Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen AziëIn heel de wereld worden zonnepanelen geproduceerd en Europa, Amerika en Azië zijn dan de belangrijkste continenten. China is in Azië de koploper, maar ook andere landen zoals Zuid Korea met LG en Japan met Sharp doen mee. Er wordt wel eens beweerd dat panelen uit Azië en China slechter van kwaliteit zijn, maar dit is niet per definitie waar. Er zijn namelijk leveranciers van A-, B- en C-merken in Azië net zoals deze in Europa en Amerika ook voorkomen. Als je zonnepanelen in Azië gaat zoeken, dan zal je merken dat de prijs aanzienlijk lager is. De onderstaande informatie kan je helpen een goede leverancier te vinden.

 

*Kooptip
→ Zonnepanelen kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

De kosten voor zonnepanelen uit Azië

De prijs voor zonnepanelen uit Azië (lees: China) zijn gemiddeld 20 procent goedkoper. De reden hiervoor is dat er in China zonnepanelen geproduceerd worden op grote schaal. Dit is het land met record brekende zonneparken en een vooruitstrevende technologie. Zonnepanelen uit andere Aziatische landen zijn niet per definitie goedkoper. Een goed voorbeeld hiervan is LG die de zonnepanelen in een groot complex in Gumi Zuid-Korea produceert. Deze zonnepanelen zijn van uitmuntende kwaliteit, maar ook gemakkelijk 25 procent tot 50 procent duurder dan gemiddeld. De prijs voor Chinese zonnepanelen vind je in de onderstaande tabel. Dit is inclusief btw, maar enkel voor het paneel. De randapparatuur, bevestigingsmaterialen, de montage en de aansluiting zijn hier dan nog niet bij verrekend. De exacte prijzen voor zonnepanelen uit andere Aziatische landen kun je het beste direct bij de leveranciers opvragen.

Soort zonnepaneel uit China Prijs per stuk
Amorf €150 – €200
Polykristallijn €200 – €250
Monokristallijn €240 – €300
Glas-glas €375 – €425

Waarmee moet je rekening houden als je zonnepanelen uit Azië importeert?

Als jij je zonnepanelen uit Azië wilt halen, zorg er dan voor dat je de volgende punten goed controleert voordat je de zonnepanelen bestelt.

  • Let niet alleen op de prijs: net als hier het geval is, is in Azië goedkoop ook vaak duurkoop. Ga dus op zoek naar duidelijk bewijs van kwaliteit en laat je niet meevoeren door de laagste prijzen. Kwaliteit kun je herkennen aan keurmerken, aan een goede garantieregeling en aan erkenningen en certificeringen. Daarnaast kunnen klantenrecensies ook veel informatie geven op dit gebied. Kies een merk dat bekend is (zie beneden) en waar je voldoende informatie over kunt vinden.
  • Het transport: het is voor zonnepanelen niet vreemd om een grote reis af te leggen. De productie van zonnepanelen wordt door veel Amerikaanse producenten in Azië uitgevoerd. Toch kan het transport de zonnepanelen beschadigen en hoe korter dit is, hoe beter. Een scheur in een zonnecel is niet te zien, maar kan wel leiden tot een snelle afname in het rendement. Daarnaast is het natuurlijk veel duurder om zonnepanelen te halen uit Azië dan uit Europa, simpelweg omdat ze van verder moeten komen. Let dus ook goed op verborgen transportkosten.
  • De rest van je installatie: je haalt je zonnepanelen uit Azië, maar waar komt de rest van je installatie vandaan? Je kunt alles bij één leverancier aanschaffen, maar de montage zal je in veel gevallen zelf moeten regelen. Er zijn ook Aziatische leveranciers met kantoren en distributiecentra in Europa en dit zijn meestal de bedrijven die je ook een uitgebreidere service kunnen aanbieden. Vergeet niet op zoek te gaan naar de garantieregeling en wat er gebeurt als jouw zonnepanelen gerepareerd moeten worden.

Bekende merken uit Azië

Het is altijd verstandig om goed je huiswerk te doen en om de markt in een ander land of een ander continent grondig te onderzoeken. Er zijn dan ook een aantal bekende merken in Azië voor zonnepanelen die bewezen hebben goede kwaliteit te leveren. Denk dan aan JA Solar, Sharp, LG, Hanwha Solar, Jinko Solar, Panasonic, ReneSola, Suntech, Winaico en Yingli Solar.

Een Nederlandse handelaar van Aziatische zonnepanelen

Een manier om problemen met taal, cultuur en tijdverschil te voorkomen is door een Nederlandse handelaar aan te wijzen om jouw Aziatische zonnepanelen bij te bestellen. Dit heeft als voordeel dat je gewoon in je eigen taal kunt spreken en dat er maar één contactpunt is voor al je vragen en klachten. Je betaalt dan wel extra voor deze bemiddeling, maar dit geld is het vaak meer dan waard. Daarnaast zijn er natuurlijk ook grote merken uit Azië zoals LG, Panasonic, Sharp en Suntech die zich al lang en breed op de Europese markt hebben gevestigd en die hier hun eigen pakketten aanbieden via hun eigen distributiecentra. Het is altijd een goed idee om een vergelijking te maken van de verschillende leveranciers en daar kun je dan Azië ook bij betrekken. Deze vergelijking moet uitwijzen waar je de beste prijs kunt vinden in combinatie met de beste kwaliteit. Uiteindelijk maakt het dan niet uit waar de zonnepanelen vandaan komen, als jij er maar tevreden over bent nadat ze op je dak zijn geplaatst.

Vergelijk offertes

Via onze vergelijkingstool kun je snel zien welke leverancier jou de beste zonnepanelen kan bezorgen. Je ziet dan ook in één oogopslag hoeveel je hiervoor zal moeten betalen. Deze tool is namelijk ontworpen zodat jij meerdere leveranciers in één keer kunt bereiken en dat je met één aanvraag meerdere offertes kunt ontvangen. Vergelijk deze offertes en je weet zeker dat je geen deal over het hoofd zal zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door: Ricardo Booms
Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

nieuwe zonnepanelen installaties

Zo’n 350.000 nieuwe zonnepanelen installaties in eerste helft 2023

november 21, 2023

In de eerste helft van 2023 zijn maar liefst 347.649 nieuwe zonnepaneleninstallaties

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden?

november 14, 2023

Je hebt de overstap gemaakt naar een elektrische auto en overweegt nu

Doorbraak met nieuwe soort zonnepanelen

november 7, 2023

Chinese onderzoekers hebben een nieuwe soort zonnecel ontwikkeld die de kostprijs van