Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen zijn een slimme investering, maar niet ieder dak brengt evenveel op. Er zijn belangrijke factoren die te maken hebben met de situatie op jouw dak die bepalen of zonnepanelen voor jou ook financieel de moeite waard zijn. Een specialist zal daarom altijd eerst bij je langskomen om je dak te inspecteren en om te bepalen of deze geschikt is voor zonnepanelen. Ze maken dan een berekening voor je met de kosten, de mogelijke opbrengsten en de terugverdientijd. Zo bepaal je zelf of zonnepanelen voor jou ook een slimme investering zijn.

Een dakinspectie moet ter plekke gedaan worden voor een accuraat resultaat. Je kunt zelf ook al voordat de specialist bij je langskomt een indicatie krijgen van hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen en wat de mogelijke opbrengsten zijn. Hiervoor worden je online dakscans aangeboden en deze zijn gratis en vaak in twee minuten uitgevoerd. Maar hoe accuraat zijn deze dakscans eigenlijk en hoe betrouwbaar is de informatie die je krijgt?

Wat is een online dakscan?

Een online dakscan is een beoordeling van je dak op afstand. Er wordt dan gekeken naar hoe geschikt deze is voor zonnepanelen. Simpele online dakscans nemen meestal twee factoren in overweging en dat is de richting waarop je dak staat en het oppervlak van je dak. Deze informatie is beschikbaar in programma’s zoals Google Maps. Aan de hand daarvan wordt berekend hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen en wat de mogelijke opbrengsten zijn.

Een complete online dakscan

Als jij een online dakscan wilt laten uitvoeren, dan kies je het beste een aanbieder die meer factoren in overweging neemt. Zonatlas is daar een goed voorbeeld van. Zij kijken niet alleen naar het oppervlak en de windrichting, maar ze voegen daar ook weerdata aan toe, de hellingshoek van je dak, de hoeveelheid schaduw die er op valt, de geografische ligging en de invalshoek van de zon. Het resultaat is een veel accuratere berekening van de mogelijkheden. Een dakscan zoals deze geeft je waardevolle informatie en een goede indicatie van de mogelijkheden op jouw dak. Het is dus nooit verkeerd om deze uit te voeren, want het is gratis en letterlijk in een aantal seconden gedaan.

Is een dakscan de moeite waard?

Er zijn meerdere kwalitatieve dakscans die je zelf uitvoert om te kijken of zonnepanelen voor jou de investering waard zijn. Veel gemeentes bieden deze dienst ook aan via hun Regionaal Energieloket. Het is echter niet zo dat je de dakscan als de doorslaggevende factor moet nemen als je zonnepanelen wilt aanschaffen. Het is een goede indicator van wat je kunt verwachten, maar als je dakscan negatief is, dan is het nog steeds verstandig om een specialist in te schakelen. Er worden tegenwoordig namelijk een groot aantal oplossingen aangeboden bij daken die niet aan de ideale opstelling voldoen. Alleen een specialist kan dan beoordelen wat je mogelijkheden zijn.

Als je dakscan negatief is

Je bent geïnteresseerd in zonnepanelen en je dakscan is positief, dan ga je simpelweg over tot het aanschaffen van de installatie. Heb je een kwalitatieve dakscan uitgevoerd en wijst deze uit dat je beter niet in zonnepanelen kunt investeren, dan is het geen slecht idee om toch een specialist om hulp te vragen. Er zijn namelijk nog een aantal dingen die je kunt doen om toch een goede opbrengst te genereren van jouw in eerste opzicht ongeschikte dak.

  1. Een oost-west opstelling

Staat jouw dak niet op het zuiden, dan kan een oost-west opstelling een uitkomst bieden. De helft van je zonnepanelen wordt dan aan de ene kant van het dak geplaatst en de andere helft op het andere vlak. Je ziet dan twee kleinere pieken in de opbrengst, in de ochtend en in de middag, in plaats van één grote piek op het moment dat de zon het hoogste staat. Dit levert in veel gevallen nog steeds een interessante opbrengst op. De netbeheerder zal je ook dankbaar zijn, omdat jouw zonnepanelen de meeste stroom aanleveren op momenten dat de meeste systemen dat nog niet doen. Het netwerk raakt daarvan dus minder overbelast.

  1. Een parallelle schakeling

Als jouw dak ongeschikt is omdat deze schaduw vangt of omdat de hellingshoeken niet overal hetzelfde zijn, dan kan een parallelle schakeling een oplossing bieden. De zonnepanelen krijgen dan elk een eigen omvormer, wat betekent dat ze elk individueel stroom leveren. Staan de zonnepanelen serie geschakeld, dan levert het systeem zoveel stroom als het slechtst presterende paneel. Zou er één paneel schaduw vangen, dan beïnvloedt dat dus alle panelen. Vergelijk het met de lichtjes in de kerstboom. Serie geschakelde lichtjes gaan uit als er één defect raakt, maar bij parallel geschakelde lichtjes blijft de rest branden.

Een parallelle schakeling wordt gedaan in gevallen dat de zonnepanelen niet allemaal in dezelfde situatie kunnen worden opgesteld. Hiervoor worden power optimisers of micro omvormers gebruikt. Het resultaat is dat elk paneel altijd maximaal presteert in de situatie waarin het zich bevindt. En dat levert een hogere opbrengst op.

  1. Alternatieve opties

Ook als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen heb je nog steeds opties. Je profiteert financieel als je meedoet aan de PostCodeRoos regeling en een aandeel aanschaft in zonnepanelen die op een dak in je buurt worden gebouwd. Je kunt ook Zonnedelen kopen in een groot zonnepark en zo groene stroom opwekken met jouw eigen stukje.

Mogelijkheden genoeg

Er zijn mogelijkheden genoeg, ook als je online dakscan niet zo positief uitpakt als je hoopte. Daarom is deze dienst handig om een indicatie te krijgen van de mogelijkheden, maar moet het geen reden zijn om geen zonnepanelen aan te schaffen. Alleen bij een dakinspectie ter plekke kun je zien wat er met jouw dak en in jouw omstandigheden mogelijk is. Denk je serieus aan het aanschaffen van zonnepanelen, dan kan alleen een specialist jou echt vertellen of dit een verstandige keuze is of niet.


Laatste nieuws