Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
gista

Laatst bewerkt op: 26 jul 2023

Zonnepanelen worden in grote getalen gemaakt en ze komen overal vandaan. De meeste zonnepanelen komen uit Aziatische landen, op de voet gevolgd door Duitsland. Een land waar je haast geen zonnepanelen vandaan haalt is Australië. Toch is er een bedrijf, Gista, wat behoorlijk aan de weg timmert. Het gaat om een bedrijf wat zonnepanelen produceert voor de Europese en de eigen markt. Het gaat om panelen waarvan je exact kan zien wat de afkomst is. We kijken voor je of dit merk panelen geschikt is voor op jouw dak. Daarnaast kijken we naar zaken waar je op let wanneer je een installateur gaat inschakelen om zonnepanelen van dit merk te plaatsen bij jouw huis.

Energie vooral uit zonlicht

Australië is een land waar vooral veel direct zonlicht is. Bewolkte dagen zoals we ze in Nederland volop kennen, zijn daar in veel mindere mate. Dat is iets wat je terug ziet in de zonnepanelen van het merk Gista. Ze zijn vooral gemaakt voor die omstandigheden waar een hoop zon is en waar je maar beperkt gefilterd daglicht hoeft te gebruiken voor het opwekken van energie. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van de polykristallijn techniek om energie mee op te wekken. Dit is een vorm van zonnepanelen waarbij de panelen gemaakt zijn van silicium wat na het verhitten semi gecontroleerd is gekoeld. Dit materiaal heeft als groot voordeel dat het relatief goedkoop is in de productie. Je betaalt dan ook relatief weinig voor zonnepanelen van dit merk. Daar staat tegenover dat het wel gaat om panelen die niet onder alle omstandigheden even praktisch zijn om te plaatsen in Nederland. Immers, door de polykristallijn techniek wordt er voor een deel gebruik gemaakt van gefilterd daglicht terwijl wel de volle 100 procent direct zonlicht in energie wordt omgezet. Handig wanneer je in Australië woont maar iets minder handig wanneer je in Nederland woont. Daar is immers niet zoveel direct zonlicht en meer gefilterd daglicht. Dat maakt het gebruik van zonnepanelen van Gista niet overal even handig.

Waar plaats je Gista zonnepanelen

Gista zonnepanelen zijn panelen met een prima vermogen die je op bepaalde plekken tot hun recht laat komen. Daarbij mag je denken aan grote daken waarbij je meer ruimte hebt om zonnepanelen te plaatsen. Denk daarbij ook aan bijvoorbeeld grote installaties op bedrijven of op zonnevelden. Deze locaties hoeven niet op een beperkt oppervlak een huishouden van stroom te voorzien en daardoor zijn ze een ideale plek voor polykristallijn zonnepanelen. Verder zijn het panelen die bijvoorbeeld prima tot hun recht komen op een dak wat op het zuiden is gesitueerd. Deze daken vangen procentueel meer zon waardoor ze een geschikte locatie voor polykristallijn panelen vormen.

Reken het vermogen om naar energie

De energie en het vermogen van een zonnepaneel van Gista worden uitgedrukt in Wp. Dat staat voor Wattpiek. Een paneel van Gista levert gemiddeld 250 Wp op en je rekent dit om naar kWh door het te vermenigvuldigen met factor 0,85. Dat wil zeggen dat een paneel met een vermogen van 250 Wp 250 x 0,85 = 212,5 kWh oplevert. Je hebt voor een huishouden met een gemiddeld verbruik van 2760 kWh dan ook bij benadering 13 panelen nodig om genoeg energie voor jouw huishouden op te wekken. Heb je een groot dak bij je huis of zijn de zonnepanelen bedoeld om energie op een bedrijfsdak op te wekken dan is Gista dus een prima keuze.

Een terugloop die je ziet in de opbrengst

Zonnepanelen kennen altijd een teruglopende opbrengst. Dat heeft meerdere redenen. Een belangrijke reden is wel dat het materiaal door de jaren heen meer naden krijgt waardoor er minder gefilterd daglicht wordt omgezet in energie. Zonnepanelen leveren alleen bij het plaatsen een vermogen wat maximaal 100 procent is en daarna loopt tijdens het eerste jaar de opbrengst al terug. Na het eerste jaar heb je doorgaans nog ongeveer 97 a 98 procent van het aanvankelijke vermogen over. Daarna houd je na 25 jaar nog gemiddeld 82 a 85 procent van het aanvankelijke vermogen over. Wanneer het vermoeden is dat jouw energie verbruik hoger zal zijn na 20 jaar is het dus goed om een afweging te maken. Je kan dan kiezen voor een installatie met meer Gista zonnepanelen of je kiest een ander merk wat een hoger vermogen heeft. In dat laatste geval kan je kiezen voor zonnepanelen die met een monokristallijn techniek zijn gemaakt. Deze panelen wekken voor de volle 100 procent energie op uit zonlicht en gefilterd daglicht waardoor ze met een vermogen oplopend vanaf 290 Wp een stukken hoger vermogen hebben.

Bespaar optimaal met betaalbare zonnepanelen

Wil jij de uiterst betaalbare zonnepanelen van Gista tegen een nette prijs inkopen inclusief de omvormer en de installatie, dan vraag je eerst prijsopgaven op. Dat doe je met onderstaande button. Je ziet in één oogopslag welke installateurs dit merk bij jou komen plaatsen. Daarnaast zie je in één keer waar jij voor deze panelen het minste betaalt. Op die manier bespaar je optimaal nog voordat je investeert in zonnepanelen.

Disclaimer: “Onze publicaties zijn louter informatief van aard en daaraan kunnen geen rechten worden ontleend. De informatie is ontleend aan (openbare) bronnen op de datum van publicatie. Wij hebben géén commerciële band met partijen of merken die wij in onze publicaties noemen.”

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws