Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 08 sep 2023

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om schone en hernieuwbare energie op te wekken, en ze worden steeds populairder. In dit blog leggen we uit hoe zonnepanelen worden geproduceerd. 

De bouwstenen van zonnepanelen

Het productieproces van zonnepanelen begint met het maken van zonnecellen. Zonnecellen zijn de bouwstenen van zonnepanelen. Ze zijn gemaakt van silicium, dat een halfgeleider is. Silicium is een van de meest voorkomende elementen op aarde, en het is ook het belangrijkste materiaal dat wordt gebruikt bij het maken van zonnecellen. Het maken van zonnecellen begint met het smelten van silicium bij een temperatuur van meer dan 1.400 graden Celsius. Het gesmolten silicium wordt dan in blokken gegoten, die worden gesneden in dunne plakjes die bekend staan als wafers. Deze wafers zijn ongeveer 0,3 millimeter dik en hebben een diameter van ongeveer 15 centimeter.

Het opwekken van elektriciteit

De volgende stap is het aanbrengen van een laagje fosfor op de bovenkant van de wafers. Dit laagje zorgt ervoor dat de zonnecellen elektriciteit kunnen opwekken wanneer er zonlicht op valt. Vervolgens wordt er een laagje boor op de onderkant van de wafers aangebracht. Dit laagje zorgt ervoor dat de zonnecellen een elektrische stroom kunnen geleiden. De zonnecellen worden vervolgens samengevoegd tot zonnepanelen. Dit gebeurt door de zonnecellen op een metalen plaat te plaatsen en ze aan elkaar te solderen. Vervolgens wordt er een laagje glas op de voorkant van het paneel aangebracht om de zonnecellen te beschermen tegen de elementen. 

De testfase

De laatste stap is het testen van de zonnepanelen. De zonnepanelen worden getest om te controleren of ze de juiste hoeveelheid elektriciteit kunnen opwekken. Dit wordt gedaan door de zonnepanelen bloot te stellen aan zonlicht en de hoeveelheid elektriciteit te meten die ze produceren. Als de zonnepanelen niet aan de vereisten voldoen, worden ze afgekeurd en teruggestuurd naar de fabrikant. 

Nu is het moment voor zonnepanelen

Momenteel rekent de overheid een tarief van 0% over de aankoop van zonnepanelen. Dit betekent dat je 21% bespaart op de aanschaf van zonnepanelen. Het is niet bekend tot wanneer deze regeling geldt dus wees er snel bij!

Vergeet niet om vakspecialisten te vergelijken. Hierdoor bespaar je tot wel 30% op de totale kosten. Vraag hier gratis én vrijblijvend meerdere offertes aan van vakspecialisten bij jou in de buurt!


Laatste nieuws