Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 09 jun 2020

China krijgt regelmatig kritiek te verduren vanwege de kolencentrales die vanwege de zeer snel stijgende energiebehoefte als paddenstoelen uit de grond schieten. En zelfs áls het land aan duurzame water-energie doet, krijgt het de wind van voren, omdat er met het afdammen van de Yangtze een compleet ecosysteem is afgedamd. Ditmaal zit er echter een plan in de pijplijn dat zelfs de grootste criticaster niet door de versnipperaar kan halen; een zonnecentrale van maarliefst 1 gigawatt.

De centrale moet door de bedrijven China Technology Development Group Corporation en Qinghai New Energy (Group) Co. Ltd. gebouw gaan worden in het noordoostelijke Qaidam-bekken. Het is niet de eerste keer dat een project op dergelijke schaal wordt aangekondigd; medio 2008 kondigde het Amerikaanse PG&E al aan met een plan te komen voor een 800MW-centrale in Californië. Normaal gesproken worden projecten op dergelijke schaal alleen uitgevoerd met zonnewarmte; zonnepanelen worden meestal in de kilowatt tot megawatt schaal geplaatst. Voor de duidelijkheid: een gigawatt (GW) is maarliefst 1000 megawatt (MW), wat wel iets zegt over de schaal van het Chinese project.

De centrale, waarvan nog weinig details bekend zijn, zal hoogstwaarschijnlijk gebruik gaan maken van zowel ‘gewone’ zonnepanelen als dunne-film zonnecellen. Dit is opmerkelijk, omdat deze laatste technologie relatief gezien nog in de kinderschoenen staat. Verwacht wordt dat de Chinezen voor hun project geen zonnecellen gaan importeren, maar vooral de eigen industrie zullen aanwenden om het materiaal te leveren. Belangrijk punt van kritiek is wel dat de eerste investering in het project voorlopig nog maar genoeg is voor 30MW aan zonne-energie. Of de centrale dus ooit helemaal afgebouwd wordt, is maar de vraag. Maar aangezien er over de gehele wereld ambitieuze plannen zijn voor grote zonne-installaties, is de zonne-wedloop hopelijk begonnen. We zijn in ieder geval weer een kleine stap dichterbij een duurzame wereld.


Laatste nieuws