Zonnepanelen in kleur de toekomst?

Zonnepanelen herken je al van verre. Het zijn zwarte of donkerblauwe rechthoeken die in een bepaalde hoek op het dak worden geplaatst. Houd je niet van blauw of zwart? Dan heb je tot nu toe nog dikke pech, want meerdere kleuren zijn er niet. Maar daar komt langzamerhand wel verandering in. Wie weet hebben we over een aantal jaar de hele regenboog wel op ons dak liggen?

Blauw of zwart

Wie al eens eerder zonnepanelen heeft aangeschaft weet; er is enkel keuze tussen de kleuren zwart en blauw. Daarnaast kun je als frame kiezen tussen de bekende aluminiumkleur of voor een zwarte variant. Weinig keuze dus. De zonnepanelen worden tot nu toe alleen in die kleuren gemaakt omdat dit het meest rendement oplevert en daar gaat het natuurlijk allemaal uiteindelijk om. Maar wat nu als er wel gekleurde panelen waren die evenveel rendement zouden opleveren als de traditionele zonnepanelen?

Nieuwe ontwikkelingen

De cellen van de panelen of het glas over de panelen kan ook in kleur geleverd worden, maar zoals al eerder aangegeven werd, dit gaat ten koste van de opbrengst. Het TNO en de Zuyd Hogeschool hebben echter na lang onderzoek zonnepanelen ontwikkeld die kunnen gemaakt worden in iedere gewenste kleur, zonder dat deze minder rendement opleveren dan de “gewone” zonnepanelen. Hierbij hebben ze gebruik gemaakt van een speciale coating over het glas, genaamd nanocoating. In deze coating zitten laagjes silica en titanium verwerkt. Door deze samenstelling en het aanbrengen in laagjes van de coating kunnen bepaalde kleuren licht worden gereflecteerd en andere kleuren worden doorgelaten. Zo creëer je een soort kleur illusie, terwijl de coating zelf kleurloos lijkt. Tot op heden is het de onderzoekers al gelukt om de kleuren blauw, groen, oranje en geel te maken.

Vraag naar gekleurde zonnepanelen

De vraag blijft echter hoeveel mensen nu echt zitten te wachten op gekleurde zonnepanelen. De panelen bepalen grotendeels het aangezicht van je woning en om er plots gele of oranje panelen op te leggen zal niet door iedereen worden gewaardeerd. Tot nu toe hoeven we daar in ieder geval nog niet over na te denken. De gekleurde zonnepanelen zijn nog niet op de markt gebracht. De gekleurde varianten bevinden zich nog in de testfase en worden als eerste getest op een dak in de Limburgse plaats Heerlen. Als de test uitwijst dat er net zoveel rendement behaald kan worden als met de donkerblauwe en de zwarte zonnepanelen is het pas tijd voor een volgende fase.

Plaats een bericht