|

|

Helft Nederlanders milieubewuster dan partner


Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om duurzamer te leven. Ze eten bijvoorbeeld minder vaak vlees, douchen korter en scheiden het afval beter. Het klimaat lijkt gelukkig een steeds belangrijkere rol te spelen in ons leven. Is dit ook het geval binnen relaties? Hebben stelletjes weleens ruzie over milieuvervuilend gedrag van de ander? Zien sommigen zichzelf überhaupt als milieubewuster dan de ander? Zonnepanelen-info.nl zocht het uit en deed onderzoek onder 1.330 Nederlanders met een relatie. Kijk snel verder voor onze bevindingen.

Klimaatactivisten zijn vaak jonge vrouwen die actie eisen voor een betere wereld. Uit het onderzoek blijkt dat deze groep zich ook vaak groener beschouwt dan hun partner. Maar liefst 63 procent van de vrouwen jonger dan dertig jaar vindt zichzelf milieubewuster dan haar vriend of vriendin. Onder de mannelijke leeftijdsgenoten is dit slechts 32 procent. Benieuwd naar de verschillen tussen man en vrouw verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Bekijk de visual hieronder.

Je let zelf streng op het scheiden van afval, het niet verspillen van energie en het kopen van duurzame producten. Je doet dit omdat je dat belangrijk vindt en om jouw ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Wanneer je een partner hebt die dit niet doet, kan dat tot irritaties leiden. Voor vrouwen tot dertig jaar is dit het vaakst het geval. Bekijk onderstaande visuals hoeveel procent van de mannen zich stoort aan milieuonvriendelijk gedrag van hun partner.

Heb je jouw partner te vaak moeten wijzen op zijn gedrag? Of lijkt jouw wederhelft maar niet in te zien dat de huidige klimaatsituatie een echt probleem is? Als dit soort irritaties oplopen, kan dit leiden tot ruzie. Bijna één op de vijf stelletjes heeft weleens onenigheid over niet-duurzame acties van hun partner. Onder Nederlanders tot veertig jaar is dit zelfs bijna een kwart. Check de onderstaande visual voor de precieze verschillen tussen de leeftijdscategorieën.

Wil je een vriend of vriendin die meer rekening houdt met het milieu? Een groot deel van de Nederlanders in een relatie beantwoordt deze vraag met een volmondige ‘Ja!’. Maar liefst 44 procent geeft namelijk aan dat zij hun levenspartner ‘groener’ proberen te maken. Wederom scoren jonge vrouwen hier het hoogst. Zij zien graag een gedragsverandering terug bij hun geliefde, waardoor het milieu minder geschaad wordt. Zie onderstaande visual voor de precieze verschillen tussen man en vrouw verdeeld over de leeftijdscategorieën.

Een volledig milieubewust leven leiden is een stuk lastiger dan het lijkt. Dit vraagt in veel gevallen om zowel een tijds- als een geldinvestering. Dertig procent van de ondervraagden denkt dat de partner hiertoe niet bereid is. Vooral inwoners van de provincie Zeeland en Drenthe beoordelen de wil van de partner om duurzamer te leven met een onvoldoende. Ben je benieuwd naar hoe de inwoners van jouw provincie hierover denken? Bekijk dan de onderstaande visual.