Onafhankelijke zonnepanelen platform met meer dan 15 jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonne-energie: drie dingen die u moet weten1. Zonne-energie is één van de oudste, meest betrouwbare en meest duurzame energievormen
Zonlicht wordt al eeuwen gebruikt als essentieel element in de belichting van huizen en gebouwen. Voor een voorbeeld van het gebruik van zonne-verlichting in de oudheid, kun je denken aan het oculus in het Pantheon uit Rome. De Romeinen die dit gebouw bouwden, waren tevens in staat de warmte van de zon te gebruiken om warm water te verschaffen aan de welgestelde inwoners van Rome. Zie het maar als een primitieve versie van de hedendaagse zonneboiler. In de oudheid werd de zon al benut om door middel van verdamping zout te winnen uit zoutpannen; een techniek die tot op de dag van vandaag gebruikt wordt. In moderne tijden kan geconcentreerd zonlicht op een soortgelijke manier gebruikt worden om middels verdamping rioolwater te reinigen. Het zonlicht helpt in het desinfecteren en distilleren van het water. Waar men vroeger al drinkwater verkreeg door middel van door de zon aangedreven distillatie, is men tegenwoordig bezig deze techniek toe passen om drinkwater te verkrijgen op plaatsen waar dit niet direct voorhanden is. Ook in alledaagse toepassingen wordt zonlicht vaak al eeuwen gebruikt; denk maar aan het drogen van de was.

Zonne-energie: drie dingen die u moet weten2. De potentiële toepassingen zijn eindeloos
Met de voortschrijdende technologie worden steeds inventievere methodes gevonden om gebruik te maken van de zon als energiebron. Waar zonne-energie zich vroeger vooral richtte op licht en warmte, wordt deze energievorm tegenwoordig op steeds meer plaatsen ingezet om elektriciteit op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan rekenmachines, waarschuwingsborden en diverse opladers. In de toekomst kunnen we, mede dankzij het kleiner en efficiënter worden van zonnecellen, een ware explosie van producten op zonne-energie verwachten. Denk hierbij met name aan vervoersmiddelen; met het opraken van de olie en veranderen van het klimaat zien steeds meer wetenschappers en ingenieurs het nut in van de elektrische auto. Momenteel wordt de elektrische auto vooral indirect (via het opladen) door zonlicht van energie voorzien, maar in de toekomst zullen we ongetwijfeld voertuigen gaan zien die direct op zonlicht rijden.

Zonne-energie: drie dingen die u moet weten3. Fotovoltaïsche energie komt vaker voor dan je denkt
Tegenwoordig vind je de meest gebruikte vorm van zonne-energie terug als elektriciteit, die verkregen wordt middels fotovoltaïsche cellen. Aangezien deze technologie snel goedkoper aan het worden is en steeds eenvoudiger wordt in gebruik en installatie, is deze bezig aan een grote opmars over de gehele wereld. Niet alleen huishoudens, maar ook boerderijen, industrieën en de overheid beginnen steeds vaker de voordelen van fotovoltaïsche energie in te zien. Zonnepanelen beginnen dan ook langzaam maar zeker steeds vaker te verschijnen in het alledaagse straatbeeld. Met de snel opeenvolgende ontwikkelingen op het gebied van dunne-film zonnepanelen en organische zonne-verf, wordt zonne-energie steeds flexibeler inzetbaar. Hierdoor is de kans dan ook groot dat fotovoltaïsche energie een belangrijke pijler gaat worden van de energie-infrastructuur van de toekomst.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Zonnepanelen op bijzondere daken

De meeste daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. Op platte en

6 Gebruikstips voor jouw zonnepanelen

Als je net zonnepanelen hebt laten plaatsen op het dak dan wil

zonnepanelen de meern

10 Dingen die zonnepanelen leveranciers jou niet vertellen

Als je aan het oriënteren bent op zonnepanelen dan komt er veel