Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
zonnepanelen met hoog rendement

Er zijn tegenwoordig veel soorten zonnepanelen beschikbaar op de markt. Van verschil in grootte tot verschil in rendement. Hier wordt je uitgelegd wat het verschil is in hoog en laag rendement en wat het beste bij jou past. 

Wat zegt rendement over zonnepanelen

Als rendement genoemd wordt bij zonnepanelen wordt bedoeld hoeveel procent van het opgevangen licht wordt omgezet in zonne-energie. Dit heet ook wel de “efficiëntie” van een zonnepaneel.

Gemiddeld valt het rendement van een zonnepaneel tussen de 14% en 19%, dat betekent dat per 100 uur zonlicht dat een zonnepaneel opvangt dat omzet in 14-19 uur aan elektriciteit. 

Voordelen van zonnepanelen met een hoog rendement

Financieel gezien lijkt het dus verstandiger om meerdere zonnepanelen met een laag rendement te nemen. Maar misschien zou je toch beter minder zonnepanelen met een hoger rendement kunnen nemen. 

  • Bij huizen met een klein dak(of een dak dat veel in de schaduw staat) kan het voordeliger zijn om zonnepanelen met een hoog rendement te nemen, zo haal je het maximale uit jouw dak.
  • Zonnepanelen met een hoger rendement zijn vaak ook nog van hoge kwaliteit, zo gaan ze langer mee en minder vaak stuk. 
  • Minder zonnepanelen betekent ook minder productie en vervoer en is dus ook beter voor het milieu. 

Kosten hoger bij een hoog rendement

Je zou dus eigenlijk meteen zeggen dat er alleen maar voordelen zitten aan het nemen van zonnepanelen met een hoog rendement. Nou 1 van de grote nadelen is dat zonnepanelen met een hoog rendement duurder zijn dan zonnepanelen met een laag rendement. Soms zelfs met zo’n marge dat het goedkoper is om meerdere zonnepanelen met een laag rendement te nemen dan met een hoog rendement. 

Bij de productie van zonnepanelen met een hoog rendement wordt meer tijd gestoken in de productie en worden duurdere/ betere materialen gebruikt. 

Zonnepanelen met hoog rendement

Voor zonnepanelen met het beste rendement kun je kijken naar glas-glas zonnepanelen. Glas-glas zonnepanelen brengen in 30 jaar tijd gemiddeld 25% meer rendement dan glas-folie zonnepanelen. Zelfs na 5000 uur zijn ze nog bijna zo goed als nieuw en hebben ze vrijwel geen vermogen verloren. 

Doordat er 2 lagen glas op elkaar gesmolten zijn de zonnecellen veel beter beschermd tegen slecht weer, en komt er geen vuil tussen de lagen. Dit zorgt ervoor dat het hoge rendement op niveau blijft. 

Een andere optie is glas- folie zonnepanelen, deze zijn relatief goedkoper. Maar er zit ook een verschil in kwaliteit in, doordat 1 laag glas vervangen is door folie is het zonnepaneel kwetsbaarder. Tijdens zware hagelbuien en zelfs al in transport kunnen er microcracks ontstaan. Dit zijn kleine scheurtjes die niet met het blote oog te zien zijn, maar wel zorgen dat het rendement van jouw zonnepanelen verlaagd wordt. 

Keuze maken

De keuze van welk zonnepaneel je neemt kan dus beïnvloed worden door dingen als het weer, jouw budget of milieuvriendelijkheid. Maar die keuze is helemaal aan jou.

Geïnteresseerd in zonnepanelen?

Via onze offerteservice kan je gratis én vrijblijvend tot wel vier lokale vakspecialisten vergelijken. Door te vergelijken kun je tot wel 30% besparen op de totale kosten. Momenteel betaal je ook nog eens maar 0% btw op de aankoop van zonnepanelen. Het is niet bekend tot wanneer deze regeling geldig is, dus wees er snel bij!


Laatste nieuws