Zonnecel met rendement van 20% ontworpen

Zonnecel-fabrikant Suniva claimt in een vrijgegeven persbericht dat het onafhankelijke Amerikaanse nationale laboratorium voor duurzame energie (NREL) een efficiëntie van 20+% heeft gemeten voor een nieuw type zonnecel. “Dit demonstreert dat Suniva’s uiterst geavanceerde technologie op zowel technisch als kosteneffectief gebied hun vruchten afwerpen,” zei technisch directeur en oprichter Ajeet Rohatgi, die tevens hoofd is van de zonne-energie afdeling van de universiteit van Georgia. “Ons R&D-team heeft solide plannen om in de toekomst de efficiëntie nog verder te verbeteren”

Het bedrijf maakt gebruik van een gepatenteerde technologie om het aantal stappen in de productie van een zonnecel te verminderen, terwijl de het uiteindelijke rendement van de zonnecel omhoog gaat. Suniva zegt dat hun nieuwe cel een wereldrecord vestigt voor met zeefdruk vervaardigde zonnecellen (de hoofdmoot van de commercieel verkrijgbare cellen). De hogere efficiëntie wordt verkregen omdat de nieuwe cellen onder andere een betere textuur hebben. Hierdoor wordt een groter deel van het invallende licht ingevangen. Omdat twee componenten in één stap gemaakt worden, worden de productiekosten laag gehouden. Suniva heeft inmiddels al zo’n 32 patenten (inclusief aanvragen), voor onder andere structureel ontwerp en diverse fabricageprocessen.

“Onze focus moet liggen bij het zo snel mogelijk commercieel verkrijgbaar maken van deze laboratorium-cellen,” aldus algemeen directeur John Baumstark. De huidige technologie van Suniva haalt een rendement van zo’n 18,5% in het lab. In de afgelopen maanden heeft het bedrijf diverse contracten afgelsoten. Daarnaast heeft het zijn eerste fabriek geopend nabij Atlanta, Florida.

Toevoeging: er bestaan zonnecellen met veel hoger rendement (tot wel 40%). Deze worden echter gemaakt van de peperdure grondstof Gallium-Arsenide. Vanwege de hoge prijs zijn ze dan ook alleen interessant voor de ruimtevaart. De hierboven besproken cellen zijn gebaseerd op silicium, en dus commercieel aantrekkelijk.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%