Axitec is een merk zonnepanelen wat van oorsprong uit Duitsland komt. De panelen worden tegenwoordig in China geproduceerd wat voor een interessant geheel zorgt. De panelen hebben een lagere kostprijs terwijl ze wel een goede kwaliteit hebben. We keken voor je naar de eigenschappen van de panelen en naar zaken waar jij aandacht aan besteedt wanneer je gaat investeren in zonnepanelen.
Axitec | |
Telefoonnummer | +49 7031 – 62 88 51 86 |
Bezoekadres | Otto-Lilienthal-Strasse 5
D – 71034 Böblingen Duitsland |
Website | https://www.axitecsolar.com/en |
Inhoudsopgave
Het segment waar de panelen onder vallen
De panelen vallen onder het hoge segment. Dat komt vooral door de Duitse herkomst en de hoge standaards waaraan het paneel moet voldoen.
De voordelen van deze panelen
De panelen hebben een aantal voordelen:
- Tüv certificering. Doordat het panelen zijn van een leverancier met een hoofdkantoor in Duitsland moeten ze voldoen aan de Tüv eisen. Dat houdt in dat het panelen zijn waarbij aandacht is voor het welzijn van het personeel wat de panelen produceert. Daarbij wordt er extra aandacht besteed aan het feit dat het milieu niet onnodig wordt belast.
- Energie bij daglicht en zonlicht. De panelen van deze producent zijn de hele dag actief. Dat komt door de monokristallijn bovenkant. Doordat er geen naden zitten tussen de deeltjes silicium gaat er geen energie verloren.
- Aantrekkelijke prijs. Doordat de panelen in China worden geproduceerd is de prijs net wat lager dan je zou verwachten bij een Duits bedrijf.
Het nadeel van het paneel
Panelen van dit merk hebben een nadeel wat te maken heeft met de metalen achterkant van de panelen. Ze zullen namelijk op een erg warme dag een terugval in het rendement kennen. De panelen kunnen hun warmte niet optimaal kwijt en daardoor springen ze bij een te hoge temperatuur in de spaarstand.
De kosten van de panelen
Axitec panelen kosten tussen de 185 en 215 euro per paneel bij benadering. Een exacte prijs wordt op het internet niet gegeven. Dat komt doordat iedere situatie en ieder dak weer anders is. De panelen komen altijd in een pakket samen met een gecertificeerde installatie en montage en een omvormer.
Waar koop je Axitec panelen
Je schaft deze panelen nooit als een doe het zelf pakket via het internet aan. De panelen koop je bij een gecertificeerd installateur. Deze installateur koopt de panelen op zijn beurt bij een vakhandel of bij de importeur. Kies een installateur die het merk panelen van jouw keuze verkoopt en installeert maar verlies daarbij de verrijden kilometers niet uit het oog.
De temperatuur coëfficiënt van de panelen
- NOCT: 46+/- 2 graden Celsius
- Pmax: -0,44 % / K
- Voc: -0,30%/K
- Isc: 0,06%/K
De productgarantie en de vermogensgarantie van deze panelen
De panelen hebben een productgarantie van 12 jaar. Daar staat als harde eis tegenover dat de panelen moeten worden geïnstalleerd door een gecertificeerd installateur. De panelen moeten daarnaast jaarlijks worden onderhouden door een gecertificeerd monteur.
De vermogensgarantie van de panelen is gesteld op 25 jaar. Houd er daarbij rekening mee dat de installatie in het eerste jaar een terugval in het rendement van gemiddeld 3 procent heeft. Na dat eerste jaar zal er een verder lineair verloop zijn in de terugval. De panelen lopen over de jaren daarna terug in opbrengst tot ze aan het eind van het 25ste jaar nog ongeveer 80 procent produceren.
De tolerantie van de panelen
De panelen hebben een tolerantie van 3,0 procent. Dat wil zeggen dat ze wat meer kunnen produceren in de praktijk.
De tier groep
Axitec is een bedrijf wat onder de Tier 1 categorie valt. Het bedrijf is stabiel genoeg en zal niet snel failliet gaan.
Welk rendement hebben de panelen
De panelen worden gemaakt van monokristallijn en polykristallijn silicium. Ze hebben een rendement wat kan oplopen tot 310 Wp. Dat maakt ze geschikt voor een klein tot middelgroot dak. De panelen verdien je terug over een tijd tussen 8 en 10 jaar.
Eerst vergelijken voor je aanschaft
Zonnepanelen zijn een kostbare investering en niemand betaalt graag teveel. Vergelijk dan ook eerst offertes voor je investeert. Die offertes vergelijk je op deze punten:
- Kijk naar de kosten van het materiaal. Je kijkt dan naar het totaalplaatje van zonnepanelen, omvormer, het gebruikte installatiemateriaal en het benodigde montagemateriaal.
- Kijk naar de hoogte van het loon van de installateur. Daarbij vergelijk je alleen gecertificeerde installateurs met elkaar.
- Kijk alleen naar prijzen die met de BTW zijn aangegeven. Dit in verband met de transparantie van de vergelijking.
- Kijk naar de afstand die moet worden afgelegd.
Het gaat in dat geval om de afstand die de installateur moet afleggen om bij jouw huis te komen. Een kortere afstand betekent lagere kosten en daarnaast betekent het ook dat de installateur sneller bij jou kan zijn.
Disclaimer: “Onze publicaties zijn louter informatief van aard en daaraan kunnen geen rechten worden ontleend. De informatie is ontleend aan (openbare) bronnen op de datum van publicatie. Wij hebben géén commerciële band met partijen of merken die wij in onze publicaties noemen.”