Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Solar Frontier

Zonnepanelen zijn nog steeds immens populair, ondanks het feit dat je er in Nederland geen subsidie meer voor krijgt. Het is een van de eerste en meest gebruikte wijze voor mensen om hun huis te verduurzamen. Je wekt immers stroom op zonder van het stroomnetwerk gebruik te maken en je veroorzaakt geen uitstoot van broeikasgassen op die manier. Als je voor verduurzaming kiest, wil je echter wel ook weten wat er gebeurt met je zonnepanelen mocht je ze vervangen of weg doen. Gebeurt dit ook wel op een milieubewuste wijze? Op deze vraag zal dit artikel trachten antwoord te geven.

De voordelen van zonnepanelen in een notendop

Voordat op de hoofdvraag van dit artikel wordt ingegaan, eerst nog eens kort alle voordelen van zonnepanelen op een rijtje:

  • Minder dure elektriciteitsrekening, want je wekt je stroom zelf op.
  • De stroom die je opwekt, verbruik je op een bewustere wijze.
  • Geen uitstoot van broeikasgassen, dus goed voor het milieu.
  • Zonnepanelen zijn een veilige manier om energie op te wekken.
  • Geen dagen in het puin bij de installatie.
  • Relatief weinig slijtage aan de panelen, waardoor ze mee kunnen gaan tot wel twintig jaar.
  • Waardeverhoging aan je huis.
  • Geen schommelende energieprijzen meer.

 

Het laatste voordeel betreft recycling

Het laatste voordeel van zonnepanelen vormt meteen het antwoord op de hoofdvraag van dit artikel. Wanneer zonnepanelen toe zijn aan vervanging, kunnen de panelen gerecycled worden. Negentig procent van je oude panelen kunnen weer hergebruikt worden om een nieuwe generatie zonnepanelen te maken. Hoe nieuwer de zonnepanelengeneratie is, hoe minder ze aan rendement inboeten en hoe minder ze hun energie verliezen.

De levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen wel tien tot twintig jaar op je dak liggen met een maximum van veertig jaar. Wanneer naar de levensduur van de zonnepanelen gekeken wordt, dan gaat het vooral om de periode dat de zonnepanelen optimaal presteren. Ook zonnepanelen verouderen echter net als normale batterijen. Na verloop van tijd zullen ze dus minder energie opbrengen, wat ook wel degraderen genoemd wordt. Ieder merk en type zonnepaneel heeft zijn eigen degradatiesnelheid.

Recyclen van zonnepanelen in Nederland

In de meeste gemeentes van Nederland kun je oude zonnepanelen zelf inleveren in de milieustraat. Je kunt ook de leverancier vragen de oude panelen in te leveren, wanneer je meteen nieuwe zonnepanelen geleverd krijgt. Producenten van zonnepanelen zijn daarnaast veelal lid van PV Cycle, een Europese non-profitorganisatie. Dit bedrijf heeft zich volledig gericht op het recyclen van batterijen, zonnepanelen en dergelijken. De producenten van zonnepanelen bepalen een bepaald lidmaatschap aan PV Cycle, afhankelijk van hoeveel zonnepanelen ze produceren. Met dit geld kan de non-profitorganisatie de panelen weer recyclen volgens de Europese richtlijnen.

De organisatie binnen Nederland

Binnen Nederland bestaat er ook een soortgelijk initiatief, zoals de PV Cycle. Dit heet Zonne-energie Recycling Nederland. Deze organisatie als onderdeel van de stichting OPEN, heeft de focus liggen op het milieuvriendelijk verwerken van oude zonnepanelen en omvormers. Tevens vertegenwoordigt het de belangen van de zonnepaneelproducenten.

De wijze van recyclen

Om zonnepanelen te kunnen recyclen, worden de panelen uit elkaar gehaald. Hierna worden de materialen van de panelen gescheiden, waardoor meer dan negentig procent van een zonnepaneel wel gerecycled kan worden. Zonnepanelen bestaan uit glas, silicium, aluminium en koperdraad. Het glas van de zonnepanelen wordt opnieuw versmolten voor bijvoorbeeld flessen of potjes. Silicium bestaat voornamelijk uit zand en dit wordt opnieuw versmolten met nieuw silicium en hierna omgevormd tot nieuwe panelen. Aluminium is honderd procent recyclebaar, waardoor je dit materiaal kunt blijven omsmelten en weer opnieuw kunt gebruiken. Koperdraden kunnen hergebruikt worden voor kabels of koperdraad.

Omvormers ook in recycleproces?

De omvormers van je zonnepanelen worden ook gerecycled. Zonnepanelen maken gebruik van deze omvormer om de opgewekte zonne-energie om te zetten naar wisselstroom, die je kunt gebruiken. Ook de omvormers hebben een bepaalde levensduur en zul je op den duur moeten vervangen. Bruikbare onderdelen worden uit je oude omvormer gehaald, zoals koperdraad, waarna de restdelen vermaald worden. Hierna worden de deeltjes gesorteerd op bruikbaarheid. Alles wat overblijft, wordt gesorteerd op grondstof.

De wet over recycling

Binnen de Nederlandse en Europese wet zijn er een aantal regels opgesteld om zonnepanelen zo milieubewust mogelijk te recyclen. Kopers van zonnepanelen betalen bijvoorbeeld een verwijderingsbijdrage, waarvan organisaties zoals PV Cycle de zonnepanelen kunnen recyclen. Daarnaast moeten zonnepanelen voldoen aan de Waste Electrical and Elektronic Equipment wet voldoen.


Laatste nieuws