Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmakenHet is algemeen beken dat het rendement die je zonnepanelen leveren na verloop van tijd kan worden aangetast. Het is namelijk mogelijk dat verschillende invloeden uit de natuur een negatieve impact hebben op je zonnepanelen. Dit is onder meer het geval wanneer er (dikke) vogelpoep op is terug te vinden, maar wat verder ook te denken van vallende bladeren die niet alleen op je zonnepanelen blijven kleven, maar ook vuile bruine randen achterlaten? Of misschien is er wel sprake van mosvorming? Alleen je zonnepanelen schoonmaken kan er in deze situatie voor zorgen dat je toch blijft genieten van het meest optimale rendement.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

Lees ook: zonnepanelen sneeuwvrij maken

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Veel mensen denken dat ze na het uitvoeren van de plaatsing van zonnepanelen geen omkijken meer hebben naar hun installatie. Hier valt iets voor te zeggen, in principe vergen zonnepanelen namelijk niet zoveel onderhoud, maar een regelmatige controle is toch echt noodzakelijk. Om na te gaan of er bijvoorbeeld geen (hardnekkig) vuil op de zonnepanelen ligt dat zich kan manifesteren is het altijd interessant om gedurende drie keer in het jaar een controle uit te voeren. Deze controle heeft dan vooral betrekking tot de aanwezigheid van bijvoorbeeld bladeren, dikke vogelpoep en eventuele mosvorming. Zonder dat je het als inwoner van de woning in kwestie goed en wel door hebt zorgt deze vervuiling namelijk zomaar voor een lager rendement. In de praktijk kan dit mogelijks tussen de 3 à 5 procent op jaarbasis verschillen. Wanneer je enkele jaren de zonnepanelen niet schoonmaakt kan dit dus zorgen voor een rendementsverschil welke kan oplopen tot zomaar even 15 procent. Het spreekt voor zich dat dit eveneens een niet onaanzienlijke invloed zal hebben op de terugverdientijd van je installatie met zonnepanelen.

Zonnepanelen schoonmaken zonder dak te betreden

Bovenstaande maakt in ieder geval duidelijk dat het bijzonder belangrijk is om een tijdige reiniging van je zonnepanelen uit te voeren. Dit is echter niet altijd zo voor de hand liggend. Beschik je over een plat dak, dan kan deze reiniging doorgaans vrij eenvoudig verlopen en kan je ze bijvoorbeeld ook zelf uitvoeren. Dat is bij een hellend dak evenwel niet altijd mogelijk, in tegendeel. Dan dien je er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je over bepaalde bescherming beschikt. Stel je bijvoorbeeld maar eens voor dat je uitglijdt waardoor je naar beneden valt. Veiligheid moet bij het (laten) schoonmaken van je zonnepanelen dan ook altijd op de eerste plaats komen.

In bepaalde gevallen is het, bijvoorbeeld omwille van de sterke hellingsgraad evenwel helemaal niet mogelijk om het dak te betreden. Hoe kan je in deze situatie dan toch je zonnepanelen schoonmaken? Het schoonmaken kan in dit geval mogelijks ook gebeuren vanaf een ladder met behulp van een tuinslang. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van een zogenaamde telescoop waarmee je vanop afstand het vuil van de zonnepanelen kan schrobben zonder dat deze worden beschadigd. Zelfs wanneer je met je andere woorden je dak niet zomaar op kan is het mogelijk om het vuil van je zonnepanelen te verwijderen.

Hoe zonnepanelen zeker niet schoonmaken?

Het schoonmaken van zonnepanelen kan doorgaans perfect gebeuren door gebruik te maken van lauw of warm water in combinatie met een zachte doek. Wanneer je een grondigere reiniging van je zonnepanelen wenst door te voeren is het ook mogelijk om gebruik te maken van een speciaal reinigingsmiddel. Je dient er wel rekening mee te houden dat dit een middel is die is goedgekeurd om te gebruiken op zonnepanelen. Gebruik dus nooit zomaar een allesreiniger of bijvoorbeeld een reinigingsmiddel waarmee je normaal de glazen of ramen in je woning reinigt. Deze middelen kunnen er voor zorgen dat je zonnepanelen worden beschadigd en dat is uiteraard niet de bedoeling. Hetzelfde kan ook gezegd worden van het hulpmiddel waar bij het schoonmaken van zonnepanelen gebruik van wordt gemaakt. Maak bij voorkeur gebruik van een zachte doek of een zachte spons, al dan niet in combinatie met een telescoop. Ga nooit een schuurborstel of een schuurspons gebruiken, hoe hardnekkig het vuil ook mag zijn.

Zonnepanelen laten schoonmaken of niet?

Lang niet iedereen zal het zien zitten om zijn of haar zonnepanelen zelf schoon te maken. Mensen kunnen bijvoorbeeld hoogtevrees hebben, kunnen gewoon niet over de noodzakelijke benodigdheden beschikken of zijn misschien wel slecht te been. In al deze gevallen zal je er misschien wel voor willen kiezen om het schoonmaken van je zonnepanelen uit te besteden. Dit is perfect mogelijk. Door de jaren heen zijn er verschillende professionele schoonmaakfirma’s op de markt verschenen die zich hebben gespecialiseerd in het schoonmaken van zonnepanelen. Dit kan bijzonder interessant zijn, want deze bedrijven beschikken meteen over alles wat nodig is om een doorgedreven reiniging te voorzien voor je zonnepanelen en daarenboven hebben ze aangepaste producten waardoor het best mogelijke eindresultaat zal worden bereikt.

Bovenstaande klinkt natuurlijk allemaal best aardig, maar hoeveel kost het nu precies om je zonnepanelen te laten reinigen? Dit is een beetje afhankelijk van het bedrijf die de reiniging komt uitvoeren, maar gemiddeld ligt de prijs tussen 25 en 40 euro wanneer de zonnepanelen jaarlijks minstens één keer worden schoongemaakt. Wanneer de zonnepanelen verschillende jaren lang niet zijn schoongemaakt is het evenwel mogelijk dat het vuil zich heeft weten te manifesteren. De kans bestaat dan ook dat je in dit geval rekening zal moeten houden met een prijs die vanwege een langere werktijd hoger zal uitvallen.

Video zonnepanelen schoonmaken

In het filmpje hieronder zie je hoe zonnepanelen door middel van een telescoopsteel worden schoongemaakt.

Koop hier de telescoopsteel bezems:

Besparen op zonnepanelen schoonmaken?

Wil je het schoonmaken van je zonnepanelen graag uitbesteden, maar wil je dit kunnen doen tegen de best mogelijke prijs? In dat geval kunnen onderstaande bespaartips voor jou bijzonder interessant zijn:

  • Vergelijken van schoonmaakbedrijven. Het eerste wat je altijd moet doen wanneer je een beroep wil doen op een professioneel schoonmaakbedrijf is de kostprijs die ze in rekening brengen vergelijken. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven hanteren lang niet alle bedrijven immers dezelfde prijzen voor het schoonmaken van zonnepanelen. Hier dien je dan ook altijd rekening mee te houden!
  • Laat je zonnepanelen regelmatig schoonmaken. Veel mensen denken dat ze geld kunnen besparen door hun zonnepanelen niet regelmatig te laten reinigen, maar bijvoorbeeld slechts één keer in de vijf jaar. Dit is een grote misvatting, want in de praktijk zal dit je nooit ook maar enig voordeel opleveren, in tegendeel. Wanneer je te lang wacht zal de kostprijs voor de reiniging namelijk aanzienlijk stijgen en daar komt bij dat je zonde twijfel gedurende een lange tijd niet het optimale rendement zal ontvangen van je zonnepanelen. Het mag dan ook duidelijk zijn, je zonnepanelen regelmatig laten schoonmaken is zeker interessant.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!