Zonnepanelen hebben is één ding. Ze optimaal benutten is iets anders. Vooral nu het stroomnet overvol is en er een risico bestaat dat de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd. Hoe kun je jouw zonnepanelen optimaal benutten in de toekomst?
Inhoudsopgave
Wat is er aan de hand?
Ons stroomnetwerk is al tijden overbelast. Dit merken we vooral op tijden waarop weinig mensen thuis zijn, de zon schijnt en het waait. Er wordt dan veel energie opgewekt via zonnepanelen en windmolens. Tegelijkertijd wordt er heel weinig energie verbruikt, omdat iedereen weg is. Het gevolg? Energie wordt volop teruggeleverd en het stroomnet raakt overbelast. Als gevolg maken netbeheerders extra kosten. Kosten die ze doorberekenen aan de eigenaar van zonnepanelen.
Ook is het kabinet voornemens om de salderingsregeling langzaam af te bouwen. Het is de bedoeling dat dit vanaf 2025 gaat gebeuren, maar het kan zo maar zijn dat het langer duurt. We moeten vooral afwachten wat het nieuwe kabinet dat na de komende verkiezingen wordt gevormd ervan zal vinden. Toch is het goed mogelijk dat de salderingsregeling minder interessant zal worden.
Optimaal gebruikmaken van je zonnepanelen
Erbij opgeteld hebben we te maken met een groot klimaatprobleem. Uiteindelijk moeten we van fossiele energie af. Dit betekent dat we aan de bak moeten. Tijd om te starten met de energietransitie. En dat doe je door je zonnepanelen zo optimaal mogelijk te gebruiken. Je wekt stroom op, waarvan het in de toekomst waarschijnlijk stukken minder interessant wordt om terug te leveren aan het stroomnet.
Kies voor elektrisch
Fossiele brandstoffen worden dus verleden tijd. We gaan steeds meer elektrisch doen. En er zijn allerlei mogelijkheden om van gas af te stappen. In de toekomst ga je bijvoorbeeld rijden in een elektrische auto. Dan is er wel een laadpaal nodig. Er is veel mogelijk om elektrisch te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp om je woning op te warmen of infraroodpanelen om specifieke plekken in huis op te warmen. Sommige stappen kun je nu al nemen. Voor een warmtepomp krijg je bijvoorbeeld een subsidie.
Sla je energie op
Een thuisbatterij is voor de meeste huishoudens nog niet interessant genoeg. Dat komt vooral door de hoge prijs van de thuisbatterij en de salderingsregeling. Praktisch gezien: het is niet rendabel om een thuisbatterij te kopen. Nog niet. In de toekomst zal hier verandering inkomen. Dankzij een thuisbatterij kun je de energie die je overdag opwekt in de avond gebruiken voor je elektrische apparaten. Extra handig als je meer overstapt op elektrische apparaten, zoals een warmtepomp en een laadpaal.
Ga voor automatisering
De meeste mensen zetten pas als ze thuiskomen allerlei apparatuur aan. De wasmachine, de vaatwasser. Alles draait pas wanneer we thuis zijn en de zon minder schijnt. En dat terwijl er allerlei methodes zijn om apparatuur te automatiseren. Gebruik bijvoorbeeld een app om de wasmachine op afstand aan te zetten op het moment dat de zon buiten schijnt. Steeds meer apparatuur heeft hier niet eens meer een app voor nodig. Apparatuur kan steeds vaker goed worden geïntegreerd met je zonnestroom-installatie voor een optimaal resultaat.
Houd ontwikkelingen in de gaten
De ontwikkeling van duurzame en hernieuwbare energie staat niet stil. Ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Het is daarom slim om dit in de gaten te houden. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om niet te lang te wachten. We moeten verduurzamen en gezien de grote problemen in het klimaat, is het beter om zo snel mogelijk te stappen. Neem de stappen die je kunt. Plaats zonnepanelen, ga voor een warmtepomp en breid bijvoorbeeld uit met een laadpaal. Zo zet jij alles op groen.
Dit artikel is geschreven door: Suzanne Peters | BonGo Solar