Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zuid-Holland is de eerste provincie die van start gaat bij het Ontwikkelfonds voor energie coöperaties. Er komt 2 miljoen euro vrij voor initiatieven van de 87 energie coöperaties uit Zuid-Holland.

Het ontwikkelfonds helpt inwoners die in een energie coöperatie zitten om door de financiële risicovolle opstartfase heen te komen van de duurzame-energieprojecten. Het fonds geeft leningen aan energie coöperaties zodat zij de kosten van wind en zonne-energie projecten te kunnen financieren. Slaagt het project, dan betalen zij de lening terug met een opslag. Zo ontstaat er een revolverend fonds. Als het project niet door gaat hoeven zij niks terug te betalen.

Inhoudsopgave

Kosten

Gedeputeerde Energie Berend Potjer van provincie Zuid-Holland over het Ontwikkelfonds: ‘’Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners kunnen meedoen in de energietransitie en eigenaar kunnen worden van duurzame-energieprojecten. Door met dit fonds te investeren in de kosten die ook hier voor de baten uitgaan, maken wij het voor onze inwoners gemakkelijker om mee te doen. Zo werken wij aan de versnelling van duurzame-energieprojecten én versterken wij initiatieven van bewoners.’’

Siward Zomer, coöperatief directeur voegt nog eraan toe: ‘’Energie coöperaties werken, in tegenstelling tot bedrijfsmatige projectontwikkelaars, meestal maar aan één project en hebben dus geen mogelijkheden om hun risico’s te spreiden. Met het Ontwikkelfonds krijgen energie coöperaties dezelfde kansen als andere ontwikkelaars. Bovendien kunnen ze de opbrengsten hiervan lokaal inzetten voor nog meer nieuwe duurzame projecten. Zo functioneert het Ontwikkelfonds als een echte aanjager van de energietransitie.’’

De deadline

Het Ontwikkelfonds voor energie coöperaties is opgezet door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincies Utrecht, Limburg, Drenthe en Zuid-Holland en InvestNL, worden beheert door het Nationaal Groenfonds. Energie Samen de landelijke koepel en belangenvereniging, is de fondsmanager.

Tot 1 april 2021 kunnen energie coöperaties in Zuid-Holland hun aanvraag indienen bij het Groenfonds.


Laatste nieuws