Zonnepanelen vergelijken

Vandaag de dag kiezen nog steeds heel wat mensen er voor om een investering te doen in zonnepanelen. Door middel van een dergelijke investering hoopt men namelijk de energieprijs die moet worden betaald aanzienlijk terug te dringen. Hoewel de prijzen van zonnepanelen door de jaren heen reeds aardig onder druk zijn komen te staan moet het nog steeds gezegd dat een systeem voor een groot huishouden een behoorlijke kostprijs met zich mee kan brengen. Om deze kostprijs enigszins in te perken wordt het aangeraden om een vergelijking uit te voeren. Zonnepanelen vergelijken kan er voor zorgen dat je bijvoorbeeld niet alleen behoorlijk wat kan besparen op de aankoop van het materiaal, maar ook op de arbeidskosten die in rekening worden gebracht.

*Tip

Zonnepanelen vergelijken? Ontvang vrijblijvend offertes van diverse installateurs, vergelijk en bespaar tot 30%!

Hoeveel kost een gemiddeld systeem met zonnepanelen?

Vooraleer we verder ingaan op de mogelijkheden om zonnepanelen te vergelijken en op de aankoop te besparen is het altijd interessant om je een goed beeld te geven van de gemiddelde kostprijs waar je bij zonnepanelen rekening mee dient te houden. We onderscheiden op dit vlak uiteraard verschillende systemen en ook het aantal panelen die noodzakelijk zijn om in de energiebehoefte te voorzien kunnen grote verschillen vertonen. We zetten alvast graag even voor jou de gemiddelde kosten van zonnepanelen op een rijtje.

  X aantal panelen De kosten (gemiddeld) Besparing per jaar
1 persoon 8 € 3.400 – € 4.100 € 420,-
2 personen 13 € 5.200 – € 6.300 € 680,-
4 personen 18 € 6.400 – € 7.700 € 930.-
6 personen 21 € 7.300 – € 8.800 € 1.110.-

Voor een uitgebreide kostenanalyse ga je naar de pagina: zonnepanelen kosten.

aansluiten zonnepanelen

Waar rekening mee houden bij vergelijken van zonnepanelen?

Tijdens het vergelijken van zonnepanelen zal je uiteraard de neiging hebben om vooral rekening te houden met de prijs. Het is evenwel van belang om er ook bij stil te blijven staan dat er een verschil bestaat in kwaliteit en dus ook in rendement. Niet alleen de prijs, maar ook het rendement is dan ook mede bepalend voor de terugverdientijd waar je rekening mee dient te houden. Andere factoren waar je graag rekening mee zal willen houden bij het vergelijken van systemen met zonnepanelen zijn de garantievoorwaarden evenals het mogelijke keurmerk waar het systeem in kwestie over beschikt. Aan de hand van al deze factoren zal je uiteindelijk kiezen voor dat ene systeem met zonnepanelen die perfect alle vooropgestelde verwachtingen zal weten in te lossen.

Vergelijken van de verschillende systemen

Het eerste waar je bij het uitkiezen van een systeem met zonnepanelen rekening mee dient te houden is het type zonnepaneel waar gebruik van wordt gemaakt. We onderscheiden op dit vlak twee verschillende soorten kristallijn zonnecellen, namelijk monokristallijn en polykristallijn. Beide type zonnecellen kenmerken zich door een verschil in uiterlijk, maar ook in rendement. Een andere mogelijkheid is kiezen voor een dunne film zonnepaneel. Deze laatste mogelijkheid mag dan zeer voordelig zijn, de lage kostprijs zorgt eveneens voor een aanzienlijk beperkter rendement. Wanneer je er zeker van wenst te zijn dat je systeem met zonnepanelen het best mogelijke rendement weet te behalen is kiezen voor één van de andere mogelijkheden op de markt dan ook aan te raden. Ook op dit vlak bewijst het uitvoeren van een vergelijking dus absoluut haar nut.

Systeem afhankelijk van je dakconstructie

Het eerste punt waar je eigenlijk nog voor het uitvoeren van een vergelijking rekening mee dient te houden gaat schuil in het type constructie waar je dak over beschikt. Dit maakt eveneens een niet onbelangrijk verschil op vlak van kostprijs. Een systeem met zonnepanelen dat wordt geplaatst op een plat dak is wat dat betreft altijd duurder. Hoe dat komt? Zeer eenvoudig. Wanneer een dak over een hellingsgraad beschikt van bijvoorbeeld 40 graden dient er door de installateur geen speciale constructie te worden voorzien om de zonnepanelen te kantelen in de juiste richting. Dat is bij een plat dak wel degelijk het geval waardoor je rekening dient te houden met een meerprijs die is gelegen tussen de 10 en 50 euro per paneel. Wanneer je een groot aantal panelen op je dak wenst te plaatsen kan dit op het einde van de rit dan ook een behoorlijke meerprijs betekenen.

De opbrengst van de zonnepanelen, van cruciaal belang

Het spreekt voor zich dat het prijskaartje dat is verbonden aan een systeem met zonnepanelen bijzonder belangrijk is omdat het grotendeels bepalend is voor de terugverdientijd, maar de opbrengst die wordt gerealiseerd is zo mogelijk nog belangrijker. Kenmerkend voor zonnepanelen die bijvoorbeeld over een groot vermogen beschikken is evenwel dat, dat ten koste gaat van de levensduur van de panelen in kwestie. Hoewel ze in staat zijn om per jaar een veel grotere hoeveelheid elektriciteit op te wekken zal je er dus minder jaren genot van hebben waardoor de terugverdientijd aanzienlijk kan worden beïnvloed. Zie ook: energie vergelijken.

Wat met de garantievoorwaarden?

Het is iets waar veel mensen die zonnepanelen wensen aan te kopen niet of nauwelijks rekening mee houden, maar ook de garantievoorwaarden zijn bijzonder belangrijk wanneer je het volle potentieel van je installatie met zonnepanelen wil kunnen benutten. Het merendeel van de leveranciers biedt een garantie aan tot 90 procent van het vermogen waar de zonnepanelen over beschikken. Let wel goed op, wanneer je de garantie in detail bekijkt zal je merken dat er een belangrijk verschil van toepassing is tussen de garantie op de panelen en de garantie op de omvormer. Hier zal je dan ook altijd rekening mee willen houden.

Zonnepanelen vergelijken is besparen

We zijn er ons van bewust dat het vergelijken van zonnepanelen de nodige tijd in beslag kan nemen. Je dient namelijk niet alleen de verschillende soorten zonnepanelen te vergelijken, daarnaast zal je ook rekening willen houden met de kostprijs, de garantie en ga zo maar door. Met al deze verschillende zaken rekening houden kan er voor zorgen dat je vergelijking veel complexer wordt dan je in eerste instantie in gedachten had, maar dat hoeft gelukkig niet altijd zo te zijn. Er bestaan vandaag de dag namelijk verschillende interessante mogelijkheden die je kunnen helpen om zonnepanelen te vergelijken zonder dat je er uren en uren tijd in dient te investeren. Ben jij ook van plan om zonnepanelen te vergelijken? Dan kan je in ieder geval rekenen op een mooie besparing die soms kan oplopen tot zomaar even 30 procent! Als dat niet mooi meegenomen is!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!