Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen, je ziet ze tegenwoordig steeds vaker op de daken van je buurman of in je straat. En dit heeft een hele goede reden, het is namelijk een 100% groene energiebron. Met zonnepanelen produceer je jouw eigen groene, duurzame energie. Maar er komt veel meer bij kijken, want welke zonnepanelen zijn het verstandigst om aan te schaffen?

Er zijn verschillende zonnepanelen die allemaal verschillende functies en eigenschappen hebben. Daarom is het verstandig om je goed te laten informeren voordat je zomaar een keuze maakt. In deze blog gaan we het hebben over welke zonnepanelen het meeste en het minste energie opwekken. De meest voorkomende zonnepanelen zijn zonnepanelen met 250, 300 of 350 wattpiek. Bij de meeste mensen is het dan onduidelijk wat hiermee bedoeld wordt. Daarom gaan wij je uitleggen wat deze “Wattpieken” zijn en welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jou.

Personen huishouden Gem. Elekt. Verbruik per jaar (kWh) Wp om te voorzien

(kWh/0,85)

Panelen

(250Wp per paneel)

Gem. Prijs zonnepanelen (incl.omvormer&installatie) Gemiddelde besparing per jaar
1 2.300 2.700 11 5.100,- 527,-
2 3.400 4.000 16 7.600,- 782,-
3 4.100 4.800 20 9.100,- 938,-
4 4.600 5.400 22 10.200,- 1.055,-
5 5.300 6.200 25 11.700,- 1.212
6 5.400 6.350 26 12.000,- 1.241

Let op dit gaat om zonnepanelen van 250Wp per paneel

Wat zijn wattpieken?

Wattpieken (Wp) geven aan hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. Wattpiek is een meeteenheid die wordt gebruikt om aan te duiden over hoeveel elektrisch vermogen een zonnepaneel beschikt. Hoe hoger het aantal wattpiek is, hoe meer energie een zonnepaneel kan opwekken en hoe meer rendement je dus kan behalen. Helaas schijnt de zon niet elk uur van de dag en is het dus helaas niet zo dat het ook daadwerkelijk, bijvoorbeeld 350 Wp oplevert. Daarom is het handig om te weten dat in Nederland 1 Wp ongeveer 0,88 kWh oplevert. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3500 kWh per jaar. De opbrengst hangt af van de plaats van het dak, de richting en hoeveel uren van de dag de zon op de zonnepanelen schijnt. Maar over het algemeen wordt er in Nederland gerekend met 88% van het aantal wattpiek. Een zonnepaneel levert de meeste stroom op als het gericht is op het zuiden en in een hoek van 35 tot 40 graden staat.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van zonnepanelen?

 

Bij aanschaf van zonnepanelen moet je rekening houden met een paar dingen. Het belangrijkste is natuurlijk om zoveel mogelijk rendement te behalen. Hierdoor bespaar je zoveel mogelijk energie. Dit wordt ook wel efficiency genoemd. Het is dus belangrijk om jezelf eerst goed te laten informeren over de efficiency van de zonnepanelen. De meeste zonnepanelen hebben een efficiency van 17%, maar er zijn ook zonnepanelen met meer efficiency of minder. Het is dus van belang dat je hier goed op let, zo bespaar je namelijk zoveel mogelijk energie.

Ook is het erg belangrijk om te kijken naar de capaciteit van het zonnepaneel. Zoals al eerder benoemd werd hierboven, wordt de capaciteit van het zonnepaneel uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe hoger de wattpiek, hoe meer het oplevert. Echter betekent het niet dat zonnepanelen met de hoogste opbrengst altijd de beste keuze zijn. Zonnepanelen met een lagere opbrengst zijn namelijk ook goedkoper.

Ook is het van groot belang om te kijken naar de afmeting van de zonnepanelen. Er zijn zo ongeveer drie formaten zonnepanelen. De meest voorkomende en de meest standaard zonnepaneel is zo ongeveer 165x100cm, grote zonnepanelen ongeveer 195×100 cm en kleine ongeveer 150×100. Gewoonlijk is het handig om te kiezen voor zonnepanelen met een groot formaat indien er een groot dakoppervlak beschikbaar is. Grote zonnepanelen hebben nou eenmaal een hoge efficiency en meer capaciteit. Het is dus ook van belang om de oppervlakte van je dak op te meten; zodat je weet welk formaat en hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen.

Zonnepanelen met laag vermogen (250- tot 285 Wp)

Terugverdientijd:

Wanneer je ongeveer 10 jaar groene stroom opwekt met deze zonnepanelen, en je hebt een gezin van 4 persoon; heb je ongeveer elk jaar 990 euro terugverdiend

Voordelen:

  • Zonnepanelen met een lage energieopbrengst wekken ook energie op uit gefilterd daglicht.
  • Zeer goedkoop om te installeren
  • Eerdere terugverdientijd

 

Nadelen:

  • Niet zelfvoorzienend. Dit komt doordat een gemiddeld huishouden meer energie verbruikt dan een installatie met 250- tot 285 Wp. Je hebt dus nog steeds energie nodig van een energiebedrijf.
  • Kans op oververhitting. Panelen met dit vermogen worden op een metalen beugel geplaats. Met erg warm weer kunnen ze dan in spaarstand springen. Daardoor zullen ze minder energie opleveren.

 

Zonnepanelen met een gemiddeld vermogen (285- tot 350 Wp):

Voordelen:

  • Meestal genoeg energie voor een huishouden van drie personen, als het huishouden ook gebruik maakt van energiezuinige apparaten
  • Goede prijs – kwaliteit verhouding

Nadelen:

  • Niet geschikt voor grote gezinnen, als je volledig afhankelijk wilt zijn van zonne-energie.

Zonnepanelen met een hoog vermogen(350Wp+):

In Nederland leveren de meeste zonnepanelen zo ongeveer tussen de 260/270 Wp op. 350+ kom je dus niet vaak tegen en leveren dus een bijzonder hoog vermogen.

Voordelen:

  • Zonnepanelen van dit vermogen verhogen het energielabel van je huis. Dit heeft gevolgen voor de waarde van je huis want die neemt toe. Daarnaast heeft het zijn gevolgen voor de subsidie die je krijgt. Je hebt recht op subsidie van de overheid, waardoor je niet alleen voor de kosten van de investering staat
  • Energie voor ruim drie personen en bij 350Wp+ of meer, voor nog meer personen. Je bent dus zelfvoorzienend.

Nadelen:

  • Omdat deze zonnepanelen vaak erg groot zijn, nemen ze dus meer ruimte in beslag. Mensen met een klein dak hebben hier vaak nadeel aan omdat het te veel ruimte kost.
  • Het kost meer om te installeren.

Laatste nieuws