Zonne energie

Informatie en advies

zonne energieZeer veel mensen hebben er de voorbije jaren reeds voor gekozen om voor het opwekken van elektriciteit al dan niet deels gebruik te maken van zonne-energie. Wat veel mensen niet weten is dat zonne-energie er niet alleen voor kan zorgen dat je elektriciteit kan opwekken voor je woning, bovendien is het eveneens mogelijk om bijvoorbeeld water in een boiler te laten verwarmen. Op deze manier kan je niet één, maar wel verschillende keren besparen. Zou jij ook graag gebruik willen kunnen maken van de voordelen die zonne-energie met zich meebrengt? Wil je evenwel graag eerst een duidelijk beeld hebben van de totale kostprijs die er aan verbonden is? Twijfel dan niet langer, lees snel verder en ontdek de gemiddelde kosten die zijn verbonden aan het gebruik van systemen met zonne-energie.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

Wat komt er bij kijken?

Je ziet steeds meer zonnepanelen op de huizen om je heen en hoort misschien van vrienden, collega’s of buurtgenoten dat ze die stap al hebben genomen. Eigenlijk wil je ook wel je eigen energieleverancier worden. Wat ook meespeelt: in deze tijd met lage rente zijn zonnepanelen een heel verstandige investering voor je spaargeld. Er zijn op dit moment veel aanbieders op de markt. De prijzen zijn daardoor scherp en ook de kwaliteit van zonnepanelen is de laatste jaren sterk verbeterd. De meeste leveranciers durven daardoor een garantie van 10 jaar te geven. En wijzen erop dat de meeste zonnepanelen na 25 jaar nog 85% van de opbrengst uit de beginjaren geven. Jouw zonnepanelen kunnen dus nog veel langer mee als alles meezit.

Dit is dus een goede tijd om te investeren! Goede zonnepanelen gaan maar liefst 25 jaar mee. En de kosten verdien je terug in 6 tot 8 jaar tijd. Gaat de elektriciteitsprijs omhoog én kun je gebruik maken van de financiële hulp van de overheid? Dan gaat het terugverdienen nog sneller! Maar het blijft wel een aanschaf van duizenden euro’s. Wij snappen dat je zo’n beslissing rustig wilt kunnen voorbereiden. Zodat je het gevoel krijgt dat je weloverwogen een beslissing kunt nemen. Op deze site vind je in alle ins & outs over zonnepanelen. Duidelijke antwoorden op de meest gestelde vragen.

Zonnepanelen

In eerste instantie zal je meer dan waarschijnlijk willen kijken naar de mogelijkheden die zonnepanelen met zich meebrengen. Zonnepanelen zijn speciale panelen die je op je dak kan plaatsen en die vervolgens het zonlicht die ze opvangen omzetten in elektriciteit. Zonnepanelen bestaan tegenwoordig in tal van verschillende vormen. We onderscheiden bijvoorbeeld de mono- en polykristallijn zonnepanelen. Beide type zonnepanelen zijn uitstekend in staat om een degelijk rendement behalen en beschikken bovendien over een sublieme levensduur. Veel mensen vinden echter dat een systeem bestaande uit deze zonnepanelen bijzonder duur is waardoor ze eerder opteren voor een dunne film zonnepaneel. Dergelijke panelen zijn inderdaad vrij goedkoop (ze zijn reeds verkrijgbaar vanaf een kostprijs van 150 euro per stuk), maar het rendement is een stuk beperkter en ook op vlak van levensduur hoef je geen wonderen te verwachten. Wil je met andere woorden een toekomstgerichte en duurzame investering doen in zonnepanelen? Dan is het beslist de moeite waard om te kiezen voor de duurdere mono- of polykristallijn zonnepanelen.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De kostprijs van een systeem met zonnepanelen kan zeer aanzienlijke verschillen vertonen. Verschillende factoren oefenen dan ook een directe invloed uit op de kostprijs die voor zonnepanelen in rekening worden gebracht. Denk hierbij onder meer aan het aantal personen waaruit het gezin bestaat. We hebben alvast enkele kosten van systemen met zonnepanelen voor jou op een rijtje gezet die zijn gebaseerd op het aantal leden die het huishouden telt. Het betreft de volgende kosten:

  X aantal panelen De kosten (gemiddeld) Besparing per jaar
1 persoon 8 € 3.400 – € 4.100 € 420,-
2 personen 13 € 5.200 – € 6.300 € 680,-
4 personen 18 € 6.400 – € 7.700 € 930.-
6 personen 21 € 7.300 – € 8.800 € 1.110.-

Voor een uitgebreide kostenanalyse ga je naar de pagina: zonnepanelen kosten.

Eveneens van invloed op het prijskaartje waar je bij een systeem met zonnepanelen rekening mee dient te houden gaat schuil in de manier waarop de installatie verloopt. Je kan er als handige Harry bijvoorbeeld voor kiezen om het systeem zelf te plaatsen, maar je kan er eveneens voor opteren om de plaatsing uit te besteden aan een specialist. Hoeveel een dergelijke installateur precies in rekening zal brengen is evenwel ook afhankelijk van verschillende punten. Denk hierbij niet alleen aan het type systeem en het aantal panelen, maar ook aan de constructie waarover het dak beschikt.

Zonnepanelen op plat dak altijd duurder

Het merendeel van de inwoners van Nederland hebben er voor gekozen om een huis te bouwen of te kopen die beschikt over een hellend dak. De ideale helling waar een dak over kan beschikken is 45 graden. Er zijn evenwel ook gezinnen die beschikken over een huis met een plat dak. Wanneer je zonnepanelen op een plat dak wenst te laten plaatsen dien je er altijd rekening mee te houden dat je duurder uit bent. Dat heeft alles te maken met het feit dat de installateur een speciaal systeem dient te voorzien om de zonnepanelen richting de zon te kunnen richten. Per paneel dien je in deze situatie dan ook rekening te houden met een meerprijs van tussen de 10 en 50 euro.

Zonneboilers

Een andere mogelijkheid om zonne-energie toe te passen in je woning is natuurlijk gebruikmaken van een zonneboiler. Een gemiddeld gezin verbruikt op jaarbasis behoorlijk wat warm water en daar zijn meer kosten aan verbonden dan je op het eerste zicht zou denken. Uiteraard weet iedereen dat er per liter water een bepaalde kostprijs in rekening wordt gebracht, maar we staan er vaak niet bij stil dat water ook moet worden opgewarmd. De opwarming van het water kost heel wat energie waardoor ook de elektriciteitsfactuur wordt beïnvloed. Door gebruik te maken van een zonneboiler in huis kan je dan ook niet één, maar wel meerdere keren besparen.

Hoeveel kost een zonneboiler?

Net zoals bij zonnepanelen het geval is, is ook de kostprijs van een systeem met een zonneboiler onderhevig aan verschillende kenmerken. We onderscheiden op dit vlak met name de volgende systemen:

Type zonneboiler Gemiddelde kostprijs Jaarlijkse besparing in gas Jaarlijkse besparing in euro
1 collector + boiler met 100 liter capaciteit Ongeveer 2.150 euro 95 kubieke meter 60 euro
2 collectoren + boiler met 100 liter capaciteit Ongeveer 2.950 euro 130 kubieke meter 80 euro
2 collectoren + boiler met 200 liter capaciteit Ongeveer 3.450 euro 180 kubieke meter 115 euro
3 collectoren + boiler met 300 liter capaciteit Ongeveer 4.950 euro 280 kubieke meter 180 euro

Zeer belangrijk om weten is dat in bovenvermelde kosten niet alleen het materiaal, maar ook de installatiekost is inbegrepen. Buiten het aangegeven prijskaartje dien je dan ook geen rekening meer te houden met extra kosten.

Besparen op een systeem met zonne-energie

Op het eerste zicht lijkt er vaak een zeer behoorlijk bedrag verbonden te zijn aan een systeem die gebruik maakt van zonne-energie, maar in de praktijk valt dat best wel mee. Systemen die werken op basis van zonne-energie zijn vandaag de dag namelijk nog steeds onderhevig aan subsidies. Met andere woorden, door middel van een regionale of zelfs landelijke subsidie op financiële tegemoetkoming is het mogelijk om een aanzienlijke besparing te realiseren op het aankoopbedrag. Een eigentijds voorbeeld hiervan is de BTW-teruggave op zonnepanelen die goed is voor een terugbetaling van zomaar even 21 procent van de aankoopprijs. Tel daar ook nog eens bij op dat de huidige, hoge stroomprijs er voor zorgt dat de terugverdientijd van een systeem op zonne-energie zeer beperkt wordt gehouden en je hebt meteen voldoende goede redenen om een dergelijke investering in overweging te nemen!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!