Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 02 nov 2023

Het is algemeen beken dat het rendement die je zonnepanelen leveren na verloop van tijd kan worden aangetast. Het is namelijk mogelijk dat verschillende invloeden uit de natuur een negatieve impact hebben op je zonnepanelen. Dit is onder meer het geval wanneer er (dikke) vogelpoep op is terug te vinden, maar wat verder ook te denken van vallende bladeren die niet alleen op je zonnepanelen blijven kleven, maar ook vuile bruine randen achterlaten? Of misschien is er wel sprake van mosvorming? Alleen je zonnepanelen schoonmaken kan er in deze situatie voor zorgen dat je toch blijft genieten van het meest optimale rendement.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

Lees ook: zonnepanelen sneeuwvrij maken

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Veel mensen denken dat ze na het uitvoeren van de plaatsing van zonnepanelen geen omkijken meer hebben naar hun installatie. Hier valt iets voor te zeggen, in principe vergen zonnepanelen namelijk niet zoveel onderhoud, maar een regelmatige controle is toch echt noodzakelijk. Om na te gaan of er bijvoorbeeld geen (hardnekkig) vuil op de zonnepanelen ligt dat zich kan manifesteren is het altijd interessant om gedurende drie keer in het jaar een controle uit te voeren. Deze controle heeft dan vooral betrekking tot de aanwezigheid van bijvoorbeeld bladeren, dikke vogelpoep en eventuele mosvorming. Zonder dat je het als inwoner van de woning in kwestie goed en wel door hebt zorgt deze vervuiling namelijk zomaar voor een lager rendement. In de praktijk kan dit mogelijks tussen de 3 à 5 procent op jaarbasis verschillen. Wanneer je enkele jaren de zonnepanelen niet schoonmaakt kan dit dus zorgen voor een rendementsverschil welke kan oplopen tot zomaar even 15 procent. Het spreekt voor zich dat dit eveneens een niet onaanzienlijke invloed zal hebben op de terugverdientijd van je installatie met zonnepanelen.

Zonnepanelen schoonmaken zonder dak te betreden

Bovenstaande maakt in ieder geval duidelijk dat het bijzonder belangrijk is om een tijdige reiniging van je zonnepanelen uit te voeren. Dit is echter niet altijd zo voor de hand liggend. Beschik je over een plat dak, dan kan deze reiniging doorgaans vrij eenvoudig verlopen en kan je ze bijvoorbeeld ook zelf uitvoeren. Dat is bij een hellend dak evenwel niet altijd mogelijk, in tegendeel. Dan dien je er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je over bepaalde bescherming beschikt. Stel je bijvoorbeeld maar eens voor dat je uitglijdt waardoor je naar beneden valt. Veiligheid moet bij het (laten) schoonmaken van je zonnepanelen dan ook altijd op de eerste plaats komen.

In bepaalde gevallen is het, bijvoorbeeld omwille van de sterke hellingsgraad evenwel helemaal niet mogelijk om het dak te betreden. Hoe kan je in deze situatie dan toch je zonnepanelen schoonmaken? Het schoonmaken kan in dit geval mogelijks ook gebeuren vanaf een ladder met behulp van een tuinslang. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van een zogenaamde telescoop waarmee je vanop afstand het vuil van de zonnepanelen kan schrobben zonder dat deze worden beschadigd. Zelfs wanneer je met je andere woorden je dak niet zomaar op kan is het mogelijk om het vuil van je zonnepanelen te verwijderen.

Wat kan je wel gebruiken?

  • Zachte spons
  • Lauw water
  • Zachte doek
  • Osmose water: dit is puur water wat vrij is van kalk, zout en nitraten. Er blijven geen zeepresten achter en de zonnepanelen drogen goed op. Je kan dit gebruiken, het hoeft niet.

Wat kan je beter niet gebruiken?

  • Hogedrukspuit: door de hoge druk kan er water tussen het glas en de zonnecellen komen, hierdoor zal de opbrengst meteen afnemen.
  • Schuurspons: hiermee kan je krassen veroorzaken.
  • Schoonmaakmiddelen
  • Harde borstel
  • Ruitenkrabber

Hoe maak je de zonnepanelen schoon?

  • Controleer je zonnepanelen regelmatig. Dit kan je gewoon doen vanaf de grond. Doe dit een paar keer per jaar.
  • Wees voorzichtig. Kijk goed uit als je op het dak gaat. Zorg dat je een valbeveiliging hebt.
  • Maak je zonnepanelen schoon op een bewolkte dag. Hiermee voorkom je dat het water dat je gebruikt snel opdroogt, waardoor er vlekken op de zonnepanelen kunnen komen.
  • Werk veilig. Zet het systeem uit als je gaat schoonmaken. Kom niet aan de kabels.
  • Kom je er niet bij? Spoel je zonnepanelen dan alleen af of gebruik een uitschuifbare wisser voor het schoonmaken.
  • Begin eerst met het weghalen van opgedroogd vuil. Bijvoorbeeld bladeren.
  • Maak je zonnepanelen niet droog. De zonnepanelen kunnen het best door de lucht zelf drogen. Hiermee voorkom je krassen en vlekken op de zonnepanelen.
  • Maak de zonnepanelen schoon als de zonnepanelen op een normale temperatuur zijn. De zonnepanelen kunnen 80 graden worden.
  • Woon je langs een drukke weg, kanaal of vliegroute dan zit er veel roet in de lucht. Houd dus je zonnepanelen goed in de gaten. Een industrie gebied of houtkachels van je buren kunnen ook hier voor zorgen.

Wat moet je niet doen tijdens het schoonmaken?

  • Ga niet op de zonnepanelen zitten, staan of leunen.
  • Gebruik geen zout water. Dit kan op de zonnepanelen achterblijven en de opbrengst kan hierdoor sterk verminderen.
  • Maak de zonnepanelen niet droog schoon. Dit kan schuren en krassen veroorzaken.

Hoe zonnepanelen zeker niet schoonmaken?

Het schoonmaken van zonnepanelen kan doorgaans perfect gebeuren door gebruik te maken van lauw of warm water in combinatie met een zachte doek. Wanneer je een grondigere reiniging van je zonnepanelen wenst door te voeren is het ook mogelijk om gebruik te maken van een speciaal reinigingsmiddel. Je dient er wel rekening mee te houden dat dit een middel is die is goedgekeurd om te gebruiken op zonnepanelen. Gebruik dus nooit zomaar een allesreiniger of bijvoorbeeld een reinigingsmiddel waarmee je normaal de glazen of ramen in je woning reinigt. Deze middelen kunnen er voor zorgen dat je zonnepanelen worden beschadigd en dat is uiteraard niet de bedoeling. Hetzelfde kan ook gezegd worden van het hulpmiddel waar bij het schoonmaken van zonnepanelen gebruik van wordt gemaakt. Maak bij voorkeur gebruik van een zachte doek of een zachte spons, al dan niet in combinatie met een telescoop. Ga nooit een schuurborstel of een schuurspons gebruiken, hoe hardnekkig het vuil ook mag zijn.

Zonnepanelen laten schoonmaken of niet?

Lang niet iedereen zal het zien zitten om zijn of haar zonnepanelen zelf schoon te maken. Mensen kunnen bijvoorbeeld hoogtevrees hebben, kunnen gewoon niet over de noodzakelijke benodigdheden beschikken of zijn misschien wel slecht te been. In al deze gevallen zal je er misschien wel voor willen kiezen om het schoonmaken van je zonnepanelen uit te besteden. Dit is perfect mogelijk. Door de jaren heen zijn er verschillende professionele schoonmaakfirma’s op de markt verschenen die zich hebben gespecialiseerd in het schoonmaken van zonnepanelen. Dit kan bijzonder interessant zijn, want deze bedrijven beschikken meteen over alles wat nodig is om een doorgedreven reiniging te voorzien voor je zonnepanelen en daarenboven hebben ze aangepaste producten waardoor het best mogelijke eindresultaat zal worden bereikt.

Bovenstaande klinkt natuurlijk allemaal best aardig, maar hoeveel kost het nu precies om je zonnepanelen te laten reinigen? Dit is een beetje afhankelijk van het bedrijf die de reiniging komt uitvoeren, maar gemiddeld ligt de prijs tussen 25 en 40 euro wanneer de zonnepanelen jaarlijks minstens één keer worden schoongemaakt. Wanneer de zonnepanelen verschillende jaren lang niet zijn schoongemaakt is het evenwel mogelijk dat het vuil zich heeft weten te manifesteren. De kans bestaat dan ook dat je in dit geval rekening zal moeten houden met een prijs die vanwege een langere werktijd hoger zal uitvallen.

8 Tips zonnepanelen schoonmaken

Tip 1: controleer regelmatig

Zonnepanelen worden vuil door de tijd heen. Het is dan ook zaak dat je geregeld de zonnepanelen controleert op vuil. Met name flinke klodders vogelpoep op je panelen zullen voor een snelle terugval in het rendement zorgen. Dit is iets wat je uiteraard niet kan voorkomen maar wat wel geregeld verwijderd moet worden. Zou je dit niet doen dan kan de vogelpoep zich gaan hechten aan het glas van jouw zonnepanelen waardoor er aantasting van het materiaal kan plaatsvinden. Regelmatig schoonmaken is dus in het behoud van jouw panelen.

Tip 2: Gebruik een tuinslang voor het schoonmaken

Op het moment dat er geen klodders vogelpoep en andere klevende zaken van de zonnepanelen hoeven te worden verwijderd kan je volstaan met het gebruik van een tuinslang om de panelen schoon te maken. Je zal er alleen maar oppervlakkig vuil mee weghalen maar dit zal zorgen dat het rendement van je zonnepaneleninstallatie niet al te hard terugvalt.

Tip 3: schoonmaken zonder water

Zijn je zonnepanelen droog en ligt er alleen droog vuil op, dan is het aan te raden dat je ze schoonmaakt zonder water. Gebruikt hiervoor een zachte borstel die niet schuurt aan de ondergrond. Dit voorkomt dat er minuscule krasjes zullen ontstaan in je zonnepanelen. Wanneer je niet met een borstel aan de slag wil gaan is een trekker met een droge doek er omheen gewonden ook een prima methode om jouw panelen op een droge manier schoon te maken.

Tip 4: Werk als de zon niet schijnt

De zonnepanelen schoonmaken werkt het handigste als de zon niet schijnt. Wanneer je met water werkt zal dit niet direct opdrogen. In waterresten op jouw zonnepanelen zal namelijk vuil blijven zitten. Het is goed om dit water helemaal van je panelen te hebben verwijderd voor ze weer in gebruik treden. Werk met voldoende licht maar voor of nadat de zon op je panelen heeft geschenen.

Tip 5: Schoonmaken met reinigingsmiddel

Ga je een reinigingsmiddel gebruiken voor je zonnepanelen, gebruik dan geen reinigingsmiddel wat je voor alle doeleinden in je huis kan gebruiken. Het risico is dat de ingrediënten van deze reinigingsmiddelen het oppervlak van je panelen aantasten. Veiliger is het dan ook om gebruik te maken van een reinigingsmiddel op basis van plantaardige suikers in plaats van aardolie. De panelen worden schoongemaakt op een veilige manier.

Tip 6: Geen hogedrukreiniger

Ga absoluut onder geen beding de zonnepanelen schoonmaken met een hogedrukreiniger. Dit is namelijk een methode waarbij er gegarandeerd water tussen het glas en de zonnecellen in zal komen. Je kan daardoor een kortsluiting krijgen in je zonnepanelen met alle rampzalige gevolgen van dien.

Tip 7: Gebruik een reiniginstallatie

Als je een dak lastig kan betreden terwijl je het wel zelf wil schoonmaken zal je een reinigingsinstallatie moeten aanschaffen. Deze bestaat uit een lange steel met een watertoevoer waarop een borstel en een trekker zitten aangesloten. Hiermee kan je zelf je dak schoonmaken, ook wanneer je er niet goed bij kan. Er kan worden gekozen voor meerdere lengtes van deze installatie. Die lopen op van 2 tot wel 10 meter.

De kosten van het schoonmaken van je zonnepanelen

Aan de diverse methodes van het schoonmaken van je zonnepanelen zitten kosten verbonden. Houd rekening met de volgende prijzen:

Wat voor methode wordt er gebruikt voor het reinigen van de zonnepanelen Omschrijving Zelf doen of iemand inhuren Prijs
Een reinigingsinstallatie Een installatie met een lange steel en een waterslang waarmee je zelf de panelen schoonmaakt Zelf doen Tussen 129 en 199 euro
Een schoonmaakbedrijf Een schoonmaakbedrijf wat op abonnement of op afroep jouw panelen schoonmaakt Iemand inhuren Tussen 95 en 155 euro
Een glazenwasser De glazenwasser die bij het schoonmaken van jouw ramen gelijk je zonnepanelen schoonmaakt Iemand inhuren Tussen 40 en 90 euro afhankelijk van de bereikbaarheid van jouw panelen.

Tip 8: Korting op het schoonmaken van jouw zonnepanelen

Uiteraard betaal je niet graag teveel voor het reinigen van jouw zonnepanelen. Het is dan ook altijd aan te raden om korting te bedingen op deze dienstverlening. Dat doe je aan de hand van de volgende methodes:

  • Regel een schoonmaakbedrijf of glazenwasser op basis van een abonnement. Wanneer je kiest voor een vast abonnement waarbij men volgens eigen schema bij jou langskomt om de zonnepanelen schoon te maken zorgt dat voor een flinke besparing. Het bedrijf zal dan een eigen planning gaan maken waarbij men zo min mogelijk kilometers extra hoeft af te leggen om bij jouw huis te komen. Doordat men een eigen planning maakt bespaar jij op de rekening. Nadeel van deze methode is wel dat je geen invloed hebt op het moment waarop men langs komt. Het kan dus zomaar zijn dat men op een zeer ongelegen ogenblik op je stoep hangt.
  • Vergelijken van schoonmaakbedrijven. Het eerste wat je altijd moet doen wanneer je een beroep wil doen op een professioneel schoonmaakbedrijf is de kostprijs die ze in rekening brengen vergelijken. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven hanteren lang niet alle bedrijven immers dezelfde prijzen voor het schoonmaken van zonnepanelen. Hier dien je dan ook altijd rekening mee te houden!
  • Vergelijk prijzen voor je tot inhuren overgaat.

Video zonnepanelen schoonmaken

In het filmpje hieronder zie je hoe zonnepanelen door middel van een telescoopsteel worden schoongemaakt.

Koop hier de telescoopsteel bezems:

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws