Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Zonnepanelen IJsselstein

Laatst bewerkt op: 21 jun 2023

De beste manier om nieuwe zonnepanelen aan te schaffen en hier een goede leverancier voor te vinden is door middel van een marktonderzoek. Tijdens zo’n onderzoek maak je een vergelijking van 3 tot 6 verschillende bedrijven die jou je zonnepanelen kunnen leveren. Het is belangrijk dat je dit grondig doet, dus dat je niet alleen naar de prijs kijkt, maar naar allerlei andere aspecten van de bedrijven die je hebt aangesproken en de aanbiedingen die je hebt gehad. De eerste stap die je dan zet is het opvragen van offertes. Hier lees je over waar je op moet letten als je deze offertes voor je hebt liggen.

Is de offerte compleet?

Allereerst is het van groot belang dat je appels met appels gaat vergelijken. Dat betekent dat je alleen offertes meetelt die compleet zijn. Het is belangrijk dat deze kort maar krachtig zijn en dat je de informatie die je nodig hebt snel kunt vinden. Een goede offerte voor zonnepanelen moet minstens de volgende punten bevatten.

  • Informatie over de leverancier: de offerte moet alle administratieve gegevens van de leverancier, inclusief adres, contactgegevens en KvK registratie. Soms wordt hier dan ook informatie bij gegeven over keurmerken, certificeringen en erkenningen en wordt de vakvereniging genoemd als het bedrijf daar lid van is.
  • Een geldigheidsdatum: als je je offerte niet binnen die tijd accepteert vervalt het aanbod.
  • Het aanbod: een goede offerte zal daarna een schriftelijke samenvatting geven van wat jou wordt aangeboden. Het is belangrijk dat deze omschrijving compleet is, dat alles waar je om gevraagd hebt wordt benoemd en dat er niets in staat wat je niet duidelijk is.
  • Een montageplan: een offerte zal minstens aangeven hoeveel dagen de montage van de zonnepanelen in beslag zal nemen. Soms worden er al globale beloftes gedaan of wordt er zelfs een exacte datum aangeboden.
  • De totale prijs: je moet exact weten hoeveel je zal moeten betalen als je dit aanbod aanneemt, dus een totale prijs inclusief btw moet snel te vinden zijn. Controleer dan altijd ook goed of alle extra opties zijn inbegrepen, zoals de kosten voor de dakinspectie, voorrijkosten en de huur van hulpmiddelen en machines, indien van toepassing.
  • Richtprijs of exact: het is ook belangrijk dat duidelijk wordt gemaakt of deze prijs een richtprijs is of een exacte prijs. Op die manier weet je of het bedrag dat wordt voorgesteld vast staat of dat deze nog kan veranderen nadat je de offerte hebt geaccepteerd. In dit laatste geval is het wel belangrijk om duidelijkheid te vragen voordat je verder gaat en dat je begrijpt wat de prijs die is voorgesteld dan nog kan beïnvloeden.
  • Een opbouw van de totale prijs: als het goed is zal de leverancier je ook duidelijk laten zien hoe deze totaalprijs tot stand is gekomen. De verschillende onderdelen van het proces, zoals de kosten van de materialen, de arbeidskosten, de voorrijkosten, de belasting en de kosten voor de dakinspectie worden dan afzonderlijk gegeven.
  • De betaaltermijnen: vervolgens kan er een voorstel gedaan worden met betrekking op de manier waarop jij voor je zonnepanelen moet betalen. Vaak gebeurt dit in termijnen. Bij de eerste aanbetaling accepteer je de offerte, de tweede aanbetaling wordt gedaan op de eerste dag van de montage en het nog uitstaande bedrag wordt betaald na de oplevering, bijvoorbeeld.
  • Nazorg opties: waar kun je de leverancier voor gebruiken nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd? Welke garantieregeling geven ze, wat is het centrale contactpunt voor vragen, klachten en opmerkingen en bieden ze ook een onderhoudscontract aan?

Controleer of alle materialen goed zijn gespecificeerd

Het is belangrijk dat er in je offerte wordt aangegeven welke materialen er moeten worden geïnstalleerd en welke fases het installatieproces moet doorlopen. Er zijn namelijk meerdere werkzaamheden nodig behalve alleen het plaatsen van de zonnepanelen op het dak. Zo moet er een extra groep worden aangemaakt in je meterkast, krijg je een slimme meter waarop je exact kunt zien hoeveel stroom je gebruikt en hoeveel je opwekt en moeten de zonnepanelen worden aangesloten op een omvormer. In de offerte kun je dus verwachten alle specificaties te zien van de zonnepanelen die je bestelt (merk, vermogen, soort, aantal, enzovoorts), krijg je een soortgelijk overzicht van de omvormer die zal worden geïnstalleerd, worden montagematerialen genoemd en worden de werkzaamheden en de benodigde materialen aan je meterkast ook vermeld.

De garantieregeling

Als laatste is het belangrijk dat de offerte ook compleet is met betrekking tot de nazorg die wordt aangeboden. De garantieregeling is daar een belangrijk onderdeel van. De garantie die je ontvangt voor zonnepanelen is niet simpel en deze bestaat uit een aantal onderdelen. Je kunt daarvoor de volgende tabel raadplegen. Het is de bedoeling dat de voorwaarden van de garantieregeling op de offerte worden vermeld.

Onderdeel garantieregeling zonnepanelen Looptijd en extra informatie
Productgarantie De garantieregelingen voor de zonnepanelen en de omvormer. Minimaal 5 jaar, 10 jaar is beter en sommige leveranciers geven zelfs 30 jaar. De garantie op de omvormer is korter dan op de zonnepanelen, omdat deze eerder aan vervanging toe is.
Vermogensgarantie Deze regeling garandeert een geleidelijke achteruitgang van het vermogen van de zonnepanelen. Meestal is dat 20 procent na 20 of 25 jaar of wordt een lineaire achteruitgang voorgesteld. Je wordt gecompenseerd al jouw zonnepanelen sneller achteruit gaan.
Garantie op de montage Foutjes die gemaakt zijn tijdens de montage worden met deze garantieregeling kosteloos rechtgezet. De looptijd is minimaal 2 jaar en kan oplopen tot 10 jaar.
Systeemgarantie (optioneel) Goede leveranciers maken het voor jou makkelijker door een alomvattende systeemgarantie aan te bieden. Je kunt dan één garantieregeling gebruiken ongeacht waar de fout is ontstaan.

Vergelijk offertes

Wij staan in contact met een aantal leveranciers van kwalitatieve zonnepanelen die jou graag verder helpen. Je kunt hen benaderen door onze offerte vergelijkingstool te openen en je opdracht door te geven. Je ontvangt dan een aantal offertes die je kunt gebruiken bij je marktonderzoek en je zal het beste aanbod gemakkelijk vinden.


Laatste nieuws