Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als u geïnteresseerd bent in zonnepanelen en u heeft de markt al een beetje bekeken, dan zult u vast verbaasd opkijken als u hoort dat er een zonnepaneel aan zit te komen met een vermogen van 800 Wattpiek. En dit is geen droom. De Chinese fabrikant van zonnepanelen, JA Solar, presenteerde begin deze maand op de SNEC PV Power Expo een prototype van een zonnepaneel dat een vermogen van 800 Wattpiek heeft. Ter vergelijking, het vermogen van standaard zonnepanelen die momenteel worden aangeboden ligt gemiddeld rond de 300 Wattpiek. Met dit nieuwe paneel van JA Solar wekt u dus ruim 2,5 keer meer op dan met de zonnepanelen die nu als standaard worden aangeboden.

Een prototype

U kunt het zonnepaneel van JA Solar nog niet aanschaffen, want op de SNEC PV Power Expo hebben ze alleen een prototype aangekondigd. Dat neemt niet weg dat dit een bijzonder gunstige ontwikkeling is voor zonnepanelen. Lukt het JA Solar om deze beloften waar te maken, dan is dit het meest krachtige paneel dat in de fabrieken zal worden gemaakt. Met dit prototype stelt JA Solar de productie voor van een zonnepaneel met het hoogste vermogen ooit bereikt.

Hoe worden deze vermogens gerealiseerd?

Er is nogal een verschil tussen 300 Wattpiek en 800 Wattpiek. Wat weet JA Solar dat andere fabrikanten van zonnepanelen nog niet weten? De techniek achter het 800 Wattpiek superpaneel is die van de JumboBlue fotovoltaïsche zonnecel. Deze cellen worden drievoudig uitgesneden en volgens JA Solar is dat de reden waarom het hoge vermogen kan worden bereikt. Verder is het paneel groter dan de standaard afmetingen van 1 meter bij 1,65 meter. Met een lengte van 2,2 meter en een breedte van 1,7 meter is het totale oppervlak van dit zonnepaneel bijna 4 vierkante meter. Dat betekent uiteraard automatisch een beter vermogen.

Een 545 Wattpiek paneel voor massaproductie

Dit prototype van JA Solar is nog niet te koop en voordat deze kan worden geproduceerd zijn we waarschijnlijk al een tijdje verder. JA Solar maakte op de SNEC PV Power Expo ook ander goed nieuws bekend. Ze beginnen de massa productie van hun ClearBlue 3.0 zonnepaneel dat een vermogen heeft van 545 Wattpiek. Dat betekent dat ze binnenkort voor iedereen beschikbaar worden. Het paneel heeft een oppervlakte van 2.5 vierkante meter. Om jaarlijks 3500 kWh stroom op te kunnen wekken heeft u slechts 7 tot 8 van deze panelen nodig. De efficiëntie is maar liefst 21 procent, wat betekent dat 21 procent van het licht van de zon omgezet wordt naar stroom. Hoeveel deze panelen exact gaan kosten is nog onduidelijk.

Andere super panelen

De SNEC PV Power Expo bracht veel goed nieuws op het gebied van zonne-energie. Zo presenteerde Tongwei ook een paneel met een vermogen van 780 Wattpiek en Trina een paneel van 660 Wattpiek. De ontwikkelingen zijn dusdanig goed, dat u hoe dan ook in een paar jaar zonnepanelen te koop gaat ziet staan met een dubbel vermogen dan de standaard panelen momenteel. De ontwikkelingen gaan zo snel, dat het lastig is om ze bij te houden.

Waar moet u op letten als u zonnepanelen gaat kopen?

Hoewel vermogen een belangrijke factor is bij het uitkiezen van uw zonnepanelen, het is niet het enige punt waar u naar moet kijken als u een keuze gaat maken. De volgende waarden zijn dan mogelijk interessanter.

  1. Het vermogen per vierkante meter

We hebben al even aangegeven dat het 800 Wattpiek paneel van JA Solar bijna 4 vierkante meter groot is. Een standaard paneel is iets groter dan 1,5 vierkante meter. Vraag uzelf af of u het oppervlak dat u tot uw beschikking heeft niet efficiënter kunt benutten door een aantal kleinere panelen te nemen. Een handige waarde om dan uit te rekenen is het vermogen per vierkante meter, en niet per paneel.

  1. De efficiëntie

Ook de efficiëntie is een goede waarde om te bekijken. U ziet daaraan hoeveel procent van het zonlicht door het paneel wordt omgezet in stroom. Hoe hoger het percentage, hoe beter de opbrengst. De efficiëntie van het 800 Wattpiek zonnepaneel van JA Solar is bijvoorbeeld 21 procent, maar sommige kwalitatieve standaard zonnepanelen komen daar ook al aan.

  1. De warmte-coëfficiënt

De warmte-coëfficiënt is een percentage waaraan u kunt zien hoeveel het paneel in vermogen achteruit gaat als de temperatuur van het paneel zelf omhoog gaat. Voor elke graad boven de 25 graden Celsius gaat het rendement van het paneel met een bepaald percentage naar beneden. Hoe kleiner de warmte-coëfficiënt, hoe minder de degradatie op warme dagen en dus hoe hoger uw jaarlijkse opbrengsten.

  1. De prijs

Als laatste is natuurlijk de prijs van groot belang. Deze moet ten eerste binnen uw budget vallen, maar ten tweede heeft u die nodig om te berekenen wat de terugverdientijd is. Grote zonnepanelen zijn vaak duurder om te laten installeren, omdat dat arbeidsintensiever is. De meest efficiënte investering voor u is die met de laagste prijs, met de kortste terugverdientijd en de hoogste opbrengsten. De bovenstaande factoren spelen dan ook een rol bij uw keuze. Laat u dus niet verleiden door een hoog vermogen, maar kies een paneel dat u in uw situatie de slimste aankoop is.


Laatste nieuws