Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
zonnepanelen cattenbroek

Het is een duurzame investering, wanneer je zonnepanelen op het dak van je woning installeert. Dit betekent dat je er een groot aantal voordelen van ondervindt zowel op financieel gebied, als op woninggebied. Tevens is het opwekken van groene stroom goed voor het milieu. De aanschaf van de zonnepanelen is echter niet goedkoop: voor een set van zes panelen betaal je circa €520 per paneel. Hoe meer panelen je plaatst, hoe goedkoper de zonnepanelen per stuk zijn, maar het blijft echter een investering. Daarnaast krijg je geen landelijke subsidie meer van de overheid, waardoor je jouw investering pas in tien jaar terugverdiend. Er is echter een tweede optie, namelijk het huren van zonnepanelen. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je in het volgende artikel.

Financiële voordelen van zonnepanelen

Allereerst nog eens kort de voordelen van zonnepanelen op een rijtje. Je kunt jaarlijks op je energiekosten besparen door het opwekken van je eigen groene stroom. Wek je meer stroom op dan je verbruikt, kun je dit overschot aan de energieleverancier verkopen tegen een vergoeding. Zonnepanelen hebben daarentegen niet alleen financiële voordelen.

Overige voordelen

Door de plaatsing van zonnepanelen wordt je woning energiezuiniger, waardoor je een beter energielabel krijgt. Dit energielabel verhoogt de waarde van je huis, wanneer je van plan bent deze te verkopen. Met zonnepanelen wek je groene stroom op, wat duurzaam is. Je gebruikt namelijk deze stroom om in je huishouden te voorzien, waardoor er minder verbranding plaatsvindt van fossiele, eindige brandstoffen. Zonnepanelen zorgen kortom voor een lagere CO2-uitstoot. Tevens maakt het geen lawaai, wanneer de zonnepanelen zonnestralen omzetten in energie.

Het huren van zonnepanelen

Een groot nadeel is, zoals eerder gezegd, de hoge aanschafprijs van de zonnepanelen. Dit voorkom je door een huurabonnement op zonnepanelen af te sluiten. Dit is een abonnement voor een vaste prijs, waarbij de huurprijs niet kan wisselen. De prijs is kortom vastgelegd in je contract, waardoor je niet meer afhankelijk bent van variërende energieprijzen. Vanaf dag een spaar je kosten op je energierekening, waarmee je gemakkelijk de huur van de panelen kunt betalen. Tevens is het systeem allrisk verzekerd door de verhuurder en wordt voortdurend in de gaten gehouden op falen. Zie tabel 1. voor de voordelen van huren ten opzichte van kopen.

Tabel 1. Huren of kopen van je zonnepanelen?

Huren Kopen
Alles voor je geregeld Zelf regelen
Geen keuzestress Zelf kiezen voor kwaliteit
Wordt geïnstalleerd Zelf installatiehulp regelen
Is allrisk verzekerd Zelf verzekeren
Vaste lage huur Grote investering in een keer

Wat gebeurt er na het huren?

Hoe lang je huurcontract loopt, is afhankelijk van welke maatschappij de zonnepanelen aan je verhuurt. Er zijn verhuurders, die een contract tien jaar laten lopen. Na de gehuurde tien jaar kun je de zonnepanelen tegen een zacht prijsje overnemen. Zonnepanelen leveren voor zo’n dertig jaar energie, waardoor je nog twintig jaar kosteloos van groene stroom kunt genieten. Andere verhuurders hebben geen vaste contracttijd. Dit wordt ook wel het flexibele huren genoemd. Wanneer je het contract beëindigd kun je eventueel de zonnepanelen overnemen tegen een korting.

Wat zit inbegrepen in een huurabonnement?

In een gemiddeld huurabonnement zitten zonnepanelen van a-kwaliteit. Tevens zullen gecertificeerde installateurs de zonnepanelen aanbrengen op je dak. Je zonnepanelen zijn automatisch allrisk verzekerd en je hebt er garantie op. Je kunt een app downloaden, waarbij je inzicht krijgt in het rendement van je panelen. Er vindt eveneens monitoring van buitenaf plaats, zodat een falen van je panelen op tijd ontdekt wordt. Tevens worden in een huurabonnement optimizers en omvormers aangeboden. Dit zijn accessoires om de opbrengst van je panelen afzonderlijk te behouden.

Wat kost een huurabonnement?

Ook de kosten van een huurabonnement zijn afhankelijk van welke verhuurder je wil gebruiken en welke pakketten deze aanbieden. De pakketten bestaan uit verschillende merken zonnepanelen, gebaseerd op welk dak je hebt en of er veel zon op dit dak valt. Voor een precieze kostenindicatie kun je het beste een vergelijkingssite raadplegen. Vul op de online vergelijker een aantal gegevens in en de zoekmachine zoekt de voor jou beste en goedkoopste verhuurder, waarna je hier contact mee kunt leggen voor de details. Je vindt al een abonnement vanaf €36 per maand.

LET OP! Huren is niet hetzelfde als een betaalconcept. Bij een betalingsregeling koop je dus zonnepanelen met daarbovenop rente, waarbij je dus maandelijks aflost (net als bij een hypotheek). Zonnepanelen kopen met rente raden wij nooit aan om te doen.

De addertjes onder het gras

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn en het klopt dat er ook een aantal nadelen verbonden zijn aan het huren van zonnepanelen. Dit geldt niet voor alle verhuurders. Daarom is het nog steeds raadzaam om de voorwaarden te vergelijken. Een belangrijk nadeel is dat je de huur van de zonnepanelen vaak wel kunt opzeggen, maar hier zitten vaak hoge kosten aan verbonden. Bij sommige aanbieders zul je daarnaast te maken krijgen met een contractueel vastgelegde stijging van de huurprijs. Ook mag een rentestijging doorgerekend worden in de huur. In sommige algemene voorwaarden staat dat de aanbieder, dus de verhuurder, de huurovereenkomst mag wijzen bij veranderingen in wet- en regelgeving. Het voordeel van minder energiekosten kan veranderen, wanneer de salderingsregeling komt te vervallen.

Wist je ook dat de waarde van je woning niet stijgt met gehuurde zonnepanelen? Sommige installateurs beweren  dit wel maar dit is misleidend. Helaas stijgt de WOZ waarde met gehuurd panelen wel in een aantal gemeentes.


Laatste nieuws