Onafhankelijke zonnepanelen platform met meer dan 15 jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen op dakkapel

De meeste mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op het dak te laten monteren. Dit is wat betreft het rendement ook de beste keuze, want op het dak hebben ze een goede helling en krijgen ze voldoende licht. Als jij een dakkapel hebt, of je wilt een dakkapel gaan laten plaatsen, dan kun je dit platte of schuine stuk dak gebruiken om je zonnepanelen op te laten monteren. Dit heeft als voordeel dat ze dan minder opvallen. Veel leveranciers van dakkapellen bieden je al bij je bestelling de mogelijkheid aan om ook zonnepanelen te laten plaatsen. Uiteraard kun je dit ook op een later tijdstip laten doen. Wat je ook doet, hier lees je over alles waarmee je rekening moet houden als je zonnepanelen op je dakkapel laat plaatsen.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

De kosten

De prijs die je betaalt voor je zonnepanelen op je dakkapel zal afhangen van de omvang van het dak dat je daarvoor ter beschikking stelt. Op een kleine dakkapel zal geen grote installatie kunnen worden geplaatst, maar dat neemt niet weg dat je nog steeds mooie besparingen kunt maken. We hebben daarom de kosten voor een nieuwe installatie van verschillende afmetingen samengevat in een tabel. Dit is voor als je de zonnepanelen laat plaatsen op een bestaande dakkapel. Bestel je een nieuwe dakkapel inclusief zonnepanelen, dan zal deze prijs waarschijnlijk lager zijn. Alle genoemde bedragen zijn inclusief btw en montage.

Aantal panelen Benodigd oppervlak Rendement Wp/kWh Totaalprijs
1 1,65 m2 275 Wp/ 223,75 kWh €575
3 4,95 m2 825 Wp / 701,25 kWh €1725
6 9,9 m2 1650 Wp / 1402,5 kWh €3750
12 19,8 m2 3300 Wp / 2805 kWh €6900
17 28,05 m2 4675 Wp / 3973,75 kWh €9775
21 34,65 m2 5775 Wp / 4908 kWh €12.075

Subsidies zonnepanelen

Voor het plaatsen van deze zonnepanelen ben je dus een aardig bedrag kwijt en dat moet je wel tot je beschikking hebben. Gelukkig wordt je op een aantal manieren geholpen met het financieren van je zonnepanelen en ook als je deze op je dakkapel zet kom je hiervoor in aanmerking. We hebben de belangrijkste financiële steunpunten voor je op een rijtje gezet.

 • Regionale overheden: de regionale overheden van jouw woonplaats, dus je gemeente en provincie, mogen zelf bepalen waar hun subsidiebudget naartoe gaat. Het is dus goed mogelijk dat zonnepanelen in jouw regio worden gesubsidieerd. Vraag dit even goed na, zodat je geen geld misloopt.
 • De belastingdienst: nadat je zonnepanelen hebt aangeschaft ben je energieleverancier geworden. Dit heeft als voordeel dat je je bij de belastingdienst als ondernemer aan kunt melden en dus de btw voor je zonnepanelen terug mag vragen. Dat is een 21 procent korting op de totaalprijs, dus een flinke meevaller.

Het rendement en de terugverdientijd

Alle financiële informatie wat betreft de aankoop is nu duidelijk, dus het is zaak om te zien wat je hier eigenlijk voor terug krijgt. Natuurlijk is het geweldig dat je het milieu spaart en dat je groene energie opwekt en gebruikt, maar ook de besparingen zijn een doorslaggevende factor bij het aanschaffen van zonnepanelen voor je dakkapel. Je kunt het jaarlijkse rendement gemakkelijk uitrekenen door het aantal mogelijke kWh rendement van je installatie te vermenigvuldigen met de energieprijs (op dit moment is dat gemiddeld €0,23 per kWh). Als je de kosten van je installatie vervolgens deelt door dat bedrag, dan weet je hoe lang het duurt voordat je je investering hebt terugverdiend. Dit klinkt allemaal vrij ingewikkeld en daarom hebben wij de bovenstaande tabel aangevuld met deze informatie.

Panelen M2 Rendement / jaar Rendement / jaar in € Totaalprijs Prijs min btw Terug verdientijd
1 1,65 m2 275 Wp/ 223,75 kWh €51,46 €575 €475 9 – 9,5 jaar
3 4,95 m2 825 Wp / 701,25 kWh €161,23 €1725 €1426 8,5 – 9 jaar
6 9,9 m2 1650 Wp / 1402,5 kWh €322,46 €3750 €3099 9,5 – 10 jaar
12 19,8 m2 3300 Wp / 2805 kWh €645,15 €6900 €5702 8,5 – 9 jaar
17 28,05 m2 4675 Wp / 3973,75 kWh €913,96 €9775 €8079 8,5 – 9 jaar
21 34,65 m2 5775 Wp / 4908 kWh €1128,84 €12.075 €9979 8,5 – 9 jaar

 

De voor- en nadelen van zonnepanelen op je dakkapel

Wil je weten of dit het juiste moment is voor jou om zonnepanelen op je dakkapel te laten plaatsen? Beoordeel dit dan met de onderstaande lijstjes met voor- en nadelen.

 • Als je de zonnepanelen direct op je nieuwe dakkapel laat plaatsen, dan weet je zeker dat deze de druk aankan, dan kun je alles in één keer afronden en dan ben je waarschijnlijk minder geld kwijt dan wanneer je de twee klussen apart moet laten uitvoeren.
 • Door de zonnepanelen op de dakkapel te zetten kun je ze soms volledig verstoppen en zullen ze nauwelijks zichtbaar zijn. Dit is om esthetische redenen erg aantrekkelijk.
 • Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning, verlagen je energielabel en maken je woning aantrekkelijker bij verkoop.
 • Hoe klein de installatie van zonnepanelen ook is, je zal altijd een besparing maken. En dat is geld dat je voorheen nog niet had. Het plaatsen van zonnepanelen is, als je het kunt betalen, dus eigenlijk altijd een goed idee.
 • Er zijn verschillende manieren waarop je financiële steun kunt krijgen voor het laten plaatsen van jouw zonnepanelen. Hiermee kun je de kosten verlagen en de terugverdientijd verkorten.

 

 • Heeft jouw dakkapel een plat dak, dan moeten de zonnepanelen op stellages komen en worden ze zo met de juiste helling geplaatst. Je kunt dan rekenen op een omvang van 2,5 vierkante meter per zonnepaneel, wat betekent dat je minder panelen kwijt kunt.
 • Een dakkapel heeft natuurlijk een beperkt dakoppervlak. Het is mogelijk dat je met jouw ruimte niet het aantal kWh kunt opwekken dat je eigenlijk zou willen.
 • Zonnepanelen blijven een dure investering. Bovenstaande tabel geeft enigszins een vertekend beeld, want hoe meer zonnepanelen je neemt, hoe goedkoper de prijs per paneel. Deze investering gaat al snel naar bedragen van boven de €3000 ook min de btw en dat is natuurlijk flink.

Zonnepanelen plaatsen op een nieuwe of bestaande dakkapel?

Als je eraan denkt zonnepanelen te laten plaatsen op je nieuwe dakkapel, dan is het altijd het beste om dit direct mee te bestellen. Zo kan de dakkapel zo ontworpen worden dat het het gewicht van de zonnepanelen aan kan, kunnen de zonnepanelen optimaal gepositioneerd worden, betaal je waarschijnlijk minder en heb je maar één keer werkzaamheden rondom je woning. Doe je dit op een later tijdstip, dan zal je moeten laten uitrekenen of de dakkapel hier stevig genoeg voor is, vooral als het een plat dak betreft. De zonnepanelen moeten dan extra goed vergrendeld worden en worden voorzien van een ballast, zodat ze in een storm niet weg kunnen waaien. Hierdoor kunnen ze een druk van wel 50 kilo per vierkante meter zonnepaneel uitoefenen en dat moet je dakkapel wel aankunnen. Heb je de mogelijkheid om het direct te doen, doe dit dan ook. Want dat is in vele opzichten voordeliger.

Interessante bespaartips

Het laten plaatsen van zonnepanelen betekent al dat je besparingen gaat maken, maar je kunt de onderstaande tips kunt gebruiken om de prijs nog verder te verlagen.

 • Financiële hulp: maak gebruik van alle financiële steun die je krijgen kunt en schrijf alle instanties aan die jou kunnen helpen bij het bekostigen van je zonnepanelen.
 • Koopjes: ga zelf op zoek naar de zonnepanelen en wacht de koopjes en aanbiedingen af. In de winter kun je soms interessante acties aantreffen, omdat de vraag naar zonnepanelen dan lager is. Ook kun je proberen om een outlet te vinden of om je geluk te beproeven op de tweedehands markt.
 • Regionale monteurs: vervolgens ga je op zoek naar een monteur uit de regio die de zonnepanelen voor je kan gaan plaatsen. Als je iemand vindt die dicht bij je is gevestigd, dan krijg je niet te maken met voorrijkosten.
 • Huren: een laatste optie die je nog hebt om geld te besparen, of om in ieder geval hoge initiële kosten te vermijden, is om je zonnepanelen te huren of te leasen. Voor een bepaald maandelijks bedrag krijg je dan de panelen inclusief installatie, het onderhoud, de reparaties en de tijdige vervanging. Of dit op de lange termijn ook voordeliger is, dat kun je alleen aantonen door het maken van een berekening.

Vergelijk offertes

Wil jij ook zonnepanelen op je dakkapel laten zetten? Vraag dan hier offertes op en kom snel te weten hoeveel jij daar voor zou moeten betalen.

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Meest gestelde vragen over verduurzamende subsidies

Huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, kunnen subsidie krijgen van de overheid.

Groene Zone

De Groene Zone is een bekend initiatief in Zuidoost Brabant die steeds

Shinetime

Dé zonnepanelen trends van 2021

De zonnepanelen markt heeft in 2020 grote stappen gemaakt. De prijzen dalen