Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
gista

Laatst bewerkt op: 21 jun 2023

In Nederland is het bij de wet verplicht dat je je zonnepanelen aanmeldt. Dat is ook niet vreemd, want de netbeheerders moeten weten hoeveel de zonnepanelen in Nederland terugleveren. De stroom die je op dit moment met je zonnepanelen opwekt wordt namelijk niet door jou gebruikt, maar gaat direct het energienetwerk op en wordt zo met jouw huidige stroomverbruik verrekend. De netbeheerders hebben recentelijk een nieuwe regeling geïntroduceerd waarmee je je zonnepanelen, en andere energieopwekkers registreert. Hier vind je meer informatie over deze regeling en wat er gebeurt als je je hier niet aan houdt.

De nieuwe regeling

Het verschil tussen de nieuwe- en de oude regeling is voornamelijk dat je meer gegevens moet achterlaten. En dan hebben we het over meer gegevens over je installatie, maar ook over jou. Je moet een account aanmaken en deze gebruik je in de toekomst om je registratie aan te vullen of te wijzigen. Als je al zonnepanelen hebt, dan worden de bestaande installaties deze zomer automatisch overgezet naar het nieuwe systeem. Als het goed is zal dit op 1 augustus 2020 voltooid zijn, dus vanaf dat moment heb je met een bestaande installatie dan ook je eigen account en login mogelijkheden.

Wat willen de netbeheerders weten?

De informatie die de netbeheerders volgens de nieuwe regeling nodig hebben is uitgebreider dan voorheen. Nu willen ze niet meer alleen weten hoeveel zonnepanelen je hebt, wat het vermogen is voor je installatie en wanneer deze in bedrijf genomen is. Er is ook andere informatie nodig, zoals het vermogen per zonnepaneel, het merk-, vermogen- en type van de omvormer en de aanwezigheid van een thuisbatterij of andere manier om elektriciteit thuis op te slaan.

Deze gegevens zijn belangrijk voor de netbeheerders

Uiteraard is de informatie die je doorgeeft volledig veilig en wordt deze alleen gebruikt zodat de netbeheerders exact weten wat ze aan stroom teruglevering kunnen verwachten. Zo zorgen ze ervoor dat er geen tekorten en geen overschotten ontstaan en dat het netwerk niet overbelast wordt. Het is dus voor de veiligheid van het Nederlandse elektriciteitssysteem belangrijk dat de netbeheerders weten wat er gebeurt en door de komst van de zonnepanelen zijn ze deze controle een beetje kwijt geraakt. Jouw registratie is om verschillende redenen voor de netbeheerders van groot belang:

  • Ze weten exact wat er op hun netwerk gebeurt.
  • Daardoor waarborgen ze de veiligheid van het elektriciteitsnetwerk.
  • Daardoor wordt er efficiënter gebruik gemaakt van het elektriciteitsnetwerk.
  • Daardoor kunnen hernieuwbare energiebronnen beter worden geïntegreerd.
  • En wordt de handel in elektriciteit in de gehele Europese Unie bevorderd.

Stel je meldt je zonnepanelen niet aan, wat gebeurt er dan?

Je kunt besluiten om je zonnepanelen niet aan te melden, maar dat is geen verstandige keuze. Allereerst is het natuurlijk wettelijk verplicht om de netbeheerders in te lichten en ook niet meer dan logisch. Als zij de stroom goed over de Nederlandse afnemers moeten distribueren, dan moeten ze ook weten waar het vandaan komt en hoeveel er wordt geleverd. Registreer je je zonnepanelen niet, dan ben je dus strafbaar bezig en mag je energieleverancier besluiten om de energie die je opwekt niet te compenseren. In dat geval krijgen ze gratis energie en ontvang jij niets terug voor je investering. Registreren is niet voor niets wettelijk verplicht.

Jouw zonnepanelen registreren

Het registreren van jouw zonnepanelen kan op verschillende manieren. Je kunt dit zelf doen, je installateur doet dit voor je als onderdeel van de service die ze aanbieden of je vraagt de netbeheerder om dit te doen.

  • Als je de registratie zelf doet, dan maak je eerst een account aan. Nadat je de bevestiging hiervan hebt ontvangen koppel je je account aan je aansluiting door de laatste 6 cijfers van je meternummer door te geven. Daarna voer je de online registratie uit. Alles is rond nadat je de bevestiging hiervan hebt ontvangen.
  • De procedure is hetzelfde als je installateur de registratie voor je doet, alleen maken zij dan een account aan en geven ze jouw gegevens door voor jou. Uiteindelijk krijg jij dan een bevestigingse-mail als de registratie is voltooid.
  • Wil je dat de netbeheerder de registratie uitvoert, dan geef je ze de benodigde informatie per telefoon of e-mail door. De netbeheerder voert dan de registratie voor je uit en hiervoor krijg je een bevestiging per e-mail of brief.

Wanneer moet je je zonnepanelen registreren?

Vanaf het moment dat je je zonnepanelen registreert maak je gebruik van de salderingsregeling. Het is dus voor jezelf ook belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Registreer ze daarom al voordat je de zonnepanelen laat plaatsen. In je offerte en bestelbevestiging heb je alle informatie die je nodig hebt om dat te doen. Aangezien de netbeheerder snel ziet dat jij zonnepanelen hebt geplaatst en weet of je deze hebt aangemeld of niet, registreer je ze het beste direct nadat ze zijn aangesloten.

Na de registratie

Nadat je de registratie hebt uitgevoerd maak je gebruik van de salderingsregeling. Meer informatie daarover vind je bij je energieleverancier. Vervolgens ga je de btw terugvragen via de Belastingdienst door je daar te registreren als energieleverancier. Sommige gemeenten en provincies bieden ook subsidies aan voor inwoners die zonnepanelen aanschaffen. Daarna is het administratieve werk gedaan en profiteer je optimaal van je investering.


Laatste nieuws