Zonnepanelen installateurs

Zonnepanelen installateursWanneer je besloten hebt om te investeren in een systeem met zonnepanelen beschik je als woningeigenaar over de mogelijkheid om deze zelf op het dak van je woning te plaatsen, maar je kan deze opdracht uiteraard ook uitbesteden aan een ervaren installateur. Dit laatste is in bepaalde gevallen zelfs vereist wanneer je aanspraak wil kunnen blijven maken op de garantie die standaard op de zonnepanelen wordt aangeboden. Controleer dan ook altijd goed bij je leverancier wat de vereisten op dit vlak precies zijn en waar je rekening mee dient te houden. Alleen op deze manier voorkom je dat je na de plaatsing tegen één of meerdere onaangename problemen aanloopt. Hoe dan ook, ben je op zoek naar meer informatie over zonnepanelen installateurs en wil je graag weten welke kosten het uitbesteden van de plaatsing van zonnepanelen met zich meebrengt? Lees dan snel verder en kom er alles over te weten op deze pagina!


Wat zijn de kosten van een installateur? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en begin met vergelijken.

Zonnepanelen zelf plaatsen of niet?

Zoals reeds aangegeven is de eerste vraag die je, je moet stellen of je de plaatsing van de zonnepanelen zelf gaat uitvoeren of gaat uitbesteden. Bij het maken van deze keuze zijn er verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. Denk bijvoorbeeld in eerste instantie maar eens aan het feit of je hier wel de nodige technische kennis voor hebt. Het plaatsen van zonnepanelen is op zich namelijk niet zo’n probleem, maar het aansluiten er van vergt toch de nodige kennis. Is deze niet voor handen en worden de zonnepanelen foutief aangesloten, dan bestaat de kans dat er een kortsluiting wordt veroorzaakt met een mogelijke brand als gevolg.

Veel mensen denken bovendien dat ze een mooie besparing kunnen realiseren wanneer ze hun zonnepanelen zelf plaatsen, maar komen na afloop vaak bedrogen uit. Het klopt inderdaad dat de plaatsingskosten niet onaanzienlijk zijn (gemiddeld vragen installateurs van zonnepanelen een vergoeding van zo’n 20 procent van de totaalprijs van de installatie), daar staat wel tegenover dat je dan kan genieten van een bijna 100 procent garantie in geval van problemen. Voor alle duidelijkheid, dat is meestal niet zo wanneer de zonnepanelen zelf worden geplaatst. De vermogensgarantie blijft dan veelal wel gelden, maar de fabrieksgarantie kan verdwijnen.

Hoeveel kost het laten plaatsen van zonnepanelen?

Wanneer je er uiteindelijk toch voor kiest om een beroep te doen op zonnepanelen installateurs zal je uiteraard rekening willen houden met de meerprijs die dit met zich meebrengt. Gemiddeld kost het plaatsen van zonnepanelen:

 

Aantal panelen Gemiddelde kostprijs installatie
Systeem met 3 zonnepanelen Ongeveer 420 euro
Systeem met 6 zonnepanelen Ongeveer 600 euro
Systeem met 12 zonnepanelen Ongeveer 1.000 euro

Zoals je kan zien in bovenstaande tabel is de kostprijs van de installatie sterk afhankelijk van het aantal zonnepanelen die in het systeem zijn terug te vinden. Hoe meer zonnepanelen, des te hoger de installatiekost komt te liggen, maar des te lager in verhouding. Met andere woorden, het is interessanter om in één keer 12 zonnepanelen te laten plaatsen dan in 2 keer 6 zonnepanelen, ook al kan je op die manier het aankoopbedrag uiteraard beperken.

Invloed van de dakconstructie op de kostprijs

Bovenstaande plaatsingskosten geven je een goed beeld van de gemiddelde kostprijs waar je voor het installeren per systeem rekening mee dient te houden, maar er is meer. Ook de dakconstructie heeft namelijk een directe invloed op het prijskaartje. Een schuin dak die beschikt over een hellingshoek van 45 graden is het interessantst. Bij een dergelijk dak dient er namelijk geen extra materiaal te worden aangekocht wat een aanzienlijke meerprijs kan uitsparen. Gemiddeld dien je bij bijvoorbeeld een plat dak rekening te houden met een extra kostprijs van tussen de 5 en 10 euro per paneel. Deze kost is nodig om het extra materiaal in te dekken welke moet worden aangekocht.

Extra kosten na installatie?

Wanneer de installatie is uitgevoerd zal je geen extra kosten meer verwachten. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat lang niet elk onderdeel van een systeem met zonnepanelen even lang mee blijft gaan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de omvormer. Van de omvormer is namelijk bekend dat deze slechts over een gemiddelde levensduur beschikt van 8 à maximaal 12 jaar terwijl een systeem met systemen zeker een gemiddelde levensduur heeft van 25 jaar. Dit zorgt er voor dat je in theorie minstens één keer zal moeten investeren in een nieuwe omvormer. De prijs die voor een dergelijk onderdeel in rekening wordt gebracht is uiteraard wederom afhankelijk van de installatie, maar ze moet ook bij voorkeur vervangen worden door een echte installateur. Alleen op deze manier ben je immers zeker dat de installatie correct is verlopen waardoor je nadien niet meer met vervelende verrassingen kan worden geconfronteerd.

Wat bij het huren van zonnepanelen?

Heb je er niet voor gekozen om zonnepanelen aan te kopen, maar heb je een huurovereenkomst afgesloten? In dat geval zal je, je als woningeigenaar geen zorgen moeten maken om het prijskaartje van de installatie. Deze wordt immers uitgevoerd voor rekening van het energie- of verhuurbedrijf. Je dient hier uiteraard wel de nodige afspraken over te maken, maar het plaatsen en aansluiten van de installatie zal je in dit geval doorgaans niets kosten.

Besparen op kosten van zonnepanelen installateurs

Bovenstaande kosten die door installateurs van zonnepanelen in rekening worden gebracht schrikken veel mensen misschien een beetje af. Dat is evenwel nog niet echt nodig. Wij hebben alvast enkele interessante bespaartips op een rijtje gezet die de installatiekost van zonnepanelen een beetje kan beperken.

  • Steek ook zelf een handje toe! Er zijn heel veel dingen die niet zomaar iedereen kan wanneer het aankomt op het installeren van zonnepanelen, maar je kan de installateur wel altijd vragen of je hem met iets van dienst kan zijn. Op deze manier kan toch het prijskaartje van de installatie reeds een beetje worden ingeperkt.
  • Kies voor een installateur uit de buurt. Het is altijd interessantst om er voor te kiezen om een beroep te doen op de diensten van een installateur die bij jou in de buurt woont. Op deze manier worden in ieder geval de zogenaamde voorrijkosten reeds beperkt tot een absoluut minimum. Dit lijkt misschien op het eerste zicht niet zo veel, maar ze kunnen toch de kostprijs van de installatie van je zonnepanelen een stukje drukken.

Zoek jij een specialist bij jou in de buurt?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan! Zodat je straks weloverwogen een keuze kunt maken.