De zonnepanelen van Panasonic zijn zeer gewild bij consumenten en installateurs. De reden hiervan mag dan ook heel duidelijk zijn. Het zijn panelen die zeer goede prestaties leveren in ons klimaat. We keken naar het rendement, maar ook naar de prijs van de panelen.
Inhoudsopgave
Het segment van Panasonic zonnepanelen
De zonnepanelen van Panasonic vallen gegarandeerd onder het hoog segment. Het zijn panelen meteen zeer hoge opbrengst, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Feit is wel dat je deze panelen binnen een redelijke tijd weer hebt terugverdiend. Reken op een terugverdientijd die tussen 8 en 10 jaar ligt bij deze panelen.
De voordelen van Panasonic panelen
Panasonic zonnepanelen hebben een aantal voordelen. Denk aan de volgende zaken:
- Groot rendement op een kleiner oppervlak. Heeft jouw huis wat minder ruimte op het dak, dan zijn de panelen van Panasonic een zeer goede investering. Doordat de panelen meer energie opwekken op een klein oppervlak kan je ook een huis met een kleiner oppervlak voorzien van genoeg energie om onafhankelijk van het energiebedrijf te worden.
- Goede prestatie bij hogere temperaturen. Wanneer de temperatuur oploopt valt bij veel zonnepanelen het rendement terug. De reden hiervan is dat de panelen van voorgaande generaties een metalen achterkant hebben. Deze panelen raken oververhit wanneer de temperatuur oploopt. Daardoor presteren ze minder. De panelen van Panasonic hebben een dubbelzijdige functie en geen metalen achterkant. Daardoor presteren ze ook beter bij hogere temperaturen.
De kosten van de panelen
De prijs van zonnepanelen met een dubbelwandige functie is bij benadering 380 a 400 euro per paneel. Daar staat een prijs van 230 tot 250 euro tegenover bij zonnepanelen met een metalen frame.
Waar te koop
De zonnepanelen van Panasonic koop je via de installateur. Deze heeft zijn eigen toeleveranciers bij de vakhandel. Daarnaast zijn er installateurs die zonnepanelen kopen via de leverancier en distributeur zelf. Het is dus zaak dat je een installateur kiest die deze zonnepanelen verkoopt en installeert.
De temperatuur coëfficiënt
- NOCT: 45,8 graden Celsius
- Pmax: -0,29%/graden Celsius
- Voc: -0,124V/graden Celsius
- LSC: -0,003A/graden Celsius
Productgarantie en de vermogensgarantie
Panasonic geeft tegenwoordig een productgarantie van 25 jaar. In de afgelopen jaren zijn er in totaal slechts 200 zonnepanelen retour gegaan wegens een mankement. Dit waren retouren die onder de garantie vielen.
De panelen hebben een vermogensgarantie over 25 jaar van 86,2 procent, wat een zeer hoge score is. De panelen devalueren op jaarbasis gemiddeld 0,45 procent.
De tolerantie van de panelen
De zonnepanelen van Panasonic hebben een tolerantie van +10 procent.
Welke Tier categorie
Panasonic heeft het oude Sanyo overgenomen en is daarmee al een behoorlijk aantal jaren actief op de markt. Men valt dan ook in de Tier 1 categorie. Dat wil zeggen dat de rendementen al een behoorlijk aantal jaren gegarandeerd goed zijn.
Het rendement van de panelen
De panelen van Panasonic hebben een rendement wat oploopt van 245 Wp bij de monokristallijn uitvoering tot 330 Wp bij de biface uitvoering. Het zijn dan ook panelen met een hoog rendement terwijl ze relatief weinig ruimte innemen.
De offertes van zonnepanelen vergelijken
Bij de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk dat je offertes vergelijkt. Dat doe je door met onderstaande button eerst offertes op te vragen bij meerdere installateurs. Door de offertes te vergelijken op de onderstaande punten kan je tot 30 procent besparen:
- De materiaalkosten vergelijken. Je vergelijkt dan niet alleen de kosten van de zonnepanelen zelf maar ook die van de omvormer en het plaatsingsmateriaal. Vergelijk alleen gelijkwaardige zonnepanelen met elkaar.
- De kosten van de installateur vergelijken. Vergelijk alleen de prijzen van gecertificeerde installateurs met elkaar om tot een goede prijsopgave te komen.
- De prijzen die je vergelijkt moeten allemaal inclusief de BTW zijn.
- Vergelijk ook de kilometerkosten. Door een installateur te kiezen die regionaal werkt kan je behoorlijk besparen op de kilometerkosten die er gemaakt worden. De installateur is daarmee niet alleen goedkoper, maar ook nog eens sneller aanwezig bij de voorbereidingen, het plaatsen en de nazorg bij de zonnepanelen.
Disclaimer: “Onze publicaties zijn louter informatief van aard en daaraan kunnen geen rechten worden ontleend. De informatie is ontleend aan (openbare) bronnen op de datum van publicatie. Wij hebben géén commerciële band met partijen of merken die wij in onze publicaties noemen.”