kan worden weggevoerd. Vandaag de dag worden alle zonnepanelen installaties geaard en dit is verplicht. Heb je een oude installatie, dan is het verstandig om dit na te trekken en te laten controleren.

Vakspecialisten

Wij werken samen met vakspecialisten die vakkundig zonnepanelen plaatsen. Wil je zonnepanelen kopen? Vraag dan via onze website offertes aan van vakspecialisten.

 


Laatste nieuws