Bouw je eigen USB-lader op zonne-energie

Het energieverbruik van onze samenleving is met de komst van de ene na de andere gadget niet afgenomen. De mobiele telefoon, de MP3-speler, de laptop, de digitale camera… Stuk voor stuk handige apparaten, waar we dusdanig aan gewend zijn dat we eigenlijk niet meer zonder kunnen. Helaas werken al deze handigheden niet vanzelf; we stoppen per jaar aardig wat kilowattuur aan stroom in de batterijen van de gadgets.

Hoewel een groot deel van de apparaten een eigen lader heeft, is er een tendens richting het gebruik van de USB-poort van een computer als energiebron. Waarom geen zonnecel aansluiten op een USB-stekker om een apparaat op te laden? Dit is precies wat uitvinder Jerome Kelly zich bedacht toen hij aan de slag ging voor een ontwerpwedstrijd van de websites earthjustice en instructibles. Het resultaat van zijn winnende inzending is een zonne-lader die in een handomdraai (een uurtje werk) in elkaar te zetten is. De lader is voorzien van een USB-poort, dus ieder apparaat (denk aan de iPhone, iPod) dat zich oplaadt via USB kan opgeladen worden via de zonnecel. Ingenieus!

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

Aangezien het om maatwerk gaat verschillen de prijzen aanzienlijk. Vergelijk daarom altijd voor je koopt. Ontvang gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van lokale installateurs in je mailbox en maak een weloverwogen keuze.