Waterstofpanelen

Een normaal zonnepaneel zet 18 tot 20 procent van de zonne-energie om in stroom. Als je met dat opgewekte stroom het water splitst in waterstof en zuurstof, dan verlies je heel wat energie. Maar er is hiervoor een oplossing bedacht, namelijk een zonnepaneel die direct waterstof maakt. Wat het precies inhoud en hoe het werkt, lees je in dit artikel.

Hoe werkt een waterstofpaneel?

Een waterstofpaneel zet het waterdamp dat uit de lucht komt om in waterstofgas. Dit gebeurd zonder elektriciteit of leidingen. Als dat waterstof vrij komt wordt dat opgeslagen in een soort batterij. Daarna wordt dit gas verbrand en ontstaat er dus energie. De waterstof die tijdens de zomer opgewekt wordt kan je dus gebruiken in de winter voor verwarming. Alleen is dit wel een innovatie die nog in ontwikkeling is.

Een paneel kan wel 250 liter watergas opvangen. Voor een gezin zijn 20 panelen genoeg om het jaar door te komen. Waterstof kan waarschijnlijk dé energiebron worden van de toekomst.

Wat zijn de kosten?

Op dit moment wordt er nog veel geëxperimenteerd met de waterstofpanelen. De prijzen zijn daarom nog onbekend. Eerst moet er nog onderzoek gedaan worden naar de omvormer die ze kunnen gebruiken. Zodra het duidelijk wordt welke omvormers er gebruikt kunnen worden, komen de panelen op de markt. Ook wordt er gekeken naar hoe de panelen zo goedkoop mogelijk geproduceerd kunnen worden.

De prijs van de panelen zelf zijn dus nog niet bekend, maar de prijs van de waterstof per kilogram wel. Dat zal waarschijnlijk €2,17 per kilogram worden. Dit is dus veel goedkoper dan aardgas of elektriciteit.

Waterstof, de energiebron van de toekomst

Waterstof hoor je steeds vaker in het nieuws. Er zijn al zelfs auto’s die op waterstof rijden. Omdat niet veel mensen in dit soort auto’s rijden, is het lastig om hier echt voordelig gebruik van te maken.

Wanneer er meerdere bedrijven zich al zo ver technologisch ontwikkeld hebben, zal het waarschijnlijk niet lang duren voordat iedereen gaat overstappen. Het is namelijk een belangrijke stap de waterstofpanelen voor de energie die uit waterstof komt.

Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%