Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
geen langdurig contract meer

Voor huishoudens met zonnepanelen op hun dak vervalt bij veel grote energieleveranciers de optie op een meerjarig contract, terwijl huishoudens zonder zonnepanelen die optie nog wel hebben.

Eenjarige contracten

Bij grote energieleveranciers zoals Eneco en Essent worden op het moment geen langdurig, meerderjarige contracten afgesloten. Wel worden er nog eenjarig contracten afgesloten. Ook bij Oxxio en Energiedirect is dat de enige mogelijkheid. 

Van honderd naar nul 

Voor zonnepanelen bezitters is het de ene na de andere ‘tegenslag’. Eerst maakte Vandebron al bekend dat het een heffing laat leggen aan klanten die energie terugkoppelen aan het energienet, wat bijna elke zonnepanelen bezitter doet. Op een zonnige dag levert het nou eenmaal meer op dan je verbruiken kan. 

Voor energieleveranciers is die teruggeleverde energie een probleem. De onregelmatige terugvoer maakt het lastig om het energienet in balans te houden. Als er te veel teruggeleverd wordt, moet er ergens een centrale uitgezet of verminderd worden. Dat kost weer een vergoeding, onbalans kosten noemt men dat. 

3-jarige contracten verleden tijd

Vandebron besloot, in plaats van alle onbalanskosten te verdelen over alle klanten, om de extra kosten te verrekenen op mensen met zonnepanelen. En het lijkt nu dat andere partijen die actie ook gaan kopiëren. 

“Net als sommige andere aanbieders bieden wij huishoudens met zonnepanelen tijdelijk geen vast contract met een looptijd van drie jaar aan”, laat een woordvoerder van Eneco weten. 

Er wordt nog altijd gezocht naar andere manieren om de kosten te verdelen maar tot die tijd zal het gedaan worden op deze manier. 

Essent klanten ook de dupe

Bij Essent speelt hetzelfde probleem op. “Het is vervelend maar het is te onzeker om nu langdurig contracten aan te bieden aan mensen met zonnepanelen”. Zegt een woordvoerder van Essent. 

Negatieve stroomprijzen

Het is dus extreem lastig op lange termijn te voorspellen hoeveel zonnestroom er (terug) geleverd wordt aan het net, en daarmee dus hoe vaak energieleveranciers te maken krijgen met negatieve kosten. Door die onvoorspelbare kosten kan Essent nu geen zekerheid bieden voor langer dan een jaar, zegt een woordvoerder van Essent. 

Vattenfall

Hoe lang het nog kan duren voordat energieleveranciers weer langdurige contracten aan gaan bieden is niet duidelijk en kan niet met zekerheid worden gezegd. Wel is de grootste energieleverancier van ons land, Vattenfall, nog lang niet van plan om meerderjarige contracten te schrappen voor huizen met zonnepanelen, stelt een woordvoerder. Maar ook zij herkennen de problemen van negatieve prijzen en zijn op zoek naar een oplossing daarvoor. 

Vergelijk offertes!

Het wordt door onafhankelijke instanties aangeraden om meerdere offertes van diverse zonnepanelen installateurs te vergelijken. Dit omdat de prijs per installatie aanzienlijk verschilt per installateur. Elke klus is anders en dat maakt het bepalen van de prijs ingewikkeld. Gelukkig kun je via onze website in een keer offertes aanvragen van diverse lokale specialisten uit jouw regio. Vul het formulier op de pagina in, ontvang de offertes en begin met vergelijken. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken. Daarnaast levert dit je gemiddeld een besparing van 30% op.


Laatste nieuws