Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
65 wp zonnepanelen

Uit onderzoek naar de opbrengst van zonnepanelen dit jaar is gebleken dat de eerste zeven maanden voor Nederlandse zonnepaneel-houders een record hebben laten zien. Essent heeft dit vorige week gemeld. Deze opbrengsten waren 20 procent meer dan gemiddeld, aldus Essent, en dat hebben we te danken aan het grote aantal zonne-uren. Als deze trend zich doorzet, zal 2020 een recordjaar worden op dit vlak en worden de opbrengsten mogelijk beter dan in 2018, het jaar dat nu bovenaan de rangschikking staat.

De opbrengsten opgedeeld

Weeronline leert ons dat de zon in het eerste half jaar van 2020 1375 uur scheen. Het gemiddelde aantal zonne-uren voor deze periode is in Nederland 1092. Alleen juli was met 209 zonne-uren gemiddeld en mei was het beste. Tijdens die maand scheen de zon in ons land 325 uur op de zonnepanelen. April kreeg de tweede plaats en juni de derde. Deze bovengemiddelde cijfers hebben zonnepanelen-eigenaren een rendement van 20 procent hoger dan gemiddeld opgeleverd.

Het gevolg van de Coronacrisis

De Coronacrisis wordt als één van de oorzaken voor de extra opbrengsten genoemd. Dat komt doordat het aantal vluchten aanzienlijk is gedaald. Er werd zelfs nauwelijks gevlogen, wat resulteerde in een heldere lucht en dus meer opbrengst. Natuurlijk is het ook zo dat het weer tijdens deze maanden beter was. Door de combinatie van deze twee factoren kunnen eigenaren van zonnepanelen nu in hun handen wrijven. 2020 lijkt een topjaar te worden en de stijgende lijn in de opbrengsten die elk jaar gemeten worden, wordt daarmee doorgezet.

Meer opbrengst door betere technieken

Het goede nieuws met betrekking tot zonnepanelen is dat, ongeacht het weer, de opbrengsten een stijgende lijn laten zien. Deze stijgende lijn komt niet alleen door de weersomstandigheden, maar ook doordat de zonnepanelen die vandaag de dag verkocht worden van uitzonderlijke kwaliteit zijn. De ontwikkelingen op het gebied van het opwekken van duurzame energie staan nooit stil en dat heeft als gevolg dat er regelmatig panelen worden uitgebracht die nog beter presteren.

Een andere ontwikkeling die is ontstaan is dat zonnepanelen producenten zich ook richten op het maken van zonnepanelen die ook in niet-zonnige situaties een goed rendement laten zien. Daardoor leveren zonne-systemen nu meer opbrengst op als het bewolkt is of als er schaduw op de zonnepanelen valt. De oudere systemen gingen dan veel in opbrengst achteruit, maar bij jongere systemen is deze achteruitgang veel minder. Gemiddeld gezien levert dat dus een beter rendement op en daar hebben we allemaal voordeel van.

Zonnepanelen goedkoper dan ooit

De stijgende lijn in gemiddelde opbrengsten elk jaar wordt vergezeld door een dalende lijn in kosten voor zonnepanelen. De interesse in zonne-systemen is dusdanig toegenomen dat de marktprijs is gedaald. Als je nog niet in zonnepanelen hebt geïnvesteerd, dan is dit het moment om je daarin te verdiepen. De dalende prijzen en stijgende opbrengst tezamen zorgen ervoor dat het een steeds slimmere manier is om je geld te beleggen.

De terugverdientijd gaat ook naar beneden

Heb je een geschikt dak, dan is de terugverdientijd voor zonnepanelen in Nederland momenteel slechts 7 jaar. Dat komt doordat zonnepanelen minder kosten en meer opbrengen. Een gemiddelde installatie gaat zeker 25 jaar mee en de beste panelen die nu worden verkocht hebben al een garantie van maar liefst 30 jaar. De opbrengsten van zonnepanelen gaan dan dus nog zeker 18 jaar naar je eigen bankrekening en dat levert jou winst op. Er zijn enkele extra uitgaven waar je wel aan moet denken. Kies je voor een string omvormer, dan moet deze elke 10 jaar vervangen worden. Micro-omvormers zijn geïntegreerd in de panelen en hebben een gelijke levensduur als de zonnepanelen zelf. Je kunt door in zonnepanelen te investeren meer winst maken dan wanneer je dat geld op een spaarrekening zet.

Het hangt allemaal af van je dak

Zoals hierboven al even aangehaald, is het wel noodzakelijk dat je een dak hebt dat geschikt is voor zonnepanelen. De opbrengst is sterk afhankelijk van factoren zoals de oriëntatie en de hellingshoek. Een dak op het zuiden is dan het beste en een hellingshoek van tussen de 30 en de 40 graden. Platte daken zijn ideaal, omdat daar de zonnepanelen op stellages worden geplaatst. Heb je genoeg ruimte, dan worden de zonnepanelen op die manier in een perfecte positie gezet. De beste manier om uit te vinden of jouw dak geschikt is en wat de mogelijke opbrengsten zijn voor jouw situatie is door een dakinspectie uit te laten voeren door een specialist.

Er zijn ook oplossingen

Niet alleen de zonnepanelen zelf worden beter, de kwaliteit van de manier waarop ze worden geïnstalleerd is ook sterk gegroeid. Niet alleen worden er kwalitatievere materialen gebruikt, maar zijn er ook een aantal oplossingen aangedragen waarmee je ook met een dak dat niet op het zuiden staat een goede opbrengst zult zien. Een parallelle schakeling en een oost-west opstelling behoren dan tot de mogelijkheden. Deze positieve veranderingen hebben ook bijgedragen aan de toename van opbrengsten de afgelopen jaren. Er worden steeds minder daken ongeschikt verklaard omdat de techniek zo ver is ontwikkeld dat overal een acceptabele oplossing voor is aan te dragen.

Zet deze trend door?

Al deze ontwikkelingen hebben dus een sterke toename aan rendement laten zien, maar de belangrijkste factor blijft altijd de weersomstandigheden dat jaar. Was 2018 een topjaar voor opbrengsten waarbij er in sommige gebieden zelfs meer dan 1 kWh stroom per WP vermogen werd gegenereerd, deze cijfers waren in 2019 aanzienlijk lager. Nu lijkt 2020 de prestaties van 2018 voorbij te gaan en wordt de stijgende trend toch doorgezet. Aan de weersomstandigheden kun je niets veranderen, maar de panelen en de techniek verbeteren constant. Investeren in zonnepanelen wordt daardoor voor steeds meer particulieren een winstgevende en realistische optie.


Laatste nieuws