Benq is een bedrijf wat zijn panelen laat produceren in Europa. Het gaat om panelen die zowel in de monokristallijn als de polykristallijn variant op de markt worden gebracht. We keken naar de laboratorium resultaten van deze panelen maar ook naar een paar zaken waar je op moet letten bij de aanschaf.
Inhoudsopgave
Het segment van de panelen
Benq is een merk wat zich duidelijk richt op het middensegment. De panelen zijn niet overdreven kostbaar terwijl ze wel een net vermogen hebben. Wanneer je niet veel te besteden hebt voor zonnepanelen zijn ze een goede keuze.
De voordelen van de panelen
- Energie bij zonlicht en gefilterd daglicht. Benq panelen die van monokristallijn materiaal zijn gemaakt zullen de hele dag door energie opwekken. Dat komt doordat ze niet alleen van zonlicht maar ook van gefilterd daglicht energie weten te maken. De panelen zijn dan ook een goede aanschaf voor ons land waar de zon niet constant schijnt.
- Betaalbaar vermogen. De panelen zijn niet duur maar ze hebben een goed vermogen. Daardoor kan je voor een acceptabele prijs jouw panelen plaatsen.
- Geschikt voor een kleiner dak. Doordat het gaat om panelen met een wat hoger vermogen zijn ze ook geschikt voor woningen met een kleiner dak. Op die manier kan je met monokristallijn panelen genoeg energie opwekken.
De kosten van de panelen
De panelen hebben geen overdreven hoog prijskaartje. Een exacte prijs geeft men niet online, maar je moet rekening houden met een prijs tussen 185 en 215 euro per paneel. Daarnaast komen er nog de kosten voor de omvormer bij en de kosten voor de installatie en de montage.
Waar schaf je deze panelen aan
De panelen schaf je aan via de gecertificeerde installateur. Deze zal de panelen voor jou bij de vakhandel of de importeur kopen. Kies altijd een installateur die het merk panelen van jouw keuze voert. De installateur moet in jouw eigen omgeving gevestigd zijn. Dan weet je namelijk zeker dat de panelen snel geleverd kunnen worden en dat je voor lage kilometerkosten komt te staan.
Temperatuur coëfficiënt
- NOCT: 46+2 graden Celsius
- Pmax: -0,44%/K
- Isc: 0,06%/K
- Voc: -0,30%/K
De vermogensgarantie en de productgarantie die men geeft
Op het vermogen geeft men een garantie van 25 jaar. Daarbij moet je rekening houden met een terugval in het vermogen over de jaren heen. Na 10 jaar hebben de panelen nog een vermogen van 90 procent. Na 25 jaar is het vermogen teruggelopen tot 80 procent. Het gaat dan over een lineaire daling van het vermogen.
Op het product zelf geeft men een garantie van 10 jaar. Het gaat in dat geval alleen om panelen die door een gecertificeerde installateur zijn geplaatst, en die door een gecertificeerde monteur zijn onderhouden. Dit doe je om een maximaal rendement uit je installatie te halen en om het risico op brand tot een minimum te reduceren.
De tolerantie van de panelen
De panelen hebben een tolerantie van 3,0 procent. De panelen leveren dus in de praktijk meer op dan op papier.
De tier groep van de panelen
Door de producent en de stabiliteit die het bedrijf heeft vallen deze panelen in de Tier 1 groep.
Het rendement van deze panelen
De panelen hebben een rendement wat oploopt tot 305 Wp. Dat maakt het tot panelen die je in een termijn van 8 a 10 jaar terugverdient. De panelen zijn een goede aanschaf voor zowel een klein als een middelgroot dak.
De offertes naast elkaar leggen
Voordat je tot aanschaf van zonnepanelen overgaat is het altijd goed om eerst offertes op te vragen. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt. Je vraagt offertes op met deze button en vervolgens vergelijk je ze op de volgende punten:
- Vergelijk de kosten van het materiaal. Dat wil zeggen dat je kosten vergelijkt van de panelen maar ook van de omvormer, de montage materialen en het installatiemateriaal.
- Vergelijk ook de kosten van het arbeidsloon. Daaronder vallen de kosten van de gecertificeerde installateur die de panelen plaatst.
- Vergelijk enkel prijzen die inclusief de BTW zijn. Dit is voor de transparantie van de vergelijking.
- Kijk naar de afstand die de installateur moet rijden. Het gaat hier om de kilometers naar jouw adres. Een installateur uit eigen regio is altijd een betere partij voor deze klus. Hij is sneller ter plaatse en daarnaast is hij ook goedkoper door lage kilometerkosten.
Disclaimer: “Onze publicaties zijn louter informatief van aard en daaraan kunnen geen rechten worden ontleend. De informatie is ontleend aan (openbare) bronnen op de datum van publicatie. Wij hebben géén commerciële band met partijen of merken die wij in onze publicaties noemen.”