Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Shinetime

Langzaam begint de zon in Nederland te schijnen en de dagen worden weer wat warmer. Veel mensen investeren juist nu in zonnepanelen, zodat ze hun eigen groene stroom produceren met de vele zonne-energie die in de zomer vrij komt. Nu is het zo dat in Nederland via de salderingsregeling een overschot aan groene energie teruggegeven kan worden aan het stroomnet tegen een vergoeding, maar wat gebeurt er als je je energie door overbelasting niet terug kan geven? Meer hierover en andere nieuws met betrekking tot de zonnepanelenbranche zul je in dit blog terugvinden.

Overbelasting van het elektriciteitsnet

Als je investeert in zonnepanelen, dan zie je het liefst zo snel mogelijk dat je je geld terug verdient. Dit kan mede door een overschot aan zelf opgewekte energie terug te geven aan het stroomnet tegen een vergoeding. Door de toename in actieve zonnepanelen in Nederland zie je echter steeds vaker dat het elektriciteitsnet overbelast raakt, waardoor je je overschot aan energie niet kwijt kunt. Als je 5000 kilowatt verbruikt aan energie en je levert net zoveel stroom aan het net, dan heb je geen energiekosten. Lever je minder terug, dan moet je het verschil betalen en krijg je een financieel nadeel. Dit probleem is bekend bij de netbeheerders. Het laagspanningsnetwerk in Nederland is echter nog niet berekend op de groeiende terug levering aan stroom.

De situatie nu en in de toekomst

Anno 2021 hebben de netbeheerders alleen bedrijven of zonneparken, die grootschalig groene stroom opwekken, op een wachtlijst moeten plaatsen, aangezien zij om aansluitingen vragen die de netbeheerders niet kunnen bewerkstelligen. Nu wordt de groei in terug levering ook bij particuliere huishoudens gezien en dit is niet verwonderlijk, omdat er steeds meer een energietransitie plaatsvindt. Men stapt over van aardgas naar stroom, waardoor er meer gevraagd wordt van het net. Denk bijvoorbeeld maar in het rijden en laden van de elektrische auto’s. Deze vraag kan het netwerk gewoon niet aan. Problemen worden vooral ondervonden in plattelandsgebieden. Aan de infrastructuur moet de Nederlandse overheid dus nog flink werken.

Pretpark maakt plaats voor zonnepanelen park

In de Limburgse gemeente Brunssum zijn ook interessante stappen genomen om te verduurzamen. De gemeente wil meedoen aan de energietransitie door in totaal 31 hectare grond vrij te maken voor zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden dan verspreid over vier plekken in de gemeente. Of er ook windmolens geplaatst zullen worden, heeft Brunssum nog geen antwoord over gegeven. De zonnepanelen zullen waarschijnlijk geplaatst worden op het terrein van het afgeblazen megapretpark Nature Wonder World.

IKEA plaatst zonnepanelen

Niet alleen particuliere huishoudens kunnen bijdragen aan een beter klimaat door gebruik te maken van de energietransitie die momenteel gaande is. Ook internationale keten IKEA wil zijn steentje bijdragen aan verduurzaming. In IKEA Amersfoort zijn bijvoorbeeld in juli 2021 een aantal zonnepanelen geplaatst op de zijkant van het woonwarenhuis. Hiermee is deze vestiging de eerste IKEA-vestiging ter wereld, waar zonnepanelen op die manier bevestigd zijn. Zonnepanelen zijn het Zweedse woonwarenhuis niet onbekend, want op vrijwel alle daken van de filialen in Nederland bevatten al zonnepanelen. Zo zijn er ongeveer 40.000 panelen geïnstalleerd op de filialen van IKEA en het distributiecentrum. In totaal wekken deze panelen ongeveer een derde van het stroomverbruik op van IKEA Nederland.

De doelstellingen van IKEA

Deze duurzame stroomopwekking is niet het einddoel van de Zweedse woonwarenhuizen. In 2025 wil IKEA al zijn gebouwen ter wereld laten draaien op honderd procent hernieuwbare elektriciteit, waar het nu nog gaat om 66 procent. Momenteel is het Zweedse concern bezig met te onderzoeken, wat nog meer mogelijkheden zijn voor de vestigingen binnen Nederland.

Duurzaam op vakantie

Voor de mensen die op vakantie gaan met de camper of caravan zijn er ook mogelijkheden om duurzaam een weekje weg te gaan. Zonnepanelen kun je ook laten plaatsen op je camper, zodat je zelfvoorzienend op vakantie kunt. De investering in een paar zonnepanelen op je mobiele vakantieoord kan zichzelf dubbel terug betalen. Je kunt nu letterlijk overal gaan en staan zonder van mensen afhankelijk te zijn. Vakantie nog niet gepland? Dat is ook geen probleem. Thuiswerken vanuit je verplaatsbare camper kan ook zijn charme hebben. Mensen kunnen met hun camper naar een stille, inspirerende plek rijden, verrichten daar hun werkzaamheden en keren terug naar huis.

 


Laatste nieuws