Dunne-film zonnecel haalt rendement van bijna 10%

Ascent Solar, een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van moderne dunne-film technologie, heeft onlangs aangekondigd dat een door hun nieuw ontworpen CIGS-zonnecel (Koper, Indium, Gallium, Selenium) een rendement van boven de 9,5% heeft. Het Amerikaanse nationale duurzame energie laboratorium (NREL) ‘klokte’ de cel op 9,64% rendement. CIGS cellen zijn flexibel en relatief goedkoop vergeleken met de traditionele op silicium gebaseerde zonnecellen.

Zonnecel
Nu het rendement van dunne-film zonnecellen de 10% nadert, worden de buigzame dunne-film cellen steeds meer een volwaardige oplossing voor thuisgebruik. De kans is dan ook groot dat de dunne-film technologie in de toekomst de oude, grote zonnepanelen voor een groot deel overbodig maakt. Het voordeel van dunne-film zonnecellen is dat ze bijvoorbeeld geïntegreerd kunnen worden in dakpannen of de bekleding van een groot gebouw. Er zijn veel toepassingen denkbaar voor de dunne-film zonnecel (kleding, tassen, auto’s), wat de technologie razend interessant maakt in deze tijde van klimaatverandering. Ascent heeft de nieuwe technologie nog niet in commerciële productie genomen, maar men is hard aan de weg aan het timmeren om het productieproces efficiënt en levensvatbaar te maken.

In het lab heeft men al eens 20% bereikt met CIGS zonnecellen, maar daar ging het puur om een laboratoriumtest. De hier besproken technologie ligt volgens Ascent ‘liever vroeg dan laat’ in de winkels. Wanneer kunt u nu daadwerkelijk zonnepanelen kopen met deze technologie? Zoals met veel uitvindingen in de ‘booming’ wereld van de zonne-energie, zal de tijd het leren…

Plaats een bericht