Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
zonnepanelen huren of kopen

Laatst bewerkt op: 20 mrt 2024

Op het ogenblik dat je er voor kiest om te investeren in een systeem met zonnepanelen zal je als resultaat hebben dat je jaarlijkse energiefactuur een behoorlijk stuk lager zal komen te liggen. Hoe komt dit precies? Een systeem met zonnepanelen zorgt voor het opwekken van een bepaalde hoeveelheid elektriciteit. De hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt is afhankelijk van het aantal zonnepanelen, maar ook van de capaciteit waar deze over beschikken. Bovendien moet er een onderscheid worden gemaakt tussen de opbrengst van zonnepanelen en de opbrengst van zonnepannen. Het zogenaamde salderen zorgt er evenwel in beide gevallen voor dat de eindafrekening van je energiefactuur nooit meer hetzelfde zal zijn. Wil je graag meer weten over het salderen bij zonnepanelen? Wij vertellen je er graag alles over op deze pagina!

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

Wat is salderen precies?

Wanneer je thuis elektriciteit hebt (en daar gaan we wel vanuit), dan gaat deze elektriciteit eigenlijk slechts één richting uit. Met andere woorden, alle verschillende apparaten in je woning zorgen voor een bepaald verbruik. Standaard kan dit verbruik niet worden gecompenseerd. Omwille van deze reden dien je maandelijks een bepaalde voorschotfactuur voor je elektriciteit te betalen waarna op het einde van het jaar de afrekening komt.

Indien je er echter voor kiest om als eigenaar van een woning een investering te doen in zonnepanelen zal je merken dat er geen sprake meer is van eenrichtingsverkeer. Er zal dan uiteraard nog steeds een bepaalde hoeveelheid elektriciteit worden verbruikt, maar tegelijkertijd wordt er ook elektriciteit opgewekt. De elektriciteit die wordt opgewekt en die aan het stroomnet wordt teruggeleverd zal uiteindelijk worden afgetrokken van je totale verbruik. Dit noemen we salderen.

Het belang van de meter

Om te kunnen salderen is de meter die je uitkiest van groot belang. De energieleveranciers zijn namelijk verplicht om je opgewekte stroom te verrekenen met je verbruik inclusief alle belastingen. In hoeverre deze berekening makkelijk uit te voeren is, hangt af van de soort meter die je gaat aanschaffen. Gebruik een slimme meter, aangezien je verbruik automatisch wordt bijgehouden als ook de opgewekte kWh’s.

De salderingsgrens

Helaas kan je niet alle terug geleverde energie salderen. Er moet namelijk rekening worden gehouden met de salderingsgrens, welke in elke situatie weer anders kan zijn. De salderingsgrens is simpelweg de hoeveelheid energie die je maandelijks van je leverancier ontvangt. Je kunt in principe dus nooit meer salderen dan de salderingsgrens.

De salderingsvoorwaarden

Als we het over salderen hebben, gelden er een aantal salderingsvoorwaarden. Niet iedereen komt namelijk in aanmerking voor saldering. De salderingsvoorwaarden die hierbij komen kijken zijn:

  • Het terugleveren van stroom moet door middel van dezelfde aansluiting gebeuren als de levering van stroom.
  • De salderingsmogelijkheden gelden slechts voor kleinverbruikers.
  • Het is niet mogelijk om meer te salderen dan je bij de leverancier afneemt.
  • Het is noodzakelijk om de leverancier en de netbeheerder te melden van het terugleveren en salderen.
  • De aanschaf van een slimme meter is een zeer verstandige beslissing.

Meer terugleveren dan het energieverbruik?

Het principe van het salderen is de voorbije jaren meerdere malen onder de loep genomen en aldus aangepast. Het salderen was voor het jaar 2015 per definitie onbeperkt mogelijk, maar dat werd inmiddels aangepast. Tegenwoordig is het salderen slechts mogelijk voor maximaal dezelfde hoeveelheid energie als je hebt verbruikt. Met andere woorden, wanneer je een verbruik hebt van 500 kWh en je systeem met zonnepanelen 500 kW heeft opgeleverd, zal je geen stroomkosten moeten betalen. Let wel, de energiefactuur bestaat uit nog andere kosten die wel in rekening gebracht zullen worden. Je zal met andere woorden nooit echt een energiefactuur ontvangen van 0 euro.

Wat gebeurt er nu echter wanneer je systeem met zonnepanelen meer elektriciteit heeft opgewekt dan je hebt verbruikt? In dat geval zal er een terugleververgoeding worden aangeboden door de energieleverancier. Veel mensen denken dat dit een interessante extra bron van inkomsten kan realiseren, maar komen bedrogen uit. Hoeveel de terugleververgoeding precies bedraagt is een beetje afhankelijk van de energieleverancier in kwestie, maar globaal gezien mag je reeds tevreden zijn met een vergoeding van om en bij de 7 eurocent per kWh. Echt rijk zal je er met andere woorden dan ook nooit van worden.

Particulieren als ondernemer

Van zodra je tegenwoordig over een installatie met zonnepanelen beschikt krijg je door de Nederlandse overheid het statuut van ondernemer opgedrongen, of je het nu wil of niet. Dit heeft alles te maken met het feit dat je systeem als het ware energie levert aan het stroomnet. Ze is dus plots energieleverancier geworden. Dit gegeven zorgt er voor dat er verschillende zaken zijn waar je als eigenaar van een woning met zonnepanelen rekening mee dient te houden. Neem nu bijvoorbeeld de BTW. Omdat ook particulieren die investeren in een systeem met zonnepanelen vandaag de dag de mogelijkheid hebben om de BTW op hun installatie terug te vorderen dient er een speciale BTW-aangifte plaats te vinden. Deze BTW-aangifte is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat je 21 procent van de aankoopprijs van je installatie terug kan krijgen.

Het feit dat je vandaag de dag de BTW op een installatie met zonnepanelen terug kan krijgen zorgt er evenwel ook voor dat de terugleververgoeding eveneens onderworpen is aan BTW. Hier schuilt een gevaarlijk addertje. Hoewel de standaard BTW-aangifte bij aankoop van een systeem met zonnepanelen dus niet verplicht is dient er wel een verplichte aangifte te gebeuren voor de BTW die jij door middel van de terugleververgoeding van de energiemaatschappij ontvangt. Deze BTW zal jij uiteindelijk namelijk moeten afstaan aan de Nederlandse overheid.

Wat met lokale energieopwekking?

Vanaf het jaar 2016 is het voor particulieren mogelijk om een extra besparing te realiseren op hun energiefactuur wanneer ze er voor kiezen om deel te nemen aan een project op vlak van lokale energieopwekking. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonnepanelen. Op lokaal niveau kan er op deze manier een soort van energiecoöperatie worden opgericht die recht geeft op een korting op de energiebelasting. Deze steeg in het jaar 2016 van 7,5 cent per kWh naar 9 cent per kWh. Ook dit is niet meteen een bedrag waar je van achterover valt, maar iedere (extra) besparing die kan worden gerealiseerd is mooi meegenomen.

Opgepast met de terugleververgoeding!

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat de terugleververgoeding een niet onbelangrijke rol speelt op vlak van het salderen bij zonne-energie. Veel mensen gaan er echter vanuit dat deze vergoeding en de voorwaarden die er aan gekoppeld zijn overal gelijk zijn. Dat is evenwel niet het geval. Wij zetten de verschillende salderingsmogelijkheden bij de diverse energieleveranciers even voor jou op een rijtje:

De salderingsregelingen per leverancier

Elke leverancier hanteert andere voorwaarden omtrent het salderen. De salderingsregelingen kunnen daarom flink variëren afhankelijken van welke leverancier je kiest. Hieronder tref je een overzicht van de salderingsregelingen van het moment per leverancier in Nederland:

Leverancier Salderingsregeling
Anode Per telwerk wordt restant berekend tegen de terugleververgoeding
Budget Energie Per telwerk wordt restant berekend tegen de terugleververgoeding
Delta Energie Per telwerk wordt restant berekend tegen de terugleververgoeding
Eneco De opwekking bij elkaar opgeteld. Het normaalverbruik wordt eerst gesaldeerd en de rest tegen het dalverbruik
Energiedirect.nl De opwekking bij elkaar opgeteld. Het normaalverbruik wordt eerst gesaldeerd en de rest tegen het dalverbruik
Essent De opwekking bij elkaar opgeteld. Het normaalverbruik wordt eerst gesaldeerd en de rest tegen het dalverbruik
Green Choise Er wordt hierbij tegen het leveringstarief afgerekend
Greenfool energy Per telwerk wordt uitgegaan van het restant tegen het kale leveringstarief
Huismerk energie Alle opgewekte en verbruikte stroom wordt tegen enkeltarief afgerend, ongeacht er een dubbele meter is.
HVC Kringloop energie Per telwerk wordt restant berekend tegen de terugleververgoeding
Main Energie De opwekking bij elkaar opgeteld. Het normaalverbruik wordt eerst gesaldeerd en de rest tegen het dalverbruik
Nederlandse Energie Maatschappij Per telwerk wordt restant berekend tegen de terugleververgoeding
Nuon De resterend aantal kWh in de normaaluren worden tegen het dalverbruik gesaldeerd
Oxxio De opwekking bij elkaar opgeteld. Het normaalverbruik wordt eerst gesaldeerd en de rest tegen het dalverbruik
Powerpeers energie voor elkaar Alle opgewekte en verbruikte stroom wordt tegen enkeltarief afgerend, ongeacht er een dubbele meter is.
Pure energie Per telwerk wordt restant berekend tegen de terugleververgoeding
Qurrent De resterend aantal kWh in de normaaluren worden tegen het dalverbruik gesaldeerd
United Consumers Per telwerk wordt restant berekend tegen de terugleververgoeding
Vandebron Als er tijdens normaaluren meer stroom verbruikt wordt dan er wordt opgewekt, wordt de opgewekte stroom bij elkaar opgeteld en vervolgens tegen het normaalverbruik gesaldeerd. De rest wordt dan gesaldeerd tegen dalverbruik. De energiebelasting van het totaalverbruik wordt met de energiebelasting van de totaal opgewekte stroom gesaldeerd.
Vrij op naam De resterend aantal kWh in de normaaluren worden tegen het dalverbruik gesaldeerd

De beste salderingsregeling

De beste salderingsregeling per leverancier is niet eenvoudig te bepalen. Hierbij gaat het om een persoonsgebonden keuze die per situatie en huishouden kan verschillen. Elk huishouden heeft immers een andere samenstelling, andere voorkeuren en behoeften als het gaat om energieopwekking en het energieverbruik. Belangrijk bij het kiezen van een leverancier aan de hand van de salderingsregeling is om na te gaan hoeveel stroom je jaarlijks opwekt en hoeveel je ongeveer verbruikt. Zo wordt het maken van een keuze tussen de vele leveranciers veel makkelijker.

Het beste moment om over te stappen

Ben je van plan om binnenkort te gaan overstappen van leverancier? Dan is het juiste moment om dit te doen wanneer je zoveel mogelijk van de stroom die je hebt opgewekt kunt salderen. Hou rekening dat je gedurende de koude wintermaanden meestal meer stroom verbruikt. Zou verder een leverancier met voordelige tarieven zodat je kunt besparen op de kosten.

Stappenplan gebruik maken salderingsregeling

Wil je graag gebruik maken van de salderingsregeling? Dan kan je de onderstaande stappen hanteren:

  1. Meld de zonnepanelen aan bij de energieleverancier en bij de netbeheerder.
  2. De netbeheerder gaat na in hoeverre je meter geschikt is om de opwekking en het verbruik van stroom te kunnen registreren en scheiden.
  3. De slimme meter wordt jaarlijks aan het eind afgelezen en verrekend op de jaarrekening.

Offertes vergelijken

De aanschaf van een set zonnepanelen is niet alleen een duurzame en energiezuinige oplossing, maar je bent ook bewust bezig met het bijdragen aan milieuverbetering, je energiefactuur gaat omlaag, de waarde van je huis gaat omhoog en je profiteert van hoge jaarlijkse opbrengsten. Check eerst wat de mogelijkheden zijn in je eigen situatie door het maken van een goede vergelijking.

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws