Zonnepanelen goedkoop

Veel mensen willen graag profiteren van de unieke voordelen die een systeem met zonnepanelen met zich meebrengt, maar ze staan er vaak niet bij stil dat een dergelijk systeem aankopen gepaard gaat met een behoorlijke investering. Gelukkig is de prijs van zonnepanelen de voorbije jaren aanzienlijk gedaald. Deze daling was ook nodig, want de Nederlandse overheid heeft er voor gekozen om de nationale subsidies af te schaffen. Ben jij vandaag de dag van plan om een investering te doen in zonnepanelen, maar wil je deze graag zo goedkoop mogelijk in huis halen? Twijfel dan niet langer, lees snel verder en ontdek de beste prijzen voor het aankopen van een systeem met zonnepanelen!

Zonnepanelen goedkoop

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De eerste vraag die je, je als potentiële investeerder in zonnepanelen ongetwijfeld zal stellen is hoeveel een systeem met zonnepanelen nu precies kost. Zoals reeds aangegeven is deze prijs door de jaren heen aanzienlijk gedaald. De zonnepanelen zijn in productie een stuk voordeliger geworden en dat voelt ook de consument. Ben je eveneens geïnteresseerd om zonnepanelen in huis te halen? Wij hebben de gemiddelde kostprijs van verschillende systemen met zonnepanelen alvast even voor jou op een rijtje gezet in onderstaande tabel:

Aantal zonnepanelen Gemiddelde kostprijs
Systeem met 3 zonnepanelen Ongeveer 2.150 euro
Systeem met 6 zonnepanelen Ongeveer 3.250 euro
Systeem met 12 zonnepanelen Ongeveer 5.500 euro

In de prijs zoals weergegeven in bovenstaande tabel zijn niet alleen de zonnepanelen zelf inbegrepen, maar ook de installatie evenals de omvormer. Je dient er rekening mee te houden dat de installatie goed is voor zo’n 20 procent van het totale prijskaartje. Kan je de zonnepanelen zelf plaatsen? Dan worden de bovenstaande prijzen dus zomaar even 20 procent voordeliger!

Verschil tussen Duitse en Chinese zonnepanelen

Het merendeel van de mensen die er vandaag de dag voor kiezen om zonnepanelen aan te kopen kiezen voor ofwel Duitse of Chinese panelen. Het verschil tussen beiden is op meerdere vlakken vrij aanzienlijk. Het is namelijk zo dat Chinese zonnepanelen er om bekend staat een wat beperkter rendement te leveren. Bij zonnepanelen die zijn vervaardigd door een Duitse fabrikant is dat doorgaans niet het geval en kan je als woningeigenaar dus altijd rekenen op een zo optimaal mogelijke opbrengst. Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar een hogere kwaliteit gaat ook steevast gepaard met een hoger kostenplaatje.

Het verschil op vlak van kwaliteit en rendement tussen Chinese en Duitse zonnepanelen is dus wat het is, maar hoe zit het met de kostprijs? Wanneer we het prijskaartje van Duitse zonnepanelen in detail gaan bekijken zien we dat deze gemiddeld (uiteraard is de kostprijs afhankelijk van het merk van je keuze) zo’n 10 procent duurder uitvallen. Deze hogere kostprijs zorgt er evenwel niet voor dat de terugverdientijd wordt verlengd, in tegendeel. Het hogere rendement zorgt er zelfs bij Duitse zonnepanelen voor dat ze over de best mogelijke terugverdientijd beschikken.

Zonnepanelen goedkoop financieren

Indien je een investering wenst te doen in een systeem met zonnepanelen is het eveneens belangrijk om rekening te houden met de financiële mogelijkheden die je voor handen hebt. Veel mensen die over een goed gevulde spaarrekening beschikken kiezen er tegenwoordig bijvoorbeeld voor om hun systeem met zonnepanelen meteen zelf te betalen. Deze manier hoeven ze geen lening af te sluiten waardoor ze geen extra financiële verplichting aan hoeven te gaan. Het spreekt echter voor zich dat lang niet iedereen deze mogelijk heeft, in tegendeel.

Om toch je nieuwe zonnepanelen goedkoop aan te kunnen kopen kan je er dan voor kiezen om gebruik te maken van één van de verschillende groene of duurzame leningen die op de Nederlandse markt zijn terug te vinden. Deze kredietvormen die veelal worden ondersteund door de Nederlandse overheid zijn een behoorlijk stuk interessanter in vergelijking met de commerciële varianten die worden aangeboden. Globaal ligt het rentetarief bij deze kredietvormen dan ook 3 procent lager in vergelijking met een standaard krediet bij een bank.

Opties die de prijs van zonnepanelen kunnen beïnvloeden

Er voor kiezen om een systeem met zonnepanelen aan te kopen is één ding, maar het is mogelijk dat je buiten de standaard onderdelen van een dergelijk systeem nog een aantal extra’s zal willen voorzien. Het spreekt voor zich dat deze opties er voor kunnen zorgen dat het kostenplaatje aanzienlijk de lucht in schiet. We hebben de verschillende mogelijkheden op dit vlak in ieder geval even voor jou op een rijtje gezet:

Optie Gemiddelde kostprijs
Monitorsysteem Tussen 90 & 160 euro
Zonneboiler Tussen 2.750 & 3.750 euro

Door gebruik te maken van een zonneboiler wordt er voor gezorgd dat je systeem met zonnepanelen niet alleen in staat is om elektriciteit op te wekken, bovendien zorgt ze er ook nog eens voor dat de verwarming van het water gebeurt door middel van zonne-energie. Het spreekt voor zich dat op deze manier extra kan worden bespaard op de stookkosten.

Interessante bespaartips

Ben je na het lezen van bovenstaande toch nog een beetje geschrokken van de kosten die zijn verbonden aan het aankopen van een systeem met zonnepanelen? In dat geval zetten we graag voor jou nog even enkele interessante bespaartips op een rijtje. Door middel van deze bespaartips is het dan ook mogelijk om er voor te zorgen dat de kostprijs van jouw systeem met zonnepanelen aanzienlijk kan worden gedrukt!

  • Kies voor Chinese zonnepanelen. Op deze pagina werd eerder reeds aangegeven dat er sprake is van een prijsverschil tussen Chinese en Duitse zonnepanelen. Wanneer voor jou vooral de aankoopprijs van belang is kan je kiezen voor dunne film zonnepanelen van Chinese makelij. Op deze manier beschik je over degelijke zonnepanelen, weliswaar met een enigszins beperkter rendement, die aangekocht kunnen worden tegen een zeer scherpe prijs.
  • Vraag subsidies aan. Ondanks het feit dat de landelijke subsidies niet meer bestaat is het wel degelijk nog mogelijk om subsidies aan te vragen bij de stad of gemeente waarin je woonachtig bent. Op deze manier kan je vaak meteen een besparing op het aankoopbedrag realiseren waar je wellicht nog geen rekening mee had gehouden.
  • Vorder de BTW terug op het aankoopbedrag. Tot slot is het vandaag de dag mogelijk om bij het aankopen van een particuliere installatie met zonnepanelen de BTW terug te vorderen. Op deze manier ontvang je meteen een korting van 21 procent op de kostprijs van je volledige installatie. Ook op deze manier worden je zonnepanelen meteen een behoorlijk stuk goedkoper!

Zoek jij een specialist bij jou in de buurt?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan! Zodat je straks weloverwogen een keuze kunt maken.