Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 02 nov 2023

Zonnepanelen zijn voor de meeste mensen de manier om niet meer afhankelijk te zijn van de energieleverancier. Doordat jij je eigen stroom opwekt met de zon heb je het energiebedrijf niet meer nodig. De grote vraag die nu blijft is natuurlijk: heb je een stroomuitval, blijven jouw apparaten het dan gewoon doen? Dit is een punt waar de meningen over verdeeld zijn. We keken voor jou naar deze vraag. Als de stroom uitvalt, wat gebeurt er dan met jouw zonnepanelen.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

De kosten van zonnepanelen

We informeerden voor je naar de kosten van zonnepanelen; we kregen de volgende offertes toegestuurd.

Wat voor product koop je Wat zit er bij het pakket in Wat is de prijs van het pakket
Zonnepanelen 275 Wp Een zonnepaneel 275 Wp zonder de installatie Tussen 350 en 400 euro
Zonnepanelen 300 Wp Een zonnepaneel 300 Wp zonder de installatie Tussen 450 en 550 euro
Zonnepanelen 330 Wp Een zonnepaneel 330 Wp zonder de installatie Tussen 550 en 650 euro
Een thuisaccu 14,4 kWh Een thuisaccu zonder de installatie Tussen 6250 en 7000 euro

De werking van zonnepanelen

Voordat we gaan kijken naar het functioneren van zonnepanelen na een stroomuitval is het goed om te kijken hoe zonnepanelen werken. Het zal het geheel van het gebeuren bij een stroomuitval verhelderen.

  • De zon schijnt op de zonnepanelen. De zonnepanelen nemen de kracht van de zon en sturen die door naar de omvormer.
  • De omvormer doet zijn werk. Dit apparaat zorgt ervoor dat de zonne-energie wordt omgezet in stroom.
  • Vervolgens wordt de stroom doorgegeven via de stoppenkast naar jouw apparaten.
  • Stroom die niet wordt gebruikt in jouw huis. Maken de zonnepanelen teveel stroom en is er meer dan genoeg dan wordt de stroom die niet wordt gebruikt terug geleverd aan het stroomnet.
  • Een saldering vindt plaats. De stroomleverancier laat een saldering plaatsvinden. Jij krijgt per kWh een bedrag terug voor de stroom die jij aan het stroomnet levert. Dit wordt verrekend met de stroom die je daadwerkelijk hebt verbruikt.

Wat gebeurt er als de stroom uitvalt

Wanneer de stroom uitvalt gebeurt er grofweg gezegd het volgende:

  • De omvormer valt uit. Dit is een apparaat wat op zijn beurt op het stroomnet zit aangesloten. Door de stroomuitval valt de omvormer dus uit. De stroom wordt tijdelijk niet opgeslagen.
  • De zonnepanelen functioneren wel, maar ze kunnen hun energie niet doorgeven.
  • Er gaat een beveiliging in werking om te voorkomen dat de omvormer overbelast raakt.

Geen stroomaanvoer, geen werkende zonnepanelen

Zoals je in het bovengenoemde schema kon zien: wanneer de stroom uitvalt zal jouw omvormer gelijk uitvallen en je zonnepanelen doen dit automatisch ook. Zonnepanelen kopen om te voorkomen dat je bij een stroomuitval helemaal zonder energie zit heeft dan ook geen zin. Wanneer je stroom wil hebben terwijl de stroom is uitgevallen zal je andere maatregelen moeten treffen.

De energie van je zonnepanelen opslaan

Wanneer jij wil dat je tijdens een stroomuitval een back up hebt is het noodzakelijk dat je een thuis accu aanschaft. Dit is een apparaat wat de energie die jouw zonnepanelen produceren voor een deel opslaat. Door de thuisaccu aan te sluiten op de omvormer en de stoppenkast voorkom je dat de stroom wordt terug geleverd aan het stroomnet wanneer je deze niet gebruikt. In dat geval zal de stroom die niet wordt gebruikt namelijk in de thuis accu worden opgeslagen. Heb je stroom nodig terwijl de zonnepanelen geen stroom kunnen opnemen dan wordt er gebruik gemaakt van de thuisaccu. Je ziet wel in het prijsvoorbeeld dat een thuisaccu een kostbare aanschaf is. De thuisaccu heeft dan ook alleen maar zin in een aantal situaties.

  • Een thuisaccu wanneer je zelfvoorzienend bent. Ben jij helemaal zelfvoorzienend dan is een thuisaccu de uitkomst. Wanneer er geen of te weinig stroom is vanuit de zonnepanelen zal dit tekort worden opgevangen door de thuisaccu. De thuisaccu vervult in dat geval de rol van energieleverancier.
  • Een thuisaccu wanneer je geen stroomaansluiting hebt. Woon je afgelegen of is de locatie heel afgelegen waar de stroom nodig is dan is een thuisaccu een oplossing. Ook in dat geval is de thuisaccu een vervanger van je stroomleverancier.

De reden waarom de zonnepanelen uitvallen bij een stroomuitval

Zonnepanelen die uitvallen bij een stroomuitval lijken een technisch mankement. Niets is echter minder waar. De werkelijke reden is een stuk praktischer van aard. We leggen uit wat er gebeurt bij een stroomuitval.

  • De stroom valt uit vanuit een transformatorhuisje. Doorgaans gebeurt dit door een kortsluiting. De stroom die vanuit de centrale komt kan niet meer worden doorgegeven naar de huishoudens. Wanneer dit is gebeurd wordt er een melding uitgegeven naar het energiebedrijf.
  • Een medewerker van het netbedrijf komt langs om het probleem te verhelpen. Daarbij is het zaak dat alle stroom vanaf de huishoudens uit staat. Bij een stroomuitval is dit doorgaans het geval.
  • De medewerker sluit groep voor groep alle huishoudens na het verhelpen van de kortsluiting weer aan. Daarbij is het nog altijd zaak dat alle stroom van het net is in de betreffende huizen. Wordt er vanuit jouw huishouden stroom terug geleverd naar het stroomnet dan komt de medewerker onder stroom te staan.

Een stroomuitval ter beveiliging

De stroomuitval vanuit jouw zonnepanelen is dus een beveiliging om te voorkomen dat er levensgevaarlijke situaties in de buurt ontstaan. De stroom die wordt teruggeleverd zou in geval van een kortsluiting in het transformatorhuis namelijk ook nog eens tot een brandgevaarlijke situatie kunnen zorgen. Het is dus maar goed dat deze ‘noodrem’ automatisch in werking treedt bij een stroomuitval.

Zonnepanelen of een thuisaccu kopen

Wil jij zonnepanelen of een thuisaccu gaan aanschaffen dan is het goed om dat niet zomaar te doen. Vooraf offertes opvragen is het beste. Dat doe je met de onderstaande button. Je vergelijkt de offertes op de volgende punten:

  • Vergelijk alleen offertes die prijzen inclusief de BTW hebben. Staat er bij een prijs aangegeven ‘exclusief BTW’ dan mag je vragen aan de leverancier of deze de prijs opnieuw wil berekenen.
  • Vergelijk alleen offertes die compleet zijn. Is er sprake van installatie, dan moet de offerte bestaan uit materiaalkosten, materieel wat gebruikt is en arbeidsloon.
Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws