Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Groei in zonne-energie Nederland stijgt harder dan ooit

Er worden meer zonnepanelen geplaatst dan ooit tevoren, dit zorgt ervoor dat de gemeente Amsterdam een mooie mijlpaal bereikt. Maar ook dat Nederland tegen een paar problemen aanloopt.

Gemeente Amsterdam viert mijlpaal zonnepanelen

De gemeente Amsterdam meldt een bijzondere mijlpaal van 1 miljoen zonnepanelen te hebben gehaald. Begin 2021 lagen er nog maar een half miljoen zonnepanelen. Dit betekent dat het in 2,5 jaar is verdubbeld. 

Ondersteunen

De gemeente Amsterdam biedt ook genoeg ondersteuning bij het starten van zonne-energie. “Wij willen voor 2040 dat op alle geschikte daken zonnepanelen liggen. Zo kan er jaarlijks duurzame elektriciteit gewekt worden voor 500.000 huishoudens.” Om de aanleg van panelen op grote daken te versnellen biedt de gemeente extra hulp aan, zo zouden ze obstakels weghalen en zwakke daken versterken.  

Inkoopacties

Om het kopen van zonnepanelen voor huishoudens in de gemeente Amsterdam makkelijker en voordeliger te maken verzorgt de gemeente regelmatig gezamenlijke inkoopacties. 

Europees koploper

Dat Nederland het goed doet in zonne-energie is al langer bekend. Sinds juli 2023 is Nederland koploper in zonne-energie in Europa. Maar nog nooit was de groei zo hoog. Ook komende jaren wordt nog verwacht dat de groei doorzet. Uitdagingen bij deze snelle groei zijn wel dat er weinig plek is voor zonnepanelen en er ook weinig capaciteit over is  op het elektriciteitsnet.

Zorgt de grote stijging in zonnepanelen voor problemen?

Doordat de groei in zonnepanelen zo hoog is, loopt Nederland tegen een paar problemen aan. Eén daarvan is dat er weinig ruimte is om zonnepanelen nog kwijt te kunnen. Daarom is het belangrijk om ruimte goed te benutten. Zo is het kabinet gekomen met een oplossing in 4 treden.

Trede 1: Zonnepanelen op daken en gevels

Trede 2: Onbenutte terreinen in bebouwd gebied

Trede 3: Onbenutte terreinen in landelijk gebied

Trede 4: Landbouw- en natuurgronden  

Het doel is om het plaatsen van zonnepanelen zo veel mogelijk te combineren met ander gebruik. Het kabinet bevordert bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op parkeerplaatsen, kassen of industrieterrein. Het gebruiken van trede 4 moet zo veel mogelijk voorkomen worden.

Ook geïnteresseerd in zonnepanelen?

Vraag via onze site gratis offertes aan en kies de specialist die het beste bij u past! Door te vergelijken kun je tot wel 30% besparen op de totale kosten.


Laatste nieuws