Zonnepanelen in 2023 voordeliger: geen btw meer!

De zonnepanelen markt is sterk in beweging, nu meer dan ooit tevoren. Dit is duidelijk te merken aan het stijgend aantal personen die jaarlijks in een set zonnepanelen investeert om zo zelf groene stroom op te wekken. Er is echter nieuws vanuit de zonnepanelen branche: per 1 januari 2023 dalen de aanschaf- en installatiekosten van zonnepanelen aangezien je als particulier geen btw meer betaalt. Ga door met het lezen van de tekst hieronder om meer over de huidige ontwikkelingen te weten.

Zonnepanelen kopen in 2023

Ben je van plan om met de huidige energietransitie in Nederland mee te doen en wil je de maandelijkse energiekosten onder controle houden op een milieuvriendelijke wijze? Investeer dan in een set zonnepanelen om zo je eigen groene stroom op een duurzame manier op te wekken uit een oneindige en natuurlijke bron. Enkele redenen waarom het kopen van zonnepanelen een verstandig idee is, zijn:

 • Zonnepanelen zijn duurzaam. Ze gaan lang mee, zijn gemakkelijk te onderhouden en recyclebaar.
 • Je bespaart een hoop op de energierekening.
 • Je bent milieuvriendelijk bezig.
 • De aanschafkosten dalen na 2022 en ook de energieprijzen gaan omlaag.
 • Je bent niet langer of minder afhankelijk van de energieleverancier.
 • Je kunt energie terugleveren aan het stroomnet en hier iets mee verdienen.

De btw bij aankoop zonnepanelen

Ga je zonnepanelen kopen en laten plaatsen, dan behoor je 21% btw te betalen als particulier. Deze btw kan weer terug worden gevraagd aan de belasting door middel van het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’. Per 2023 komt de btw voor een particulier te vervallen bij het kopen van zonnepanelen.

Geen btw tarief meer op zonnepanelen

Dat het btw-tarief voor zonnepanelen voor particulieren vanaf 2023 komt te vervallen heeft waarschijnlijk te maken met 2 hoofdredenen, namelijk voor administratieve vereenvoudiging en om de energietransitie te stimuleren. Hierbij hoeven particulieren geen btw meer te betalen als ze een zonnepanelensysteem gaan kopen. Tot vóór die tijd geldt nog de 21% btw op zowel de aanschaf- als de installatiekosten van de zonnepanelen. Gelukkig kunnen de kosten momenteel verlaagd worden door middel van de btw-teruggaaf. Een gemiddeld gezin kan op deze manier ruim €700 tot €1.000 besparen op de kosten.

Voorwaarden nultarief

Zoals hierboven net is aangeduid betaal je dus vanaf 1 januari 2021 geen 21% btw meer als je zonnepanelen koopt en laat plaatsen. De nieuwe regeling die vanaf 1 januari 2023 geldt, is van toepassing op particulieren, woningcorporaties en huurondernemers die in zonnepanelen willen investeren. Hier komt nog bij dat niet elk soort zonnepanelen in aanmerking komt voor dit voordeel en dat de zonnepanelen door een erkende installateur geplaatst moeten worden om in aanmerking te komen.

Veranderingen in de salderingsregeling

Wek je momenteel meer energie op met je zonnepanelen dan je kunt gebruiken? Dan heb je nog de mogelijkheid om deze stroom weg te strepen tegen de stroom die je afneemt bij de energieleverancier. Ook de salderingsregeling wordt binnenkort echter aangepast. Deze wordt namelijk vanaf 1 januari 2025 langzamerhand afgebouwd waardoor elke klant jaarlijks minder mag salderen. Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om te salderen als je zonnepanelen hebt. Op dat moment gaat elke klant een vastgestelde vergoeding krijgen voor elke ongesaldeerde kWh stroom geleverd aan het energienet. Deze nieuwe regeling geldt overigens voor iedereen, zowel personen die al in zonnepanelen geïnvesteerd hebben als personen die nog zonnepanelen gaan aanschaffen binnenkort.

Investeren in zonnepanelen of niet?

Het kan dan wel waar zijn dat je vanaf het jaar 2025 veel minder geld krijgt voor de extra stroom die je aan het energienet levert, maar dit maakt het kopen van zonnepanelen niet minder aantrekkelijk. Deze maatregel stimuleert juist het zelf verbruiken van meer van je eigen zelf opgewekte zonnestroom. Hier komt nog de kosten om in een set zonnepanelen te investeren binnen een aantal jaar terugverdiend zijn. Nadat de terugverdientijd voorbij is profiteer je van de interessante maandelijkse besparingen, zeker als je uitgaat van een levensduur van 25 jaar en een gemiddelde terugverdientijd van 10 tot 12 jaar.

Tips zonnepanelen kopen

Overweeg je de aanschaf van een set zonnepanelen? Dan is het verstandig om rekening te houden met allerlei zaken als je geen onnodige fouten wilt maken. Hieronder tref je een aantal handige tips aan die je kunt gebruiken als je zonnepanelen gaat kopen:

 • Ga na of je een subsidie aan kunt vragen als je zonnepanelen koopt en laat installeren. Bij bepaalde gemeenten heb je regionale subsidieregelingen waardoor de kosten aanzien verlaagd kunnen worden. Er gelden echter bepaalde voorwaarden als je in aanmerking wilt komen voor dergelijke regelingen.
 • Vergelijk eerst meerdere offertes met elkaar en kies dan pas voor de kwalitatief beste en goedkoopste optie. Zo bespaar je het meest op de totale kosten.
 • Bepaal van tevoren hoeveel zonnepanelen je gaat kopen door te checken hoeveel ruimte er beschikbaar is voor de plaatsing en wat het jaarlijks energieverbruik van je huishouden is.
 • Check of je dak wel geschikt is voor de plaatsing en bepaal welk soort zonnepaneel het meest geschikt is. Ruim het dak overigens op en verwijder objecten die schaduw op de panelen kunnen vormen waardoor het rendement omlaag gaat.
 • Ga na hoeveel garantie je op de set zonnepanelen krijgt en wat de voorwaarden van de garantie zijn. Vaak mag je de zonnepanelen niet zelf installeren en geldt dat je de panelen regelmatig door een erkende installateur moet laten onderhouden.
 • Bereken de terugverdientijd van de zonnepanelen van tevoren zodat je een beeld hebt van hoe snel je je investering terug hebt verdiend.

Vergelijk offertes

Wil je zonnepanelen kopen, dan is het slim om eerst een expert uit je eigen woonomgeving in te schakelen die je kan voorzien van professioneel advies voordat je de investering aangaat. Zo koop je de meest geschikte zonnepanelen voor je huishouden, je wensen en je budget. Om de beste expert te vinden kun je een vergelijking maken van meerdere offertes en dan kijken welke deal het goedkoopst en kwalitatief best is. Op deze manier ben je in staat om zeker 20 tot 30% te besparen op de kosten van je nieuwe zonnepanelen.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%