Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 06 aug 2021

De zonsverduistering van afgelopen donderdag was voor de meeste leuk om naar te kijken, de zonnepanelen hebben het er echter maar moeilijk mee. Tijdens de verduistering kan er namelijk tot 800 megawatt aan zonne-energie wegvallen. Daardoor heeft netbeheer TenneT alvast extra elektriciteit ingekocht zodat de mensen geen stroom tekort zullen komen.

Waarom veroorzaakt dit problemen?

Rond het middaguur schuift de maan een deel voor de zon. De laatste keer dat er een eclips te zien was in Nederland, was alweer zes jaar geleden. Al was het een gedeeltelijke verduistering, toch kan dit problemen veroorzaken voor het stroomnet. Dit omdat wij de laatste jaren steeds meer gebruik maken van zonnepanelen.

Op het moment dat er een verduistering is, valt er in een korte tijd toch veel zonlicht weg, en dat precies op het moment wanneer juist het elektriciteitsverbruik toeneemt. Een woordvoerder van TenneT legt uit: ‘’Als het donderdag een zonnige dag is, kan er een kortstondige dip van 800 megawatt komen. Dat is meer dan het stroomverbruik in Amsterdam. Als je dat niet opvangt, kan dat zorgen voor kortsluiting en dus een tijdelijke stroomuitval.’’

Het bedrijf heeft daarom 400 megawatt aan stroom ingekocht en vooral bij gascentrales. Zo wordt ervoor gezorgd dat de stroomvoorziening gelijk blijft. Waarom TenneT geen 800 megawatt heeft ingekocht, is omdat het netbeheer dan alle ‘’reservestroom’’ in bezit heeft.

Ook al hebben zonnepanelen vaker te maken met plotselinge uitval van zonlicht door bijvoorbeeld bewolking, is een zonsverduistering een veel groter probleem. ‘’Bewolking schuift over het land, waardoor een deel van de zonnepanelen wel gewoon stroom kan blijven leveren. En als een wolkendek de hele dag blijft hangen, gaan de panelen sowieso niet aan.’’

Toch is een zonverduistering echt anders. ‘’Dan zie je dat alle zonnepanelen er tegelijkertijd mee te maken krijgen. Bovendien blijft het niet beperkt tot Nederland, heel Noordwest-Europa heeft er last van.’’ TenneT verwacht dat door de inkoop van extra stroom de problemen van de zonsverduistering zullen uitblijven.


Laatste nieuws