Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Stroom opslaan

Steeds meer eigenaren van een elektrische auto die thuis de auto opladen, willen de stroom die vanuit hun zonnepanelen opslaan in de batterij van de elektrische auto. Volgens het Nationaal Laadonderzoek blijkt dat bidirectioneel laden steeds interessanter wordt. 

Bidirectioneel laden

Aan het Nationaal Laadonderzoek deden zo’n 4.000 Nederlanders mee. Ongeveer de helft hiervan laadt de elektrische auto op met de zelf opgewekte stroom van de zonnepanelen. Met bidirectioneel laden wordt bedoeld dat de energie die wordt opgewekt door jouw zonnepanelen wordt opgeslagen in de batterij van de auto, om vervolgens deze energie voor later gebruik op te slaan. Hierdoor fungeert de batterij van de elektrische auto als een soort thuisbatterij!

De functie voor bidirectioneel laden is momenteel nog niet in elke elektrische auto voorzien. De thuisladers zijn er wel voorstander van om dit te verplichten in de nieuwe elektrische auto’s die geproduceerd worden. Hierdoor hoeven mensen met een elektrische auto in de toekomst geen thuisbatterij aan te schaffen.

Thuisbatterij of elektrische auto

Een thuisbatterij is een apparaat dat je energie opslaat voor later gebruik. Op een moment dat de zonnepanelen niet meer in staat zijn om genoeg stroom te produceren, dan zou je de stroom kunnen gebruiken uit de thuisbatterij. Voor een thuisbatterij betaal je tussen de €5.000 en €10.000. De prijs verschilt natuurlijk per opslagcapaciteit, merk en soort. Ook heb je nog een bidirectionele omvormer nodig die zo’n €1.500 à €2.000 kost. Al deze kosten zijn natuurlijk een erg grote kostenpost. Wanneer je een elektrische auto bezit is het een stuk voordeliger om bidirectioneel te laden via de batterij van de auto. Het is dan dus logischer om die keuze te overwegen als jouw elektrische auto die optie heeft!

Nog geen zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen is op dit moment erg laag. Dit komt doordat de installateurs een overschot hebben aan panelen en de grondstofprijzen erg laag zijn. Het is daarom nu het ideale moment om jouw zonnepanelen installatie aan te schaffen. Ook heeft de overheid een regeling gestart waarmee je op dit moment 0% btw betaalt over de aankoop van zonnepanelen. 

Nog steeds niet overtuigd? Via onze offerteservice kan je gratis én vrijblijvend meerdere offertes vergelijken van lokale zonnepanelen installateurs. Door te vergelijken kun je ook nog eens tot wel 30% besparen op de totale kosten. 


Laatste nieuws