Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Chinese onderzoekers hebben een nieuwe soort zonnecel ontwikkeld die de kostprijs van zonnepanelen drastisch zou kunnen verlagen. De productie zou volgens hen snel kunnen worden opgeschaald.

Perovskiet

Perovskiet is een mineraal dat volop beschikbaar is in de natuur. Het is daardoor goedkoper en makkelijker te produceren dan traditionele silicium zonnecellen. Dat is natuurlijk een groot voordeel van perovskiet ten opzichte van silicium zonnecellen. Al leveren goedkope zonnecellen niet perse ook goedkoper stroom op.

Grootste verschil

Het grootste verschil met de nieuwe zonnepanelen is dat de onderzoekers er in zijn geslaagd om het materiaal perovskiet te gebruiken in plaats van het nu gebruikte silicium. Perovskiet is een materiaal dat al lang veelbelovend is, maar technische uitdagingen maakten het lastig om die commercieel interessant te maken, tot nu! 

Probleem

Het grote probleem met perovskiet is dat het snel minder efficiënt wordt, vooral als het wordt blootgesteld aan vocht of hoge temperaturen. De Chinese onderzoekers zijn er nu in geslaagd om dat probleem aan te pakken en op te lossen. In een paper, gepubliceerd in het vakblad Science, laten zij weten dat de cellen die zij ontwikkelen na 1200 uur nog een capaciteit van 90 procent hebben. Ook zouden de cellen een efficiëntie van 15,6 procent hebben. Bij de meeste zonnepanelen nu bedraagt die efficiëntie tussen de 16 tot 20 procent. 

Perovskiet

Het gebruik van perovskiet is om meerdere redenen voordelig. Het materiaal is makkelijk te vinden op aarde en dat resulteert in dat het goedkoper is. Het zet zonne-energie ook sneller om in andere vormen van energie. Alleen het nadeel is dus de snel afnemende efficiëntie, en dat ze niet makkelijk zijn te recyclen. Zonnecellen met perovskiet bevatten redelijk veel lood waar ze niet makkelijk te recyclen zijn. Wetenschappers zijn hard bezig met het oplossen van deze problemen en zoals eerder gezegd hebben ze al een doorbraak in de afnemende efficiëntie. En eerder deze maand werd een studie gepubliceerd over de mogelijkhei d van loodvrije perovskiet zonnecellen.  

Vergelijk offertes!

Het wordt door onafhankelijke instanties aangeraden om meerdere offertes van diverse zonnepanelen installateurs te vergelijken. Dit omdat de prijs per installatie aanzienlijk verschilt per installateur. Elke klus is anders en dat maakt het bepalen van de prijs ingewikkeld. Gelukkig kun je via onze website in één keer offertes aanvragen van diverse lokale specialisten uit jouw regio. Vul het formulier op de pagina in, ontvang de offertes en begin met vergelijken. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken. Daarnaast levert dit je gemiddeld een besparing van 30% op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

nieuwe zonnepanelen installaties

Zo’n 350.000 nieuwe zonnepanelen installaties in eerste helft 2023

november 21, 2023

In de eerste helft van 2023 zijn maar liefst 347.649 nieuwe zonnepaneleninstallaties

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden?

november 14, 2023

Je hebt de overstap gemaakt naar een elektrische auto en overweegt nu

Doorbraak met nieuwe soort zonnepanelen

november 7, 2023

Chinese onderzoekers hebben een nieuwe soort zonnecel ontwikkeld die de kostprijs van