Netgekoppelde zonnepanelen

Netgekoppelde zonnepanelen

Verreweg de meeste particulieren die zonnepanelen kopen, kopen ze deel van een zogenaamd netgekoppeld systeem. Netgekoppelde zonnepanelen zijn via een synchrone omvormer aangesloten op het stroomnet en leveren op die manier stroom aan het elektriciteitsnet. De opgewekte stroom wordt door uw elektriciteitsbedrijf afgetrokken van de door u afgenomen stroom, waardoor u de stroom in feite verkoopt aan het bedrijf. U verkoopt de stroom tegen het op dat moment geldende stroomtarief van uw leverancier. Het bedrijf kan de stroom vervolgens weer doorverkopen als groene stroom. Om ervoor te zorgen dat de stroom daadwerkelijk verrekend wordt, moet u er wel voor zorgen dat uw stroommeter bij een negatief stroomverbruik kan terugdraaien. Neem hiervoor even contact op met uw elektriciteitsbedrijf en laat eventueel een nieuwe meter installeren. U loopt anders mogelijk heel veel geld mis!

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

Waaruit bestaat een netgekoppeld systeem

Een netgekoppeld systeem maakt in tegenstelling tot een autonoom systeem geen gebruik van een accu. Alle stroom die niet benut wordt, wordt simpelweg direct terugverkocht aan het elektriciteitsnet. Een netgekoppeld systeem bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Zonnepanelen: de panelen zelf. Zorgen voor het opwekken van stroom.
  • Monteringsbrackets: de monteringsbrackets zorgen ervoor dat de panelen op het dak te monteren zijn. In geval van een plat dak kunnen dit ook zogenaamde consoles zijn, die verzwaard moeten worden met ballast.
  • Omvormer: de omvormer (ook: inverter) zorgt ervoor dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in een wisselstroom die op het net aansluit. Om ervoor te zorgen dat de stroom in fase is, is een netsynchrone omvormer verplicht. De omvormer moet een vermogen hebben van minimaal 80% het piekvermogen van de zonnepanelen.
  • Stroommeter: het kan zijn dat uw huidige meter voldoet. Zo niet, dan is het noodzakelijk dat u een stroommeter met terugdraai techniek laat installeren.
  • Sensoren (optioneel): een set sensoren zorgt ervoor dat u uw systeem in de gaten kunt houden. De sensoren zijn vaak via de computer te benaderen en indien u dit wilt via het internet te delen.

Kosten en opbrengsten

Netgekoppelde zonnepanelen zijn goedkoper dan autonome systemen, maar zijn nog steeds een flinke investering. U betaalt all-inclusive gemiddeld zo’n €5 per wattpiek. Omdat een gemiddeld huishouden ruimte en budget heeft voor ongeveer 1500Wp aan zonnepanelen, kunt u uitgaan van een investering van zo’n €7500. Aangezien een 1500Wp-systeem in Nederland op jaarbasis zo’n 1200kWh levert (1.5kWp x 1000 zonuren x opbrengstfactor 0,8), zorgt dit bij een stroomtarief van €0,20/kWh voor een jaarlijkse besparing van €240. Een snelle rekensom leert ons dat het op deze manier 7500 / 240 = 31 jaar duurt voordat we de netgekoppelde zonnepanelen hebben terugverdiend. Aangezien dit langer is dan de levensduur van de panelen (25 jaar), hebben we een probleem. Dit probleem is alleen op te lossen met behulp van de overheidssubsidie.

De overheidssubsidie op zonnepanelen bedraagt in 2009 €0,33 per geproduceerde kWh. Er vanuit gaande dat u de subsidie toegewezen krijgt (zie voor meer info de pagina’s over subsidie), kunt u nu rekenen op een jaarlijkse besparing van 1200 × 0,53 = €636. Op deze manier zijn de netgekoppelde zonnepanelen in slechts 12 jaar terugverdiend. De productie van de komende 13 jaar is pure winst!

Vrijblijvend advies?

Via Zonnepanelen-Info.nl kun je vrijblijvend in contact komen met diverse zonnepaneel installateurs in jouw regio. Niet alleen ontvang je dan vrijblijvend advies, je ontvangt ook vrijblijvend een prijsopgave. Het is mogelijk om zonnepanelen zelf te installeren, echter wil je dat deze minstens 25 jaar meegaan. Daarom kun je het werk overlaten aan een specialist. De prijzen lopen flink uiteen en is een goede vergelijking aan te raden. Volg het stappenplan hieronder en begin met besparen:

  1. Klik op de button hieronder en laat je gegevens achter
  2. Ontvang vrijblijvend tot 4 prijsopgaven in je mailbox van lokale installateurs
  3. Vergelijk op basis van prijs en kwaliteit (en de voorwaarden)
  4. Bespaar tot wel 30% op de kosten van een systeem
Vrijblijvend advies

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

Zonnepanelenverkoop in Nederland krabbelt naar niveau van 2022

Na een periode van regen lijkt de zon weer te schijnen voor de zonnepanelenmarkt in Nederland. Recent vrijgegeven marktdata …

Salderingsregeling blijft in leven!

Het demissionaire kabinet zal de salderingsregeling voor zonnepanelen niet afbouwen, dankzij de tegenstem van GroenLinks-PvdA …

Wetsvoorstel salderen zonnepanelen eerste kamer

Wil je meer weten over de Salderingsregeling en wat er op het spel staat? Lees verder om alles te ontdekken over dit belangrijke …