Wetenschappers bootsen energieopslag planten na

Eén van de grootste nadelen van zonne-energie is dat de zon alleen overdag schijnt. Energie die wel opgewekt, maar niet gebruikt wordt, wordt dus eigenlijk voor niets opgewerkt. Deze energie kunnen we opslaan doormiddel van accu’s, maar dit is een dure, inefficiënte en milieuonvriendelijk oplossing. Het antwoord op dit probleem is volgens Amerikaanse onderzoekers te vinden in de plantenwereld: planten slaan middels fotosynthese overdag zonne-energie op, die ze onder andere ‘s nachts gebruiken om te groeien. Geïnspireerd door dit proces gingen de onderzoekers aan de slag.

De wetenschappers van het Massachussets Institute of Technology (MIT) hebben een proces ontwikkeld waarbij water met behulp van zonlicht wordt gesplitst in de gassen waterstof en zuurstof. Deze gassen kunnen later weer als brandstof gebruikt worden in een speciale brandstofcel, die koolstofvrije energie levert. De sleutel in het werk van de wetenschappers is een elektrode waarbij de materialen en cobalt een rol spelen. Zodra er elektriciteit door de elektrode wordt gestuurd, vormt het materiaal een laagje over de elektrode. Hierbij komt zuurstof vrij. Combinatie met een andere elektrode (gebaseerd op platina) zorgt ervoor dat ook waterstof wordt geproduceerd, waardoor het water feitelijk compleet ontleedt wordt. Het resultaat is een milieuvriendelijk systeem dat eenvoudig op te zetten is in een PH-neutrale omgeving. Dit staat in sterk contrast met conventionele accu’s, waarin zuren en zware metalen een belangrijke rol spelen. De onderzoekers hopen dat de technologie over ongeveer 10 jaar toepasbaar is in huishoudens over de hele wereld.

Bron: Sciencedaily

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%