Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Velen weten niet wat de functie is van een aardlekautomaat of waar deze zich bevindt. Een aardlekautomaat is te vinden in een meterkast en beveiligt het systeem tegen hoge lekstroom, kortsluiting en overbelasting. Maar in hoeverre is het nou verplicht om een aardlekautomaat wel of niet te plaatsen? Als je hier meer over wilt weten, ga dan direct door met lezen hieronder.

Wat is een aardlekautomaat?

Een aardlekautomaat kan het best worden omschreven als een elektrisch beveiligingssysteem waarmee je een installatie optimaal tegen zaken zoals een te hoge lekstroom, overbelasting van het elektriciteitsnet en kortsluiting kunt beschermen. Een ander woord voor een aardlekautomaat is een alamat. De onderdelen die deel maken van een aardlekautomaat zijn een aardlekschakelaar en een installatieautomaat.


Waarom een aardlekautomaat?

Het gebruiken van een aardlekautomaat is zeer verstandig, zeker als zaken zoals overbelasting, kortsluiting of een te hoge lekstroom moeten worden geconstateerd. In geval er sprake is van een probleem in het systeem, wordt slechts de desbetreffende groep uitgeschakeld. Dit gebeurt geheel op automatische wijze. Zo kan er veilig worden gewerkt met het systeem en kan het probleem makkelijk worden gelokaliseerd door na te gaan welke groep is uitgeschakeld. Zo kan een onderzoek ook eenvoudiger worden verricht om de originele oorzaak van het probleem na te gaan.

Verschil aardlekautomaat en aardlekschakelaar

Velen verwarren een aardlekautomaat met een aardlekschakelaar, maar er is wel een groot verschil tussen de twee. Een aardlekautomaat kan zowel als een aardschakelaar als een installatieautomaat gebruikt worden. Als er ook een aparte aardlekschakelaar aanwezig is in de meterkast, dan moet er meestal nog een zekeringsautomaat in een installatieautomaat worden geïnstalleerd wat extra ruimte met zich meebrengt. Door een aardschakelaar te installeren kan je al deze zaken in één behuizing treffen waardoor je niet alleen geld maar ook ruimte bespaart in je groepenkast of je meterkast.

Kosten

Ben je benieuwd naar de kosten voor een aardlekautomaat? Hierbij zijn een aantal factoren van belang. Zo kost een aardpen met een standaard lengte van 3 meter gemiddeld €30 en betaal je €5 per koppelingsbus om meerdere lengten aan elkaar te maken. Verder is een klem nodig om de aardedraad aan de aardpen te bevestigen voor €4 en moet je koperen draad hebben van 25 mm² tegen €6 per meter voor het aansluiten van de hoofdaard rail buiten de meterkast. Tenslotte moet je nog rekening houden dat een specialist in moet worden gehuurd. Hierbij ga je minstens een halve dag voor moeten rekenen.

Voordeel van een aardlekautomaat

Een aardlekautomaat heeft allerlei voordelen als je deze gaat vergelijken met een systeem dat gebruik maakt van een aardschakelaar en een zekering automaat. Het voordeel van een aardlekautomaat is dat in geval van een te hoge lekstroom alleen de groep zich uitschakelt waar de storing zich bevindt. Hierdoor kunnen alle andere groepen wel blijven functioneren terwijl slechts één groep spanningsloos blijft. Dit betekent dan ook direct dat storingen, defecten of een lekstroom veel sneller kan worden opgespoord. Je kunt immers precies nagaan waar het probleem zich bevindt zodra de foutieve groep uitgeschakeld wordt.

Nadeel van een aardlekautomaat

Naast de bovengenoemde voordelen komen er helaas ook nadelen kijken bij het gebruiken van een aardlekautomaat. Een aardlekautomaat schakelt verschillende groepen uit waardoor ze spanningsvrij worden gemaakt. Dit gebeurt om een tal van redenen waaronder overbelasting, een kortsluiting of in geval van lekstroom, maar de oorzaak van de storing zal onduidelijk blijven. Pas nadat er onderzoek verricht wordt, wordt er gekeken naar de oorzaak. Zo is het wel makkelijk om na te gaan in welke groep het probleem zich bevindt, maar niet wat het probleem precies is. Daar komt nog bij dan de storing langer onopgemerkt in het systeem blijft zitten aangezien slechts de groep wordt uitgeschakeld waar het probleem zich bevindt.

Een aardlekautomaat wel of niet plaatsen?

Afhankelijk van het jaartal dat de meterkast of de elektrische installatie is aangelegd is het tegenwoordig verplicht om een aardlekautomaat in een groepenkast te plaatsen om de gevolgen van overbelasting, overstroom of een te hoge lekstroom te voorkomen. In de volgende situaties is het plaatsen van een aardlekautomaat wel verplicht:

  • Als er sprake is van een stroom uit het stopcontact van maximaal 20 Ampère.
  • Als de stroom voor buitengebruik 21 Ampère is.
  • Als alle aansluitposten voorzien zijn van een aardlekschakelaar.

Stappenplan

Ben je van plan om een aardlekautomaat aan te schaffen om deze in de meterkast te laten installeren? Dan kan je de onderstaande stappen gebruiken tijdens het proces:

  1. Bepaal elk aardlekautomaat je gaat aanschaffen.
  2. Ga op zoek naar specialisten in de buurt en vraag offertes aan.
  3. Maak een vergelijking van de ontvangen offertes op basis van kwaliteit, prijs en voorwaarden.
  4. Selecteer de offerte die het beste past bij de situatie van je huishouden, wensen, voorkeuren en budget.
  5. Ga met de offerte akkoord door contact op te nemen met de specialist en door afspraken te maken.
  6. Laat de specialist langskomen voor de installatie, welke snel is uitgevoerd. Reken op maximaal een halve dag werk.

Zelf doen of uitbesteden?

Werken met elektriciteit is een klus die je beter kunt overlaten aan een erkend vakman die te werk gaat met de juiste gereedschappen en beschikt over een bepaalde mate van ervaring en kennis. Brand kan makkelijk voorkomen als de installatie verkeerd wordt uitgevoerd, dus het is dan ook zeer cruciaal om een professioneel in te schakelen voor deze klus als je niet voldoende kennis van elektra hebt. Ga je een aardlekautomaat installeren? In je omgeving zijn er vast voldoende betrouwbare specialisten die je in kunt huren.

Offertes vergelijken

Is er sprake van een aardlek in je installatie? Dan is het belangrijk om de aardlek zo snel mogelijk uitgevoerd te hebben. Schakel een erkend vakman in om de werkzaamheden uit te voeren aangezien het om een klus gaat die uitgevoerd moet worden met nauwkeurigheid door een professioneel met de juiste mate van kennis en ervaring. Vergelijk eerst een paar offertes van specialisten uit je omgeving om de voordeligste offerte te kunnen selecteren en een betrouwbare specialist in te huren.


Laatste nieuws